Ribeiro: Μια από τις παλαιότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ισπανίας κάνει comeback

Όταν σκέφτεστε το ισπανικό κρασί, αυτό που έρχεται συνήθως στο μυαλό είναι η Rioja, μια περιοχή διάσημη για τα γεμάτα κρασιά της με ρουμπινί χρώμα από Tempranillo. Αλλά υπάρχουν πάνω από 70 περιοχές με ονομασία προέλευσης σε όλη την Ισπανία και πολλές άλλες περιοχές που φτιάχνουν όμορφα κρασιά που αξίζει να ανακαλύψετε.

Η Ribeiro είναι ένας από αυτούς τους κρυμμένους ισπανικούς θησαυρούς κρασιού, που ίσως δεν έχετε ακούσει ποτέ. Η πιο ευρέως φυτεμένη ποικιλία στο Ribeiro είναι η Treixadura. Δεν ακούγεται γνωστή; Είναι ένα νόστιμο λευκό κρασί όμως που μπορεί να σας εντυπωσιάσει.

Ο τοπικός μύθος λέει ότι το πρώτο κρασί που πήγε στο έδαφος των Η.Π.Α. προέρχεται από την περιοχή Ribeiro και το έφερε ο Χριστόφορος Κολόμβος το 1492.

Η Ribeiro είναι μέρος της Γαλικίας, στη βορειοδυτική γωνία της Ισπανίας, που συνορεύει με τις ακτές του Ατλαντικού. Γνωστή ως «Πράσινη Ισπανία», η πλούσια βλάστηση της προέρχεται από την υψηλή ποσότητα βροχοπτώσεων και υγρασίας σε σύγκριση με τις περισσότερες ισπανικές περιοχές. Στο Γαλικία υπάρχουν πέντε Ονομασίες Προέλευσης: Ribeiro, Ribeira Sacra, Rías Baixas, Monterrei και Valdeorras. Ενώ ο πιο γνωστή ονομασία προέλευσης μπορεί να είναι η Rias Baixas (όπου το Albarino κλέβει την παράσταση), η Ribeiro είναι η παλαιότερη καταχωρημένη DO, από το 1932.

Η Ribeiro, που βρίσκεται περίπου 30 μίλια μακριά από τον ωκεανό, προστατεύεται από τις σκληρές ατμοσφαιρικές ατμοσφαιρικές συνθήκες από μια σειρά βουνών. Το μοναδικό της κλίμα, Ατλαντικού και Ηπειρωτικής Ευρώπης, επιτρέπει στα σταφύλια να ωριμάσουν πλήρως και να αναπτύξουν μια αρωματική πολυπλοκότητα, διατηρώντας παράλληλα τη φρεσκάδα που χαρακτηρίζει τα κρασιά της Γαλικίας. Στην τοπική διάλεκτο «ribeiro» σημαίνει το ποτάμι, και το νερό αποτελεί βασικό στοιχείο της περιοχής με τους καλύτερους αμπελώνες να φυτεύονται στις απότομες πλαγιές των τεσσάρων ποταμών που συγκλίνουν εδώ.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Η οινοποίηση στη Ribeiro χρονολογείται περίπου 2.000 χρόνια πριν όταν οι Ρωμαίοι το εισήγαγαν στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, η βιομηχανία κρασιού Ribeiro είχε τα σκαμπανεβάσματα της (ξεκινώντας με μια μεγάλη βουτιά τον 5ο αιώνα μ.Χ., όταν οι Βάρβαροι εισέβαλαν στην περιοχή και κατέστρεψαν τους αμπελώνες της.)

Τα πράγματα άρχισαν να γίνονται καλύτερα τον 10ο αιώνα όταν έφθασαν οι Cistercian μοναχοί και άρχισαν να καλλιεργούν οινοποιήσιμα σταφύλια για χρήση σε θρησκευτικές τελετές. Κατά τη διάρκεια της ισπανικής χρυσής εποχής, κατά τον 16ο και 17ο αιώνα, η Ribeiro ήταν μια δραστήρια κοινότητα κρασιών με πολλά από τα κρασιά να εξάγονται στην Αγγλία όπου έγιναν πολύ δημοφιλή.

Μια άλλη κάμψη σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, καθώς πολλές ευρωπαϊκές κοινότητες κρασιού ξεκίνησαν να κάνουν μαζική παραγωγή. Οι αυτόχθονες ποικιλίες αντικαταστάθηκαν από μη γηγενείς ποικιλίες υψηλών αποδόσεων, με αποτέλεσμα κρασιά χαμηλότερης ποιότητας. Πολλοί από τους μικρούς, οικογενειακούς αμπελώνες στη Ribeiro εγκαταλείφθηκαν όταν τα κρασιά τους υποχώρησαν σε προτίμηση και δεν μπορούσαν πλέον να επιβιώσουν οικονομικά. Τα τελευταία 25 χρόνια υπήρξε μια συνεχής ανάκαμψη αυτών των παραμελημένων αμπελώνων. Όλοι αναπαλαιώθηκαν με γηγενείς ποικιλίες. Η επιστροφή στην παραδοσιακή οινοποίηση στη Ribeiro έχει επίσης ενισχυθεί με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, επιτρέποντας ακόμη καλύτερη αμπελοκαλλιέργεια από ό, τι στο παρελθόν.

Η Ribeiro είναι μια περιοχή κυρίως μικρών αμπελοτεμαχίων (“coleiteiros”) που είναι χωρισμένα μεταξύ των οικογενειών που καλλιεργούν χειρωνακτικά τα αμπέλια και παράγουν κρασί από τα δικά τους σταφύλια. Υπάρχει επίσης μικρότερος αριθμός μεγάλων οινοποιείων και δύο κύριοι συνεταιρισμοί που συντηρούν πολλούς από τους μικρούς αγρότες στην δουλειά, αγοράζοντας τα σταφύλια τους.

Το 90% του οίνου που παράγεται στη Ribeiro είναι λευκός, συνήθως ένα μείγμα κυρίως Treixadura με άλλες αυτόχθονες ποικιλίες όπως Albarino, Godello, Torrontes, Loureiro και Lado. Η Treixadura παράγει ένα εξαιρετικά αρωματικό κρασί με νότες τροπικών φρούτων και λευκών λουλουδιών. Αυτά τα καλά ισορροπημένα λευκά κρασιά είναι φρουτώδη, με πολύ καλή οξύτητα και είναι τέλειοι συνοδοί σε πολλά πιάτα, από μαλακά τυριά και φρέσκα θαλασσινά μέχρι ωριμασμένα κρέατα και λουκάνικα.

Το κόκκινο κρασί Ribeiro αποτελείται από αυτόχθονα σταφύλια Caino, Brancellao, Mencia, Ferron και Souson. Αν και αντιπροσωπεύει μόνο το 10% της παραγωγής, τα κρασιά αξίζει να δοκιμαστούν λόγω του μοναδικού χαρακτήρα τους. έντονα με βαθύ χρώμα και πλούσια με μια ισορροπημένη οξύτητα στο στόμα. Υπάρχει επίσης μια πολύ μικρή ποσότητα Tostado, ένα μοναδικό, γλυκό κρασί από μια επιλογή από τα καλύτερα σταφύλια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here