Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δίνει συνέντευξη Τύπου σε ξένα μέσα ενημέρωσης
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει στα ξένα μέσα ενημέρωσης ότι το Ισραήλ δεν επιθυμεί να καταλάβει τη Γάζα στο πλαίσιο του πρόσφατα εγκεκριμένου στρατιωτικού σχεδίου για την κατάληψη της πόλης της Γάζας, αλλά αυστηρά για να «απελευθερώσει την περιοχή από τους τρομοκράτες της Χαμάς», διατηρώντας παράλληλα «υπερισχύουσα ευθύνη για την ασφάλεια».
«Ο στόχος μας δεν είναι να καταλάβουμε τη Γάζα. Ο στόχος μας είναι να απελευθερώσουμε τη Γάζα, να την απελευθερώσουμε από τους τρομοκράτες της Χαμάς», δηλώνει ο Νετανιάχου σε συνέντευξη Τύπου.
Περιγράφοντας το μεταπολεμικό όραμά του για τη Λωρίδα, ο Νετανιάχου λέει: «Η Γάζα θα αποστρατιωτικοποιηθεί. Το Ισραήλ θα έχει την υπερισχύουσα ευθύνη για την ασφάλεια. Θα δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ για να αποτραπούν μελλοντικές τρομοκρατικές επιδρομές. Θα δημιουργηθεί μια πολιτική διοίκηση στη Γάζα που θα επιδιώκει να ζήσει ειρηνικά με το Ισραήλ. Αυτό είναι το σχέδιό μας για την εποχή μετά τη Χαμάς».
Συνοψίζει τις «πέντε αρχές» του για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα:
«Πρώτον, η Χαμάς θα αφοπλιστεί.
Δεύτερον, όλοι οι όμηροι θα απελευθερωθούν.
Τρίτον, η Γάζα θα αποστρατιωτικοποιηθεί.
Τέταρτον, το Ισραήλ θα έχει την απόλυτη ευθύνη για την ασφάλεια.
Και πέμπτον, θα δημιουργηθεί μια ειρηνική πολιτική διοίκηση που δεν θα είναι ισραηλινή».
Τονίζει ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν είναι αποδεκτή επιλογή, όπως κάνει από την αρχή του πολέμου, κατηγορώντας την ότι προωθεί τρομοκρατικές δραστηριότητες εναντίον του Ισραήλ. Αυτό είναι το σχέδιό μας»

