Για άλλη μια φορά θα ξαναρχίσουμε δίαιτα


Πολλοί ξεκίνησαν μετά τα Χριστούγεννα, μετά ξανά πριν το Πάσχα και τώρα μια από τα ίδια.

Αλλά πριν γίνει άλλη μία προσπάθεια, μήπως θα ήταν καλό να κοιτάξουμε τι φταίει και δεν μπορούμε να χάσουμε αυτά τα επιπλέον κιλά;

Δεν τρώμε αρκετά

Ναι ακούγεται αντιφατικό αλλά είναι αλήθεια. Όταν κόβουμε πολλές θερμίδες, ο οργανισμός αναγκάζεται να συντηρήσει αυτές τις θερμίδες αντί να τις κάψει. Δηλαδή καίμε λιγότερες θερμίδες. Το να λιμοκτονούμε και να καταναλώνουμε 500-1000 θερμίδες την ημέρα, θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα για απώλεια βάρους.

Λύση: Σαφώς και χρειάζεται να περιορίσουμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε για να χάσουμε βάρος. Αλλά προσπαθούμε να καταναλώνουμε τουλάχιστον 1800 θερμίδες οι άντρες και 1200 θερμίδες οι γυναίκες ώστε να μην επηρεαστεί αρνητικά ο μεταβολισμός σύμφωνα με οδηγίες του American College of Sport Nutrition.

Δεν έχουμε υπομονή

Ναι δεν είναι κάτι το μαγικό. Αλλά συχνά βλέπω άτομα που όταν δουν μετά από μία εβδομάδα μίας ήπιας δίαιτας αδυνατίσματος ότι δεν έχασαν 2 κιλά απογοητεύονται. Το αποτέλεσμα; Πιστεύουν ότι κάνουν κάτι λάθος η ότι η δίαιτα δεν είναι καλή η τελοσπάντων ότι κάτι συμβαίνει και τα παρατάνε για να αρχίσουν κάτι άλλο πάλι μετά από μερικές εβδομάδες.

Λύση: Δεν συμβαίνει τίποτα το παράξενο. Μία φυσιολογικότατη απώλεια βάρους είναι μισό με ένα κιλό την εβδομάδα. Αλλά μην σας παραξενεύει αν μία εβδομάδα δείτε μόνο ¼ κιλού απώλεια βάρους. Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι το βάρος είναι κάτι που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και η απώλεια μπορεί να μην είναι σταθερή. Κάντε λοιπόν υπομονή και τα αποτελέσματα θα έρθουν.

Δεν Μαγειρεύουμε

Όταν τρώμε συνέχεια απέξω τότε λαμβάνουμε περισσότερα λίπη, αλάτι, άσπρο ψωμί, ζάχαρη και λιγότερα λαχανικά. Όταν τρώμε έξω δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ποσότητα της μερίδας που μας σερβίρουν ούτε πόσο λάδι, βούτυρο, σάλτσες προσθέτουν. Επιπλέον οι έρευνες συσχετίζουν τα σπιτικά γεύματα με καλύτερη διατροφή.

Λύση: Περιόρισε το φαγητό απέξω ειδικά όταν προέρχεται από delivery. Υπάρχουν αρκετές εύκολες λύσεις για μαγειρική. Μερικά λαχανικά όπως φασολάκια, αρακά και άλλα ακόμα και κατεψυγμένα τα οποία έχουν παρόμοια διατροφική αξία με τα φρέσκα, μπορούν αποτελέσουν ένα από τα γεύματα της ημέρας μαγειρεμένα σε μια κατσαρόλα με ντομάτα και λάδι. Τα αυγά με μία σαλάτα ντομάτα-αγγούρι αποτελούν επίσης ένα καλό γεύμα. Ενώ και τα ζυμαρικά με λίγη πρωτεΐνη (κρέας, ψάρι) μαζί με σαλάτα είναι και αυτά πλήρες γεύμα.

Νομίζουμε ότι η γυμναστική αρκεί

Η σωματική άσκηση από μονή της δεν αδυνατίζει…

Λύση: Πρέπει να ελέγχουμε… και τις θερμίδες που καταναλώνουμε.

Γράφτηκε απο Μαρίνα Ζαχαράκη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ