Σπάνε τα ανδρικά κόκκαλα εξαιτίας του καθισιού


Η καθιστική ζωή οδηγεί σε ασθενέστερα οστά ιδιαίτερα για τους άνδρες, έχουν βρει ερευνητές. Οι ειδικοί έχουν ανακαλύψει ότι οι άνδρες κάθονται περισσότερο χρόνο, κατά μέσο όρο, από τις γυναίκες και ως εκ τούτου έχουν ασθενέστερα κόκκαλα, ειδικά στην μέση τους.

Η καθιστική ζωή φέρνει οστεοπόρωση

Την ελπίδα φέρνουν νέα ευρήματα, από ακαδημαϊκούς των Πανεπιστημίων του Durham και του Newcastle, που δείχνουν ότι ακόμη και με την βάδιση 10.000 βημάτων ημερησίως, τα οστά μπορούν να γίνουν και πάλι γερά.

Η μελέτη έδειξε ότι άνθρωποι ηλικίας 60 ετών, που περνούν πολύ χρόνο καθιστοί, εμφανίζουν ασθενέστερα οστά, που αυξάνουν, με τη σειρά τους, τον κίνδυνο ανάπτυξης καταγμάτων εξαιτίας της ευθραυστότητας.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Δημόσιας Υγείας, είναι η πρώτη που δείχνει ότι ο καθιστικός τρόπος ζωής των ανδρών συνδέεται με ασθενέστερα οστά και οστεοπόρωση. Περισσότερα από μισό εκατομμύριο θραύσματα συμβαίνουν κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαιτίας της ευθραυστότητας. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2025 ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κατά 27%.

Ο κ. Karen Hind, από το Τμήμα Επιστημών Αθλητισμού και Άσκησης του Πανεπιστημίου του Durham, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι η πολύωρη καθιστική ζωή μπορεί να μειώσει το μεταβολισμό ενός ατόμου, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους και σε διαβήτη τύπου 2. Αυτό που, επίσης, γνωρίζουμε είναι ότι η αδρανοποίηση σχετίζεται και με τη χαμηλή οστική αντοχή, γεγονός που σηματοδοτεί τον αυξημένο κίνδυνο της οστεοπόρωσης.»

Περισσότερη άσκηση για γερά κόκκαλα

Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε 214 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 62 ετών, από τη μελέτη Thousand Families του Πανεπιστημίου του Newcastle. Κάθε συμμετέχων φορούσε μια οθόνη για επτά συνεχείς ημέρες, η οποία μετρούσε τη σωματική του δραστηριότητα και τον χρόνο που παρέμενε καθισμένος. Ο αριθμός των ημερήσιων βημάτων καταγράφηκε και στη συνέχεια συγκρίθηκε με τις συστάσεις της δημόσιας υγείας.

Οι γοφοί και οι σπονδυλικές στήλες των συμμετεχόντων, επίσης, σαρώθηκαν για να μετρηθεί η οστική τους πυκνότητα. Οι συμμετέχοντες που ασκούνταν 150 λεπτά την εβδομάδα, εμφάνιζαν μεγαλύτερη αντοχή στα οστά συγκριτικά με εκείνους που παρέμεναν καθιστοί, λένε τα ευρήματα.

Οι άντρες που παρέμεναν καθισμένοι πάνω από 84 λεπτά ημερησίως, ξεπερνώντας το μέσο όρο των 52 λεπτών, εμφάνισαν 22% χαμηλότερη οστική πυκνότητα στην σπονδυλική τους στήλη.

Το μήνυμα των ερευνητών

Οι ερευνητές τόνισαν ότι το μήνυμα από τα ευρήματά τους είναι: «παραμείνετε δραστήριοι και μειώστε την καθιστική ζωή.» Προτείνουν ακόμα και μερικές μικρές συμβουλές όπως την στάθμευση του αυτοκινήτου μακριά από το προορισμό σας ή την λήψη των σκαλοπατιών αντί του ανελκυστήρα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ