Πώς να ασκείσαι ανάλογα με τα «κιλά» σου

H προσωπική σου γενετική κληρονομιά είναι ένα πράγμα που δεν μπορείς να αλλάξεις όσο κι αν προσπαθήσεις, ιδίως αν μιλάμε για το σωματότυπό σου. Είτε είσαι ενδόμορφος (στρογγυλό σχήμα σώματος με το περισσότερο λίπος να αποθηκεύεται στους γοφούς και του μηρούς) είτε μεσόμορφος (εκ γενετής προικισμένος με μυώδες, αθλητικό σώμα) είτε, τέλος, εκτόμορφος (λεπτός, με ταχύτατο μεταβολισμό που σε εμποδίζει να χτίσεις ογκώδη μυϊκό ιστό), οι πιθανότητες να μεταμορφώσεις το σώμα σου σε κάτι που ονειρεύεσαι είναι κατά 99% αδύνατο.

Όμως, οι ειδικοί τονίζουν ότι μπορείς να γίνεις ο καλύτερος στην «κατηγορία» σου αν προσαρμόσεις την προπόνησή σου στις ιδιαιτερότητες του προσωπικού σου σωματότυπου. Ειδάλλως, θα πασχίζεις μάταια να γίνεις σφίχτης αν είσαι ισχνός ή fitness model αν τα λιποκύτταρά σου επιμένουν να σε διατηρούν παχουλό.

Από αριστερά: Ενδόμορφος, μεσόμορφος, εκτόμορφος

Θέλεις να βελτιώσεις κατά πολύ τις γονιδιακές ιδιότητες του σωματότυπού σου και, ταυτόχρονα, να απολαμβάνεις προπονήσεις που είναι ιδανικές για την κατανομή των μυών και του λίπους στο σώμα σου; Διάβασε τις γενικές οδηγίες, που δίνει ο James S. Fell, fitness editor και συγγραφέας δεκάδων βιβλίων με προγράμματα γυμναστικής και διατροφής.

Τι να κάνεις αν είσαι μεσόμορφος…
…και πώς να γνωρίσεις τιμές και δόξες σαν bodybuilder ή fitness model

Επειδή οι μεσόμορφοι είναι εκ γενετής προικισμένοι με ένα σφηνοειδές σχήμα σώματος, έχουν τη δυνατότητα να πρωταγωνιστούν σε όλα τα αθλήματα, με εξαίρεση την πυγμαχία και τις πολεμικές τέχνες. Παράλληλα διαπρέπουν και ως bodybuilders, αρκεί να δουλέψουν λίγο περισσότερο τα πόδια τους μιας και εκεί συνήθως μειονεκτούν.

Κατά τα άλλα, δώσε έμφαση σε προγράμματα με βάρη που στοχεύουν στις μεγάλες μυϊκές ομάδες με λιγότερα κιλά και περισσότερες επαναλήψεις. Η αερόβια άσκηση εδώ έχει να κάνει λιγότερο με αντοχή και περισσότερο με ταχύτητα, ενώ πιο ωφέλιμη θα σου φανεί η HIIT (βοηθά καλύτερα στη γράμμωση).

Τι να κάνεις αν είσαι ενδόμορφος…
…και πώς να μεταμορφωθείς σε power lifter ή παλαιστή

Η ολική δύναμη ενός ενδόμορφου είναι γενικά ισχυρή και αυτό, σε συνδυασμό με τα κοντά χέρια επιτρέπει να σηκώνεις περισσότερα κιλά σε ασήκωτες μπάρες ή να μοιράζεις γροθιές που τσακίζουν κόκαλα.

Για να το πετύχεις, χρειάζεσαι ένα συνδυασμό προπόνησης δύναμης (χωρίς όμως να σπαταλάς όλο το χρόνο σου εκεί) και αεροβικής άσκησης με σκοπό απ’ τη μια να ξυπνήσεις τους μυς που κοιμούνται κάτω από το στρώμα λίπους και απ’ την άλλη, να κάψεις όσο περισσότερο λίπος μπορείς. Ωστόσο, σημαντικό κομμάτι στην καλύτερη εκμετάλλευση των μυοσκελετικών γονιδίων σου είναι η μείωση της θερμιδικής πρόσληψης από τις τροφές. Επικεντρώσου στην άπαχη πρωτεΐνη, στα λαχανικά και απόφυγε λιπαρά και σάλτσες.

Τι να κάνεις αν είσαι εκτόμορφος…
…και πώς να πρωταγωνιστείς σε μαραθώνιους και αγώνες Ironman

Το σκαρί σου είναι κατασκευασμένο για να αντέχει στους δρόμους. Το λιπόσαρκο μυϊκό σου σύστημα κυριαρχείται από βραδείας συστολής μυϊκές ίνες οι οποίες είναι πιο ανθεκτικές στην κόπωση και μπορούν να διατηρήσουν την αντοχή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε κυτταρικό επίπεδο, οι μυϊκές ίνες βραδείας συστολής αποβάλλουν ευκολότερα τα απόβλητα και είναι αυτές που φέρνουν αίμα στους μυς χρησιμοποιώντας το οξυγόνο ως καύσιμο.

Εστιάζοντας σε προπονήσεις που συνδυάζουν μεσαία και μεγάλα βάρη σε μια αναλογία 70/30 και διαχειριζόμενος τις επαναλήψεις σου μέχρι του σημείου προεξάντλησης, θα έχεις τη δυνατότητα να αναπτύξεις ακόμη περισσότερο την αντοχή των μυών σου -καθώς και του μυοκαρδίου.
Το άλλο καλό με τους εκτόμορφους είναι ότι έχουν διαβολεμένο μεταβολισμό και αυτό τους καθιστά άτρωτους στην αποθήκευση λίπους. Ωστόσο, η πρωτεΐνη είναι πολύ πιο απαραίτητη σε σένα απ’ ό,τι οι υδατάνθρακες γι’ αυτό πρόσθεσε επιπλέον μερίδες κρέατος ή συμπληρωμάτων πρωτεΐνης σε καθημερινή βάση ώστε να διατηρείς σταθερή τη μυϊκή μάζα σου.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here