Όταν είμαστε ευτυχισμένοι στον γάμο μας, ζούμε περισσότερα χρόνια


Μια νέα μελέτη δείχνει ότι όσοι είναι ευτυχισμένοι στον γάμο τους, ζουν περισσότερο. Όταν έχεις έναν ευτυχισμένο σύζυγο, λοιπόν, δεν έχει μεγαλύτερη διάρκεια μόνο ο γάμος σου αλλά και η ζωή σου! Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Psychological Science, επισημαίνει ότι η ικανοποίηση που νιώθει ένας σύζυγος παίζει καθοριστικό ρόλο στη θνησιμότητα του ζευγαριού.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ικανοποίηση της συζυγικής ζωής συσχετίζεται με τη θνησιμότητα, ανεξάρτητα από τα κοινωνικοοικονομικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά των ατόμων ή την κατάσταση της υγείας τους», λέει η συγγραφέας της μελέτης Olga Stavrova, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Tilburg στις Κάτω Χώρες.

Το πόσο ικανοποιημένος και χαρούμενος νιώθει ένας άνθρωπος έχει να κάνει με την υγεία του, την καλή διατροφή, την άσκηση αλλά και τις καθημερινές του συνήθειες. Η μελέτη δείχνει πως όσοι έχουν έναν ευτυχισμένο και δραστήριο σύζυγο, είναι πολύ πιθανό να υιοθετήσουν και οι ίδιοι συνήθειες που οδηγούν στην ευτυχία. «Αντίθετα, εάν το μόνο που θέλει ο σύντροφός μας είναι να περνάει χρόνο μπροστά από την τηλεόραση τρώγοντας ανθυγιεινά, θα μας παρασύρει να κάνουμε κι εμείς το ίδιο» υποστηρίζει η Olga Stavrova.

Η μελέτη περιλαμβάνει στοιχεία που συλλέχθηκαν από 4.400 ζευγάρια άνω των 50 ετών. Διήρκησε οχτώ χρόνια και όλοι οι συμμετέχοντες έπρεπε να αναφέρουν κατά πόσο είναι ικανοποιημένοι από τη συζυγική τους ζωή. Επιπλέον, ελήφθησαν υπόψη κι άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με τη θνησιμότητα: εάν ασκούνται, εάν ο σύντροφός τους είναι υποστηρικτικός, ποιο είναι το εισόδημά τους, τι ηλικία έχουν κ.λπ.

Στο τέλος της οκταετίας, περίπου το 16% των συμμετεχόντων είχε φύγει από τη ζωή. Όσοι έχασαν τη ζωή τους, ήταν κατά κύριο λόγο μεγαλύτεροι σε ηλικία άνδρες οι οποίοι δεν αθλούνταν και η υγεία τους ήταν χειρότερη σε σύγκριση με τους υπόλοιπους. Επίσης, εκείνοι που πέθαναν πριν από το τέλος της μελέτης είχαν την τάση να παραπονιούνται για τον σύντροφό τους και να μην δηλώνουν ευτυχισμένοι, ενώ ανάλογα απαντούσαν και οι σύντροφοί τους.

«Αυτή η έρευνα μπορεί να φανεί χρήσιμη στην επιλογή του συντρόφου μας, αφού μας κάνει να αναρωτηθούμε τι χαρακτηριστικά θέλουμε να έχει το ταίρι μας», λέει η Olga Stavrova και μας βάζει στη διαδικασία να σκεφτούμε κάτα πόσο είμαστε ικανοποιημένοι από τη ζωή και το γάμο μας!

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ