Ο Επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος διορίσθηκε αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, ενώ ο μέχρι τώρα αρχιγραμματέας της Επίσκοπος Ζήλων κ. Σεβαστιανός μεταβαίνει στη Μητρόπολη Ατλάντας ως βοηθός του Μητροπολίτη κ. Αλεξίου.

Ο Επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος ήταν μέχρι τώρα πρωτοσύγκελος στη Μητρόπολη Αγίου Φραγκίσκου.

Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν κατά τη συνεδρίαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, η οποία συνήλθε υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής κ. Δημητρίου την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου.

Επίσης, στη Σύνοδο συζητήθηκε και πάλι το θέμα του Καταλόγου των Υποψηφίων προς Αρχιερατεία, ενώ αναγνώσθηκαν και επικυρώθηκαν τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης της Συνόδου.

Ο Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος ανέφερε στη Σύνοδο ότι η πρόσφατη Κληρικολαϊκή της Αρχιεπισκοπής που συνήλθε στη Βοστώνη στις αρχές Ιουλίου ήταν επιτυχημένη από απόψεως οικονομικής καθότι έφερε κέρδος.

Οπως έγραψε ο «Ε.Κ.» στη στήλη «Πρακτορικά» της Πέμπτης 18 Οκτωβρίου γίνεται λόγος για τη μοιρασιά του κέρδους ανάμεσα στην Αρχιεπισκοπή και στη Μητρόπολη Βοστώνης.

Παρεμπιπτόντως υπενθυμίζεται ότι δεν έχει γίνει τοπική Κληρικολαϊκή στη Βοστώνη κατά τα δύο τελευταία χρόνια, ούτε έχει δοθεί οικονομικός απολογισμός.

Εγινε ακροθιγώς συζήτηση για τον Επίσκοπο Μωκησσού κ. Δημήτριο, ο οποίος βρίσκεται σε άδεια μετ’ αποδοχών μέχρι τον Φεβρουάριο, ότι ενδεχομένως να τοποθετηθεί στη διεύθυνση του Τομέα Διαχριστιανικών και Διεκκλησιαστικών Σχέσεων στην Αρχιεπισκοπή.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος με τα μέλη της Συνόδου μετέβηκαν στο γιαπί του Ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν και πραγματοποίησαν αυτοψία για την κατάσταση. Οι εργασίες ανοικοδόμησης διακόπηκαν πριν από δέκα μήνες.

Ουδεμία νύξη έγινε για πιθανή παραίτηση του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου, όπως του έχει ζητήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και μάλιστα δύο φορές.

Την Πέμπτη το πρωί είχαν προσκληθεί να ενημερώσουν τη Σύνοδο για την πορεία των οικονομικών ο πρόεδρος της επιτροπής των Οικονομικών κ. Λάζαρος ή Λου Κύρκος και η κυρία Ελένη Αλλεν, διότι όπως ελέχθη από μέλος της Συνόδου θα πάμε στην Εκτελεστική Επιτροπή και δεν θα έχουμε ιδέα για τα οικονομικά.

Αναμενόταν να γίνει συζήτηση για τη Θεολογική Σχολή.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε γράψει ο «Ε.Κ.» στις 5 Σεπτεμβρίου 2018, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος δεσμεύθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να φέρει το θέμα της αποπομπής του προέδρου της Σχολής, π. Χριστόφορου Μητρόπουλου, στην Επαρχιακή Σύνοδο προκληθείς προς τούτο από τον Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελο.

Συγκεκριμένα, ο Μητροπολίτης κ. Ευάγγελος στη διάρκεια της συνεδρίασης της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τόνισε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης.

Εγινε ευθεία αναφορά στην ανεπάρκεια του σημερινού προέδρου της Θεολογικής Σχολής π. Χριστόφορου Μητρόπουλου.

Ο Μητροπολίτης κ. Ευάγγελος απευθυνόμενος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο αναφέρθηκε στη φθισική πορεία της Σχολής και τόνισε ότι η κατάσταση είναι απελπιστική. Συνάμα έθεσε και θέμα προεδρίας λέγοντας ότι θα πρέπει να αλλάξει οπωσδήποτε ο πρόεδρος.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος επιχείρησε να εμφανίσει τα πράγματα ωραιοποιημένα, πλην όμως όταν υπήρξε η άμεση απάντηση του Μητροπολίτη κ. Ευαγγέλου ο Αρχιεπίσκοπος φέρεται να είπε, να το συζητήσουμε το θέμα στην Επαρχιακή Σύνοδο.

Τονίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Κ.» αμφότερα τα Σχολεία, ήτοι το Ελληνικό Κολέγιο και η Θεολογική Σχολή, έχουν φέτος μόνο 154 φοιτητές, τον χαμηλότερο αριθμό φοιτητών των τελευταίων ετών.

Υπογραμμίζεται ότι η Επαρχιακή Σύνοδος συνεδριάζει μόνο δύο φορές τον χρόνο, το φθινόπωρο και την άνοιξη και εκτάκτως οσάκις παραστεί ανάγκη και κρίνει ο πρόεδρός της, Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος.

Η Επαρχιακή Σύνοδος συγκροτείται από τους εξής ιεράρχες: Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, πρόεδρος και έχων την ποιμαντική επιστασία της Αμεσης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Νέας Υόρκης. Βοστώνης κ. Μεθόδιος, Ντένβερ κ. Ησαΐας, Ατλάντας κ. Αλέξιος, Ντιτρόιτ κ. Νικόλαος, Πίτσμπουργκ κ. Σάββας, Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμος, Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος και Σικάγου κ. Ναθαναήλ.

Την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου θα συνεδριάσει και το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο στο ξενοδοχείο «Marriott Marquis» του Μανχάταν.

Η θεματολογία των συνεδριάσεων έχει ως εξής: Εναρκτήριος προσευχή από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο, εισαγωγικά σχόλια από τον Αρχιεπίσκοπο, διορισμός της Εκτελεστικής Επιτροπής από τον Αρχιεπίσκοπο, σχόλια του αντιπροέδρου του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, αναφορά για την 44η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής η οποία, ως γνωστόν, συνήλθε στη Βοστώνη από την 1η έως και την 5η Ιουλίου από τον Μητροπολίτη Βοστώνης κ. Μεθόδιο, οικονομική αναφορά για το έτος 2018, θεώρηση του τροποποιημένου προϋπολογισμού του έτους 2019, το θέμα της ανοικοδόμησης του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, παλαιά και καινούργια θέματα, κατακλείδα και προσευχή. Επίσης θα συνεδριάσει η Εθνική Φιλόπτωχος.

Γράφει ο Θεόδωρος Καλμούκος | Εθνικός Κήρυκας

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here