Ύπνος και μωρά: Τι να προσέχεις για να… κοιμάσαι ήσυχη!


Αν είσαι νέα μητέρα, τότε σίγουρα το θέμα του ύπνου είναι κάτι που σε απασχολεί πολύ! Όχι, όμως, μόνο του ύπνου του μωρού σου, αλλά και του δικού σου, μιας και το άγχος και η ανασφάλεια του πρώτου καιρού είναι ικανά να σε κρατήσουν άγρυπνη για πολλές νύχτες! Γι’ αυτό και ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης σε συμβουλεύει για να έχετε μερικά πιο ήσυχα βράδια με το μωρό στο σπίτι:

Μια από τις πρώτες έγνοιες της νέας μαμάς είναι ο ύπνος του νεογέννητου, αλλά και του μεγαλύτερου μωρού της όσον αφορά την ασφάλειά του. Ποια είναι η σωστή θέση ύπνου; Πώς να το σκεπάζει; Να το παίρνει στο κρεβάτι της ή όχι; Αυτές και πολλές ακόμη απορίες, λοιπόν, που είναι δικαιολογημένες και χρειάζονται απαντήσεις προκύπτουν σε αυτό το διάστημα.

Ας δούμε, επομένως, μερικές συμβουλές που θα βοηθήσουν τις νέες μανούλες να κοιμούνται ήσυχες μαζί με το μωρό τους.

♦ Όλες οι καινούριες μελέτες και οδηγίες λένε ότι η ασφαλέστερη θέση ύπνου είναι το μωρό να τοποθετείται ανάσκελα και με γυρισμένο το κεφαλάκι του μία από το ένα πλευρό και μία από το άλλο (δηλαδή σε κάθε ύπνο να είναι στρέφεται το κεφάλι εναλλάξ από την δεξιά και την αριστερή πλευρά).

♦ Εξακολουθεί να υποστηρίζεται και η θέση στο πλευρό (στο πλάι) με εναλλαγές σε κάθε ύπνο, πότε από το ένα και πότε από το άλλο πλευρό.

♦ Και οι δύο αυτές θέσεις έχουν σαν στόχο να αποτραπεί ο πνιγμός σε περίπτωση εμετού και να μειωθούν οι πιθανότητες του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS).

♦ Το στρώμα πρέπει να είναι αρκετά σκληρό με προδιαγραφές ΕΕ και με οδηγίες που δεν έχουν ανακληθεί.

♦ Αν το μωρό αποκοιμηθεί στο καροτσάκι ή στο κάθισμα αυτοκινήτου, θα πρέπει να μετακινηθεί σε ύπτια θέση.

♦ Καλύψτε το στρώμα με ένα καλής ποιότητας σεντόνι πολύ καλά τεντωμένο, ώστε να μην μαζευτεί κατά την διάρκεια του ύπνου.

♦ Αποφύγετε να κομίζετε το μωρό σε καρέκλα, καναπέ, φλοκάτη κλπ.

♦ Μην τοποθετείτε στο κρεβάτι αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν ατύχημα και ασφυξία. Μαξιλάρια, παπλώματα, υφασμάτινα παιχνίδια, κορδόνια και αντίστοιχα προϊόντα θα πρέπει να αποφεύγονται τουλάχιστον τα πρώτα δύο χρόνια.

♦ Τουλάχιστον τον πρώτο χρόνο, πρέπει να κοιμάται στο δωμάτιό σας, αλλά στο δικό του κρεβάτι.

♦ Τοποθετήστε το κρεβάτι του πολύ κοντά στο δικό σας, ώστε να το φτάνετε με το χέρι σας για να το επιβλέπετε πιο αποτελεσματικά.

♦ Δεν είναι ασφαλές να κοιμάται στο κρεβάτι σας για πολλούς λόγους ασφαλείας και υγιεινής. Τα περισσότερα ατυχήματα κατά τους πρώτους έξι μήνες ζωής έχουν συμβεί επειδή οι γονείς κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με το μωρό τους.

♦ Ο θηλασμός προστατεύει σε μεγάλο βαθμό το μωρό από το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου. Όλες οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα περισσότερα περιστατικά αιφνίδιου θανάτου ήταν σε μωρά που δεν θήλαζαν.

♦ Το κάπνισμα της μητέρας, άλλα και το κάπνισμα στους χώρους που κινείται και κοιμάται το μωρό είναι αιτία αύξησης των πιθανοτήτων του αιφνίδιου θανάτου.

♦ Μην ντύνετε και μην σκεπάζετε υπερβολικά το μωρό σας.

♦ Μην έχετε ψηλές θερμοκρασίες στο δωμάτιο που κοιμάται. Το χειμώνα 18-20 βαθμοί Κελσίου είναι ιδανικοί για το μωρό.

♦ Μην χρησιμοποιείτε κλιματιστικά και αερόθερμα στο χώρο που κοιμάται, διότι ο ζεστός αέρας στεγνώνει τον αέρα που εισπνέει το μωρό και προκαλεί υπνηλία, ρινίτιδα και βρογχίτιδα.

♦ Μην επαναπαύεστε στην χρήση των μηχανημάτων παρακολούθησης βρεφών (ενδοεπικοινωνία) για να μειώσετε τον κίνδυνο του αιφνίδιου θανάτου.

♦ Χρειάζεται πολλή προσοχή στην χρήση σφήνας ή άλλων μεθόδων που περιορίζουν την κίνηση του μωρού στον ύπνο. Δεν μειώνουν το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου και αυξάνουν τον κίνδυνο της ασφυξίας.

♦ Η ώρα του ύπνου δημιουργεί ένα άγχος στους γονείς και μερικοί δεν κοιμούνται επαρκώς, προκειμένου να παρακολουθούν το μωρό τους. Ωστόσο, πρέπει να ζείτε με φυσιολογικούς ρυθμούς, ώστε να είστε και πιο αποδοτικοί στις ανάγκες του μωρού.

Ακολουθώντας τις πιο πάνω συμβουλές μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι!

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ