Γιατί έχουμε ανάγκη το μασάζ στην εγκυμοσύνη;


Όλες μας νιώθουμε καθημερινά την ανάγκη κάποιος να μας τρίψει, να μας τονώσει, να μας χαλρώσει. Για μια έγκυο όμως το μασάζ δεν είναι μια πολυτέλεια που θα προσφέρει στον εαυτό της αλλά μια ευεργετική πράξη.

– Τι είναι όμως το προγεννητικό μασάζ;

Μοιράζεται πολλά οφέλη του κανονικού μασάζ όπως να χαλαρώσουν τους μύες, να ανακουφίσουν τα πονεμένα σημεία, να βελτιωθεί η κυκλοφορία του αίματος και πολύ απλά για να νιώσουμε όμορφα. Προσαρμόζονται τεχνικές ώστε να αντιμετωπιστούν οι αλλαγές στο σώμα της γυναίκας κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Πολλές φορές όμως προλαμβάνονται και τυχόν θρομβώσεις που μπορούν να δημιουργηθούν, ειδικα στα κάτω άκρα λόγω του ότι το μασάζ βοηθάει στην αύξηση των επιπέδων των αντιπηκτικών στο αίμα.

– Πώς μπορεί το προγεννητικό μασάζ να βοηθήσει στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Το σουηδικό μασάζ είναι η συνιστώμενη μέθοδος προγεννητικού μασάζ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα που σχετίζονται με το σκελετικό και κυκλοφορικό σύστημα.

Αναλυτικότερα: Βοηθάει στην αποσυμφόρηση της λέμφου, την κυκλοφορία του αίματος, την αντιμετώπιση των μυϊκών πόνων, τη μείωση του άγχους, τη βελτίωση του ύπνου, τη μείωση των επιπέδων των ορμονών που προκαλούν στρες, όπως της νορεπινεφρίνης, την ανακούφιση από μυϊκές κράμπες και οιδήματα στα άνω και κάτω άκρα. Επίσης, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα την καταπολέμηση ιών κλπ.

Αν είστε αγχωμένη, στενοχωρημένη και η ψυχολογία σας είναι πεσμένη, το μασάζ θα σας βοηθήσει διότι αυξάνει την παραγωγή της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης, ορμόνες που προκαλούν ευφορία. Επιπλέον, μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης (δείκτης του στρες) και βοηθάει στη συνολική βελτίωση της διάθεσης.

– Τι προϊόντα χρησιμοποιούμε;

Για τη μάλαξη χρησιμοποιούμε μόνο φυσικά, ανόργανα λάδια όπως αμυγδαλέλαιο και ελαιόλαδο. Ενώ φροντίζουμε να αποφεύγουμε τα αιθέραια έλαια για τυχόν αλλεργίες και γιατί πολλά από αυτά αντενδείκνυνται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

– Πόσο συχνά μπορείτε να κάνετε μασάζ;

Το πρώτο τρίμηνο συνήθως αποφεύγεται ιδιαίτερα αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Το 2ο τρίμηνο μια καλή συχνότητα είναι 1 φορά την εβδομάδα ενώ στο 3ο τρίμηνο μπορείτε ακόμα και 2 φορές την εβδομάδα καθώς μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στη διάρκεια του τοκετού και στην έκβασή του.

– Σε ποια περίπτωση αντενδείκνυται το μασάζ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Σε καρδιακές διαταραχές, χρόνια υπέρταση, σοβαρή αναιμία ερυθηματώδη λύκο, αιμορραγία και κοιλιακό άλγος, σε περίοδο με ναυτίες, εμέτους και πρωινή αδιαθεσία. Όταν υπάρχει αποκόλληση πλακούντα ή και πιθανότητες πρόωρου τοκετού.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ