Οι μυστηριώδεις «φάλαινες» που κατέχουν μεγάλα αποθέματα σε bitcoin

Πώς επιδρούν οι μεγάλοι κάτοχοι bitcoin στην αγορά του κρυπτονομίσματος;

Στον κόσμο του Bitcoin, οι μυστηριώδεις «φάλαινες» – ιδιώτες που κατέχουν μεγάλα αποθέματα του ψηφιακού νομίσματος – αποτελούν εδώ και πολύ καιρό μια πηγή σπέκουλας και ανησυχίας. Τώρα, μια νέα έρευνα φωτίζει την ταυτότητα των «φαλαινών» και την επίδρασή τους στην αγορά.

Μια μελέτη από την εταιρεία ερευνών Chainalysis εξέτασε τις 32 μεγαλύτερες «φάλαινες», οι οποίες μαζί κατέχουν κάτι περισσότερο από 1 εκατομμύριο από τα περίπου 17 εκατομμύρια Bitcoin που έχουν εξορυχτεί μέχρι σήμερα. Η μικρότερη «φάλαινα» στο δείγμα κατέχει περίπου 12.000 Bitcoin ενώ η μεγαλύτερη κατέχει πάνω από 85.000 Bitcoin – αξίας 75 και 541 εκατομμυρίων δολαρίων αντίστοιχα.

Η εταιρεία κατέταξε τις 32 φάλαινες σε τέσσερις κατηγορίες. Αυτές περιλαμβάνουν τρεις «εγκληματικές φάλαινες» που έκαναν την περιουσία τους πριν από χρόνια όταν το Bitcoin ήταν πιο γνωστό ως νόμισμα για τη διεξαγωγή παράνομων συναλλαγών στο διαδίκτυο. Η Chainalysis υποψιάζεται ότι μία από αυτές τις «φάλαινες» βρίσκεται σήμερα στη φυλακή.

Για τους επενδυτές, όμως, η πιο ενδιαφέρουσα κατηγορία είναι οι εννέα «φάλαινες-trader» που εισήλθαν στην αγορά Bitcoin το 2017 και οι οποίες δραστηριοποιούνται ενεργά στην αγορά και την πώληση κρυπτονομισμάτων.

Σύμφωνα με την οικονομολόγο της Chainalysis, Kim Grauer, σε αντίθεση με την κυρίαρχη αντίληψη του κόσμου, οι «φάλαινες-trader» είναι συνήθως αγοραστές και όχι πωλητές όταν η τιμή του Bitcoin μειώνεται, και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ενεργούν από κοινού.

Αυτό υπονομεύει την υποψία πολλών παρατηρητών του Bitcoin ότι κάποιες σκοτεινές «φάλαινες» χειραγωγούν τις τιμές. Τα ευρήματα της Chainalysis σχετικά με τις «φάλαινες-trader», τρεις εκ των οποίων δραστηριοποιούνται μόνο στα ασιατικά χρηματιστήρια, καταδεικνύουν επίσης ότι υπάρχουν σχετικά λίγοι τέτοιοι «παίκτες». Η Grauer λέει ότι πολλά πορτοφόλια με Bitcoin που εμφανίζονται σε σχετικούς καταλόγους στο διαδίκτυο και αποτελούν πηγή εικασιών για ερασιτέχνες παρατηρητές της αγοράς δεν ανήκουν σε «φάλαινες». Αντιθέτως, πρόκειται για υπόλοιπα που ανήκουν σε ανταλλακτήρια και άλλα εμπορικά ιδρύματα, και προκύπτουν από την καθημερινή χρηματοοικονομική δραστηριότητα αυτών των δρώντων.

Οι άλλες δύο κατηγορίες «φαλαινών» δεν έχουν την ίδια παρουσία στην αγορά με τις «φάλαινες-trader». Οι «φάλαινες-εξορύκτες» είναι άτομα που συγκέντρωσαν μεγάλες ποσότητες Bitcoin σε μια εποχή που ήταν εύκολο και φθηνό να εξορύσσουν (αν και κάποιοι μπορεί να εξασφάλισαν Bitcoin με άλλα μέσα εκτός από την εξόρυξη). Η Chainalysis λέει ότι κι αυτοί πουλάνε ένα μέρος του αποθέματός τους, αλλά μόνο σπάνια.

Οι πέντε «χαμένες φάλαινες», τέλος, είναι άτομα που συγκέντρωσαν μεγάλες ποσότητες Bitcoin στην πρώιμη φάση του κρυπτονομίσματος αλλά είτε έχουν πεθάνει, είτε έχουν χάσει τα κλειδιά στα πορτοφόλια τους. Μια μελέτη της Chainalysis πέρυσι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σχεδόν 4 εκατομμύρια Bitcoin έχουν χαθεί για πάντα.

Tου Jeff John Roberts

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here