Η επιρροή των μπαμπάδων στη ζωή των εφήβων


Η καλή σχέση μεταξύ μπαμπάδων και εφήβων είναι πολύ σημαντική γιατί χτίζει την υψηλή αυτοεκτίμηση των παιδιών. Αρκούν ακόμη και λίγα λεπτά καθημερινής παρουσίας και ποιοτικού χρόνου να περνά ένας πατέρας με το έφηβο παιδί του, καθώς εκείνο, μέσα από τη συνέπειά του γονιού, μαθαίνει να δείχνει εμπιστοσύνη.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα κορίτσια που έχουν υποστηρικτικό και «ζεστό» μπαμπά, τείνουν να έχουν υψηλότερη αυτοπεποίθηση σε σχέση με τα υπόλοιπα. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τα αγόρια, που μπλέκουν σε λιγότερους καυγάδες, εάν ο πατέρας είναι παρών και έχει «δέσιμο» μαζί τους. Επιπλέον, μαθαίνουν από εκείνον πώς να αλληλεπιδρούν στις σχέσεις με το σύντροφο ή και με τα παιδιά τους.

Συνολικά, η αγάπη και προσοχή ενός μπαμπά, μειώνει τις πιθανότητες συμπτωμάτων κατάθλιψης στους εφήβους. Αντίθετα, αν ο πατέρας φέρεται περισσότερο σκληρά και συγκρουσιακά, τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανιστεί κατάθλιψη στο έφηβο παιδί, ιδίως στις κόρες. Η κατάθλιψη ενός πατέρα συνδέεται άρρηκτα με τα τυχόν ψυχολογικά προβλήματα των παιδιών.

Πώς αλλάζει η σχέση με την ηλικία. Όπως είναι επόμενο, η δομή της σχέσης και ο τρόπος που επικοινωνούν οι γονείς με το παιδί στην εφηβεία, μεταβάλλεται λόγω φάσης. Αυτό δεν είναι κακό. Η σημασία της σχέσης του πατέρα με το παιδί παραμένει ίδια αλλά αλλάζει ο τρόπος προσέγγισης. Μπορούν να δεθούν με το να κάνουν αθλήματα, να βλέπουν ταινίες ή να συζητούν για θέματα όπως είναι η αποταμίευση, οι μελλοντικές επαγγελματικές επιλογές ή η οδήγηση.

Πώς να χτίσετε μία δυνατή σχέση με το παιδί

Με το να είστε απλά εκεί. Δεν εννοούμε να το ενοχλείτε συνέχεια και να μην του δίνετε χώρο. Του αρκεί και μόνο να ξέρει ότι είστε κάπου στο σπίτι ή ότι είστε διαθέσιμος όταν θα σας χρειαστεί.

Χαλαρώστε με τους κανόνες. Μειώστε τους καυγάδες με το να επιλέξετε τη θετική επικοινωνία. Οι αυστηροί κανόνες χρειάζονται για τις σοβαρές καταστάσεις και όχι για το παραμικρό.

Κάντε διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς. Η επιχειρηματολογία και οι αμοιβαίες παραχωρήσεις μαθαίνουν το παιδί πώς να επικοινωνεί πλέον ως ενήλικος.

Περάστε όσο πιο πολύ χρόνο μπορείτε μαζί του. Αργά ή γρήγορα, καθώς μεγαλώνει, δεν θα έχετε τη δυνατότητα να βλέπετε το παιδί σας σε καθημερινή βάση, οπότε εκμεταλλευθείτε το τώρα που μπορείτε.
Πείτε του ιστορίες από την παιδική σας ηλικία. Θα αιχμαλωτίσετε το ενδιαφέρον του και θα το κάνετε να νιώσει πιο συνδεδεμένο μαζί σας.

Δείξτε του την αγάπη σας. Μια αγκαλιά ή ένα χάδι είναι ό,τι πιο σημαντικό και δεν χρειάζεται καν λέξεις. Κάντε πράγματα που δείχνουν το ενδιαφέρον σας. Παρακολουθείστε τους αγώνες του και υποστηρίξτε το.
Μοιραστείτε ένα χόμπι. Τα παιδιά ασχολούνται κυρίως με τους υπολογιστές και τα social media αλλά πάντα υπάρχει χρόνος για να κάνετε κάτι ενδιαφέρον μαζί, όπως είναι η μαγειρική, να επισκευάζετε ποδήλατα ή να γυμνάζεστε.

Αφήστε το παιδί να σας μάθει κάτι. Αν είναι καλύτερος/η από εσάς σε κάτι, δείξτε πόσο σημαντικός/ή είναι με το να σας εξηγήσει ή να σας δείξει πώς γίνεται.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ