Το βιολογικό ρολόι των αντρών τους προειδοποιεί


Η ερεύνα του Πανεπιστημίου Rutgers αποτελεί την πιο πρόσφατη, με σημαντικά ευρήματα έρευνα που αποδεικνύει ότι και οι άντρες διαθέτουν βιολογικό ρολόι.

Μετά από 40 χρόνια έρευνας, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα επίπεδα γονιμότητας σε άντρες άνω των 45 ετών ήταν ιδιαίτερα χαμηλά, ενώ οι εγκυμονούσες γυναίκες τους αντιμετώπιζαν σοβαρό κίνδυνο εμφάνισης προεκλαμψίας.

Το ρολόι προειδοποιεί

Τα μωρά των μεγαλύτερων σε ηλικία πατέρων, είχαν περισσότερες πιθανότητες να γεννηθούν πρόωρα ή με χαμηλό βάρος και να αντιμετωπίσουν ποικίλα προβλήματα υγείας μακροπρόθεσμα.

Ασαφής είναι ακόμα η αιτία πίσω από τα ευρήματα αυτά, με τους ερευνητές όμως να θεωρούν ότι θα μπορούσε να ευθύνεται η φυσιολογική – για τις μεγαλύτερες ηλικίες- πτώση των επιπέδων τεστοστερόνης στους άντρες.

«Ενώ είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι βιολογικές μεταβολές που συμβαίνουν στις γυναίκες μετά τα 35 μπορεί να επηρεάσουν τη σύλληψη, την εγκυμοσύνη και την υγεία του παιδιού, οι περισσότεροι άνδρες δε συνειδητοποιούν ότι η προχωρημένη ηλικία τους μπορεί να έχει παρόμοιο αντίκτυπο», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Gloria Bachmann, διευθύντρια του Ινστιτούτου Υγείας Γυναικών στη Rutgers Robert Wood Johnson Medical School.

Στα 35 τα προβλήματα για τις γυναίκες

Η ηλικία των 35 για τις γυναίκες θεωρείται «προχωρημένη» σύμφωνα με τα πρότυπα εγκυμοσύνης, ενώ σύμφωνα με μελέτες μετά τα 30 μια γυναίκα αντιμετωπίζει μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών στην εγκυμοσύνη, όπως ο πρόωρος τοκετός και πολλά άλλα.

Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για τους άντρες;

Αν και δεν υπάρχει κάποια στάνταρ ηλικία για τους άνδρες, καθώς παραδοσιακά υπήρχε η αντίληψη ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης τους παρέμεναν ίδια ανεξαρτήτου ηλικίας, η έρευνα αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο.

Τα ευρήματα είναι ζωτικής σημασίας καθώς το ποσοστό των αντρών που αποκτά παιδί μετά την ηλικία των 45 ετών, αυξάνεται διαρκώς με τα επίπεδα τεστοστερόνης όμως να αποδυναμώνονται εξίσου, προκαλώντας επιπλοκές τόσο στην έγκυο όσο και στο παιδί.

Η Δρ Bachmann δηλώνει: «Οι γυναίκες τείνουν να είναι πιο ευαισθητοποιημένες και ενημερωμένες σχετικά με την αναπαραγωγικότητά τους. Οι περισσότεροι άνδρες δε συμβουλεύονται τους γιατρούς εκτός εάν αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα, γεγονός που πρέπει να αλλάξει αν δε θέλουμε να δούμε τις επιπτώσεις να πολλαπλασιάζονται».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ