Τι είναι ο Περίδρομος που τον τρώει (ή τον παθαίνει) ο κοιλιόδουλος;


Γιατί κάποιος που έφαγε πολύ λέμε ότι «έφαγε τον περίδρομο»; Και γιατί λέμε «Φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο» στην περίπτωση που κάποιος δεν μπορεί να αποκτήσει αυτό που θέλει και αναγκάζεται να το χορτάσει (απολαύσει) μόνο με τα μάτια; Τι είναι ο περίδρομος και πώς συνδέεται με τα ψάρια;

Η λέξη περίδρομος υπάρχει από την αρχαιότητα και με το πέρασμα των χρόνων απέκτησε πολλές και διαφορετικές σημασίες. Είναι λογικό λοιπόν και η γνωστή φράση «έφαγε τον περίδρομο» να έχει παραπάνω από μία πιθανές εξηγήσεις. Ιδού τρεις εκδοχές:

Η περιφέρεια

Όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο στο ιστολόγιό του ο Ν. Σαραντάκος, περίδρομος ήταν στα αρχαία η περιφέρεια ενός πράγματος, μια κυκλική διαδρομή, το δρομάκι που περιβάλλει ένα οικοδόμημα ή το δρομάκι που διατρέχει εσωτερικά τα τείχη ενός φρουρίου. Κατά τον γλωσσολόγο και λογοτέχνη Μένο Φιλήντα, η φράση ίσως έχει την εξήγησή της στο γεγονός ότι οι φρουροί που περιπολούσαν στον περίδρομο, πριν ξεκινήσουν την περιπολία τους, έτρωγαν πολύ και γρήγορα.

Το σχοινί στο δίχτυ

Οι αρχαίοι ονόμαζαν όμως «περίδρομο» και το σχοινί που περιβάλλει τα δίχτυα. Και πιθανόν από κει να προέρχεται η φράση «έφαγε τον περίδρομο». Αυτό υποστήριζε ο αρχαιολόγος και φιλόλογος Στυλιανός Αλεξίου, ότι δηλαδή κάποιος τρώει όλο το περιεχόμενο των διχτυών, όλη την ψαριά. Με αυτόν τον περίδρομο μάλλον συνδέεται και η άλλη γνωστή φράση: «Φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο».

Έφαγε μέχρι… κολικόπονου

Υπάρχει μια ακόμα πιθανή εξήγηση, που όμως δεν έχει σχέση με τα ψάρια αλλά με τον κολικόπονο. Ο κολικόπονος είναι οξύς σπασμωδικός πόνος των εντέρων, που ονομάζεται και περίδρομος. Αυτός λοιπόν που τρώει πολύ ενδέχεται να πάθει κολικόπονο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ