Αυτό είναι το μυστικό για να κοιμούνται τα παιδιά σας καλύτερα


Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι ένας αποτελεσματικός τρόπος ώστε να αποκοιμηθούν πιο γρήγορα τα παιδιά είναι να βλέπουν τηλεόραση, πεποίθηση που αναιρείται από μια πρόσφατη έρευνα.

Ερευνητές εξέτασαν δείγμα 470 παιδιών ηλικίας μεταξύ 3 και 5 ετών στην Μασαχουσέτη και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εκείνα τα παιδιά που παρακολουθούσαν λιγότερο από μια ώρα τηλεόραση κάθε μέρα κοιμήθηκαν 22 λεπτά περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αυτό σημαίνει ότι κοιμήθηκαν 2,5 ώρες επιπλέον την εβδομάδα σε σχέση με εκείνα που παρακολουθούσαν περισσότερη ώρα τηλεόραση καθημερινά.

Όπως αναφέρει η νευροεπιστήμονας του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης και συγγραφέας της έρευνας Ρεμπέκα Σπένσερ, «Οι γονείς υιοθετούν την άποψη ότι η τηλεόραση ηρεμεί τα παιδιά αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια καθώς όσα έβλεπαν τηλεόραση δεν κατάφερναν να κοιμηθούν αρκετά. Και αυτή η συνήθεια δεν τα βοήθησε στο να κοιμηθούν καλύτερα».

Η έρευνα αναφέρει ότι το να υπάρχει μια τηλεόραση στο δωμάτιο του παιδιού, δεν το βοηθούσε τελικά να κοιμηθεί ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι τα παιδιά που δεν είχαν τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο τους κοιμόντουσαν την νύχτα 30 λεπτά περισσότερο σε σχέση με εκείνα που είχαν στο δωμάτιο τους την περιβόητη συσκευή.

Τα νήπιά που είχαν τηλεόραση στο δωμάτιο μπορεί να κοιμόντουσαν περίπου 12 λεπτά παραπάνω κατά την διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου βρέθηκαν ωστόσο να κοιμούνται 17 λεπτά λιγότερο κατά τη διάρκεια ενός 24ωρου σε σχέση με εκείνα που δεν είχαν το «μαγικό κουτί» στο δωμάτιο τους.

Ερευνητές αναφέρουν μάλιστα ότι έμειναν έκπληκτοι από τα όσα πρέκυπταν από την έρευνα καθώς το 36% των παιδιών είχαν τηλεόραση στο δωμάτιο τους και ότι το ένα τρίτο από αυτά κοιμόντουσαν με την τηλεόραση ανοικτή.

Τι αναφέρουν οι νέες κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ
Οι νέες οδηγίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αναφέρουν ότι τα παιδιά που είναι ηλικίας 2 έως 4 δεν θα πρέπει να περνούν περισσότερο από μια ώρα μπροστά σε οποιαδήποτε οθόνη, ενώ εάν μπορούν να παρακολουθούν λιγότερο από μια ώρα ή και καθόλου τηλεόραση την ημέρα ακόμα καλύτερα για την υγεία τους.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής αναφέρει μάλιστα ότι ο χρόνος που τα παιδιά τελικά κάθονται μπροστά στην τηλεόραση πρέπει να περιοριστεί σε μια ώρα ανά μέρα και κυρίως σε «υψηλής ποιότητας προγράμματα» ενώ τονίζουν ότι είναι σημαντικό οι γονείς να παρακολουθούν τηλεόραση μαζί με τα παιδιά τους. Να μην τα αφήνουν δηλαδή μόνα τους ενώ παρακολουθούν.

Τέλος χαρακτηριστικό είναι ότι 54% των παιδιών δεν ακολούθησαν τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ κατά την διάρκεια της εβδομάδα, ποσοστό που αυξήθηκε σε 87% κατά το Σαββατοκύριακο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ