Δυο μοίρες μαχητικών F-35 Lightning II θα αγοράσει τελικά η Πολωνία

Two F-22 Raptor aircraft deployed from Elmendorf Air Force Base, Alaska, fly over the Pacific Ocean during a theater security mission March 9, 2009. The Raptors are deployed for three months to the 90th Expeditionary Fighter Squadron on Andersen Air Force Base, Guam, as part of the Pacific?s Theater Security Package. (DoD photo by Master Sgt. Kevin J. Gruenwald, U.S. Air Force/Released)

Την αγορά 16 μαχητικών F-35 σε πρώτη φάση και επιπλέον 16 αεροσκαφών του ιδίου τύπου μετά το 2026 ανακοίνωσε η Υπουργός Άμυνας της Πολωνίας Wojciech Skurkiewicz. Η απόκτηση των αεροσκαφών εντάσσεται στην προσπάθεια της Βαρσοβίας να αντικαταστήσει τα παλαιά σοβιετικής κατασκευής μαχητικά MiG-29 και Su-22 με νέας τεχνολογίας δυτικής κατασκευής αεροσκάφη.

Η επιδίωξη αυτή την πολωνικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης η οποία ισχυρίζεται ότι μόλις το 40% του στόλου των 48 μαχητικών F-16 C/D Block52+ είναι διαθέσιμα για επιχειρήσεις.

Επιπλέον, υποστηρίζεται, ότι το κόστος απόκτησης των νέων μαχητικών αντιστοιχεί μόλις στο 30% του συνολικού κόστους του συγκεκριμένου εξοπλιστικού προγράμματος, γεγονός που θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη από την πολωνική κυβέρνηση πριν αποφασίσει να προχωρήσει στην παραγγελία των F-35.

Πάντως η κυβέρνηση της χώρας προτίθεται να αποκτήσει συνολικά 32 μαχητικά F-35 σε δύο φάσεις, τα πρώτα 16 μέχρι το 2026 και τα υπόλοιπα μετά το 2026 μοιράζοντας με τον τρόπο αυτό το συνολικό κόστος.

Μετά από αυτή την παραγγελία, όταν γίνει, στις αρχές της μεθεπόμενης δεκαετίας η Αεροπορία της Πολωνίας θα διαθέτει μόλις 48 F-16 C/D Block52+ και 32 F-35. Αυτό το γεγονός επιβεβαιώνει, ότι η μακροχρόνια αναβολή του εκσυγχρονισμού του στόλου των μαχητικών της Αεροπορίας, έχει συνέπειες που δεν είναι δυνατό να θεραπευτούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ