Ιρλανδία: Οι κάλπες «έβγαλαν»… πιο εύκολα διαζύγια

epa07597067 Irish people pictured arriving at a polling station to vote in the EU elections in Dublin, Ireland, 24 May 2019. The European Parliament election is held by member countries of the European Union (EU) from 23 to 26 May 2019. EPA/STRINGER

Οι εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο διεξήχθησαν ταυτόχρονα με το δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση που θα επιτρέψει στου Ιρλανδούς να παίρνουν πιο εύκολα διαζύγιο.

Οι Ιρλανδοί ενέκριναν με συντριπτική πλειοψηφία, στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος τα αποτελέσματα του οποίου ανακοινώθηκαν σήμερα, τη χαλάρωση των περιορισμών ως προς το διαζύγιο, μια ακόμα ιστορική αλλαγή σε μια χώρα με βαθιά ριζωμένη καθολική παράδοση.

Συνολικά το 82% των ψηφοφόρων ψήφισαν υπέρ της αναθεώρησης της συνταγματικής διάταξης που υποχρέωνε τα ζευγάρια να ζουν χωριστά τα τέσσερα από τα πέντε χρόνια που προηγούνται της αίτησης διαζυγίου.

Το δημοψήφισμα διενεργήθηκε προχθές, παράλληλα με τις ευρωεκλογές στην Ιρλανδία, με το ποσοστό συμμετοχής στο 51%.

Η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να παρουσιάσει ένα νέο νομοσχέδιο που θα μείωνε τον χρόνο που τα ζευγάρια θα πρέπει να τελούν εν διαστάσει σε δύο χρόνια πριν από το διαζύγιο. Τα διαζύγια που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό θα αναγνωριστούν ως έγκυρα στην Ιρλανδία.

Η περίοδος υποχρεωτικής αναμονής έως την υποβολή αίτησης διαζυγίου των τεσσάρων ετών ήταν μια προϋπόθεση που θεσπίστηκε ύστερα από δημοψήφισμα του 1995, με το οποίο οι Ιρλανδοί τάχθηκαν υπέρ της νομιμοποίησης του διαζυγίου με οριακή πλειοψηφία 50,3%.

Το αποτέλεσμα του νέου αυτού δημοψηφίσματος ανακοινώνεται ένα χρόνο μετά την ψηφοφορία στο πλαίσιο της οποίας οι Ιρλανδοί ψήφισαν σε ποσοστό 66% υπέρ της άρσης της συνταγματικής απαγόρευσης της άμβλωσης. Τα αποτελέσματα εκείνου του δημοψηφίσματος έγιναν δεκτά με πανηγυρισμούς στο Δουβλίνο ενώ αυτά που αφορούν το διαζύγιο αντιμετωπίστηκαν μάλλον με αδιαφορία.

Τον Οκτώβριο, οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι ψήφισαν υπέρ της κατάργησης μιας συνταγματικής διάταξης –που σπανίως εφαρμοζόταν και συχνά αποτελούσε αντικείμενο επικρίσεων– που απαγόρευε τη βλασφημία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠE


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ