“Το διαβολικό μάτι” και ο μύθος του…


Το φθινόπωρο του 1933, μια ολόκληρη λίμνη της Σκωτίας εξαφανίστηκε εντελώς, όταν τα νερά της απορροφήθηκαν από το έδαφος μέσα σε μια νύχτα!

Οι αγγλικές εφημερίδες έγραφαν πως η λίμνη αυτή, που οι Σκωτσέζοι την αποκαλούσαν «Το διαβολικό μάτι», εξαφανιζόταν κάθε τέσσερις αιώνες και παρέμενε ξηρά για έναν αιώνα.

Η παράδοξη ονομασία της μυστηριώδους λίμνης οφειλόταν στην εξής τοπική παράδοση: Κάποτε, όταν η λίμνη είχε στεγνώσει, πολλές εκατοντάδες χρόνια πριν, μονομάχησαν στους κόλπους της δύο μυθικοί βασιλιάδες. Ο γίγαντας βασιλιάς Νουάντε της Σκωτίας πάλεψε σκληρά με τον θανάσιμο εχθρό του, τον επίσης γίγαντα βασιλιά Σίλορ.

Ο Νουάντε της Σκωτίας κατάφερε ένα καίριο χτύπημα στον Σίλορ και με το πελώριο σπαθί του, κατόρθωσε να του βγάλει το μάτι. Έτσι, έληξε η τιτάνια αυτή μονομαχία ανάμεσα στους δύο θεόρατους βασιλιάδες.

Αλλά, από το μάτι του Σίλορ, που έπεσε μέσα στην ξεραμένη λίμνη, άρχισαν να ρέουν τόσα δάκρυα, που η λίμνη γέμισε και πάλι τόσο γρήγορα, που εγκλώβισε στα νερά της τους δύο μυθικούς ηγεμόνες. Δεν πρόλαβαν να βγουν από τη λεκάνη της και έτσι, οι Σκωτσέζοι έχασαν τον πολυαγαπημένο τους γίγαντα βασιλιά.

«Το διαβολικό μάτι» και ο μύθος του ήταν μια πολύ δημοφιλής ιστορία της Σκωτίας, μιας χώρας γεμάτης από εντυπωσιακούς θρύλους, πλάσματα και δοξασίες.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», στις 03/09/1933…

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ