Ιρλανδία: Θέση στην κυβέρνηση διεκδικεί το κόμμα των Πρασίνων


Το κόμμα των Πρασίνων στην Ιρλανδία ετοιμάζεται να διεκδικήσει σημαντικό ρόλο στην επόμενη κυβέρνηση της χώρας.

Αυτό που θέλει να πετύχει το κόμμα των Πρασίνων είναι σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση της περιβαλλοντολογικής πολιτικής, αν βέβαια η άνοδος που σημείωσε αυτή την εβδομάδα στις τοπικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές επαναληφθεί στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, δήλωσε ο ηγέτης του.

Η μοναδική φορά που το κόμμα των Πρασίνων συμμετείχε σε κυβέρνηση ως μικρότερος εταίρος, πριν από μια δεκαετία, ήταν τραυματική καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση στην Ιρλανδία είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν όλες τις κοινοβουλευτικές τους έδρες και να μείνουν μόλις με τρεις από 900 δημοτικούς συμβούλους σε όλη τη χώρα έως το 2009. Ωστόσο έπειτα από τη συμπλήρωση του ενός τετάρτου των τοπικών συμβουλίων σήμερα, έχουν ήδη οκταπλασιάσει αυτή την επίδοση.

Τα exit poll δείχνουν ότι είναι το τέταρτο μεγαλύτερο κόμμα με 9% των ψήφων μετά το κυβερνών κόμμα Φίνε Γκαέλ και τα αντιπολιτευόμενα Φιάνα Φέιλ και Σιν Φέιν και αναμένεται να κερδίσει έως και 3 από τις 13 ευρωπαϊκές έδρες της χώρας.

«Αν λέμε από τη μια πλευρά ότι υπάρχει (περιβαλλοντική) κρίση στην οποία πρέπει να αντιδράσουμε τα επόμενα 10 χρόνια, [πώς μπορούμε να] λέμε επιστρέψτε σε εμάς σε 10 χρόνια και μπορεί να είμαστε έτοιμοι;» δήλωσε ο Ίμον Ράιαν σε μια συνέντευξη στο Reuters σε ένα από κέντρα καταμέτρησης ψήφων του Δουβλίνου.

«Νομίζω ότι θα είναι πολύ δύσκολο να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση. Έλεγα πάντα ότι πρέπει να είμαστε ισχυροί στην κυβέρνηση και χρειαζόμαστε τουλάχιστον έξι έδρες. Δεν θα μπούμε αν δεν μπορούμε να το κάνουμε, αλλά δεν το αποκλείσαμε ποτέ.»

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ