Ευρωεκλογές 2019 – Ιταλία: Πρώτο κόμμα η Λέγκα του Σαλβίνι.


Η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι αναδεικνύεται πρώτο κόμμα, το PD καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, ενώ το M5S καταρρέει, σύμφωνα τα exit poll για τις Ευρωεκλογές 2019.

Ο ακροδεξιός πολιτικός σχηματισμός του Σαλβίνι επικρατεί καθαρά στις Ευρωεκλογές 2019, συγκεντρώνοντας ποσοστό μεταξύ 27 και 31% των ψήφων, κάτι που σημαίνει ότι έρχεται πρώτο κόμμα στην Ιταλία.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S, «αντισυστημικό»), η άλλη συνιστώσα της συμπολίτευσης στην Ιταλία, προσέλκυσε από τη δική του πλευρά ένα ποσοστό μεταξύ 18,5% και 23% των ψήφων, κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, πίσω από το Δημοκρατικό Κόμμα (PD, κεντροαριστερά) που εξασφάλισε ποσοστό μεταξύ 21 και 25,0%.

Αν τα στοιχεία αυτά επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για βαριά ήττα για το M5S, το οποίο είχε κερδίσει εξασφαλίζοντας πάνω από το 32% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου του 2018.

Οι Ευρωεκλογές 2019 ενισχύουν αντιθέτως τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι στην κυβέρνηση άκρας δεξιάς – λαϊκιστών, που ασκεί την εξουσία στην Ιταλία από την 1η Ιουνίου 2018.

«Η Λέγκα πιθανόν έγινε το πρώτο κόμμα στην Ιταλία», δήλωσε με εμφανή ικανοποίηση ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της ακροδεξιάς στη Γερουσία, ο Ρικάρντο Μολινάρι.

Ο Σαλβίνι ωστόσο επαναλάμβανε καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας του ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα αλλάξει τίποτε στη σύνθεση της κυβέρνησης.

«Σε ό,τι με αφορά, εάν η Λέγκα κερδίσει, τίποτε δεν αλλάζει στην Ιταλία, όμως τα πάντα αλλάζουν στην Ευρώπη», επέμεινε ο Σαλβίνι μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μιλάνο, όπου ψήφισε.

Το PD από τη δική του πλευρά χαιρέτισε την «αντιστροφή της τάσης», όπως το έθεσε η αναπληρώτρια γραμματέας του κόμματος Πάολα ντε Μικέλι, καθώς η κεντροαριστερά είχε περιοριστεί στο 18% στις περυσινές γενικές εκλογές.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ