Πόνος στον κόλπο: από τι προκαλείται και πώς μπορείτε να απαλλαγείτε


Ο πόνος στο σώμα από μόνος του είναι ανησυχητικό σημάδι, πόσο μάλλον όταν εκδηλώνεται στην ευαίσθητη περιοχή. Είναι ένα σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε. Αντίθετα, είναι απαραίτητο να εντοπίσουμε την αιτία του προβλήματος όσο νωρίτερα γίνεται για να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα και να το αντιμετωπίσουμε.

Πόνος στον κόλπο: από τι προκαλείται και πώς μπορείτε να απαλλαγείτε

Έρπης
Αν παρατηρήσετε ορατές φλύκταινες στην κολπική περιοχή και αισθάνεστε πόνο, τότε κατά πάσα πιθανότητα έχετε νοσήσει από έρπητα των γεννητικών οργάνων και πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα τον γυναικολόγο σας.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Δυστυχώς, δεν υπάρχει θεραπεία για αυτό το νόσημα, ο γιατρός θα σας χορηγήσει φάρμακα που θα μειώσουν τη συχνότητα των εστιών και που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα.

Ινομυώματα
Τα ινομυώματα είναι μη καρκινικοί όγκοι που εκδηλώνονται στην περιοχή της μήτρας. Ανάλογα με το μέγεθος και το πού ακριβώς έχουν εμφανιστεί, μπορεί να προκαλέσουν χρόνιο πόνο που δίνει την αίσθηση συνεχούς πίεσης. Είναι επίσης πιθανό να προκαλέσουν ξαφνικό πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή της περιόδου. Είναι συχνή πάθηση και οι πιθανότητες εμφάνισής τους αυξάνονται όσο μεγαλώνουμε.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Στην περίπτωση που τα ινομυώματα είναι μικρά και ασυμπτωματικά συνήθως δεν συστήνεται κάποια θεραπεία, εκτός από τη συστηματική παρακολούθηση από τον γυναικολόγο. Αν όμως μεγαλώσουν και δημιουργήσουν έντονο πρόβλημα, προτείνονται θεραπείες με παυσίπονα ή ορμόνες ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ακόμα και να χρειάζεται να αφαιρεθούν με χειρουργική επέμβαση.

Κολπική ξηρότητα
Η κολπική ξηρότητα μπορεί να προκαλείται από χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων και μερικές φορές οφείλεται στην χρήση αντισυλληπτικών χαπιών ή και αντιισταμινικών, με αποτέλεσμα η σεξουαλική επαφή να είναι επίπονη. Ο κόλπος δεν λιπαίνεται αρκετά και αυτό συμβαίνει διότι δημιουργούνται μικροσκοπικές πληγές στο εσωτερικό του που αργούν να επουλωθούν με αποτέλεσμα να πονάτε. Ένας ακόμη λόγος που προκαλεί ξηρότητα στην περιοχή είναι η προεμμηνόπαυση, καθώς σε αυτήν την ηλικία ο οργανισμός παράγει λιγότερα οιστρογόνα.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Σύμφωνα με τους γυναικολόγους τα οιστρογόνα λειτουργούν ακριβώς σαν μια ενυδατική κρέμα γι΄αυτό και η συγκεκριμένη περίπτωση διορθώνεται πολύ εύκολα με τοπικά οιστρογόνα.

Ενδομητρίωση
Αν νιώθετε έντονο πόνο στην περίοδο και κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, τότε πρέπει να εξετάσετε την περίπτωση της ενδομητρίωσης. Πρόκειται για μια πάθηση κατά την οποία ο ιστός του τοιχώματος της μήτρας αποκολλάται και προσκολλάται σε άλλα σημεία της περιοχής όπως στην κύστη ή τις ωοθήκες. Τα κύρια συμπτώματα είναι οι κοιλιακές κράμπες και η υπερβολική αιμορραγία.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Συνήθως αντιμετωπίζεται με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη σε συνδυασμό με αντισυλληπτικά χάπια, ώστε να συρρικνωθεί ο ιστός του ενδομητρίου.

Αδενομύωση
Πρόκειται για μια συχνή πάθηση, παρόμοια με την ενδομητρίωση που όμως ο ιστός αναπτύσσεται στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας και όχι εξωτερικά. Το αίσθημα της πίεσης είναι έντονο όπως και οι έντονες κράμπες κατά την περίοδο.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Συνήθως εκδηλώνεται τα τελευταία χρόνια γονιμότητας της γυναίκας και υποχωρεί μετά την εμμηνόπαυση, γι’ αυτό σε ελάχιστες περιπτώσεις είναι απαραίτητη μια χειρουργική επέμβαση.

Σύνδρομο του επώδυνου αιδοίου
Αν αισθάνεστε χρόνιο πόνο ή πρήξιμο σε βαθμό που ακόμη και ένα απλό άγγιγμα σας ενοχλεί, τότε το Σύνδρομο του επώδυνου αιδοίου είναι μια πιθανή εξήγηση. Μέχρι στιγμής οι γιατροί δεν γνωρίζουν από τι προκαλείται, αλλά πιστεύεται ότι μπορεί να ευθύνεται κάποιος νευρικός τραυματισμός, ορμονικές αλλαγές ή κάποια αφύσικη αντίδραση του οργανισμού σε μόλυνση ή τραύμα. Η χρήση ταμπόν είναι επίπονη, ενώ το σεξ είναι πρακτικά αδύνατο.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Σε περίπτωση που ο πόνος οφείλεται σε μικρόβια ή μύκητες, η συνιστώμενη θεραπεία περιλαμβάνει συγκεκριμένη αγωγή με κρέμες οιστρογόνων και αντιβίωση που παρέχουν άμεση ανακούφιση. Διαφορετικά, υπάρχει η λύση της χειρουργικής επέμβασης.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ