Διπλωματικό θρίλερ μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ για το Σκοπιανό

Σκοπιανό | ΗΠΑ | Ρωσία | Ειδήσεις: Βρώμικη χειραγώγηση με εκβιασμούς, δωροδοκίες και απειλές «βλέπει» η Ρωσία πίσω από την ψηφορορία στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων γαι τη Συνταγματική Αναθεώρηση – Τι καταγγέλλει το ρωσικό ΥΠΕΞ για τους οκτώ βουλευτές του VMRO – DPMNE που υπερψήφισαν την πρόταση Ζάεφ στη Βουλή της γείτονος για την τροποποίηση του Συντάγματος – Στα Σκόπια ο Αμερικανός αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Μάθιου Πάλμερ

Ιδιαίτερα ρευστή κρίνεται η πολιτική κατάσταση στα Σκόπια μερικά εικοσιτετράωρα μετά το πρώτο «ναι» των βουλευτών των Σκοπίων στη συνταγματική αναθεώρηση,. Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε γνωστό πως οι βουλευτές που ψήφισαν θετικά θα βρίσκονται υπό αστυνομική προστασία, λόγω των απειλών που δέχονται. Το ψυχροπολεμικό κλίμα εντείνεται ιδιαίτερα, μετά και την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών με την οποία καταγγέλλεται αμερικανικός δάκτυλος στην ψηφοφορία της περασμένης Παρασκευής.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για μια διαδικασία που οργανώθηκε με βάση τους κανόνες της «μοντέρνας ευρωπαϊκής δημοκρατίας» και αναφέρθηκε στις ψήφους των 8 βουλευτών της αντιπολίτευσης, που ήταν απαραίτητες για να περάσει η πρόταση του Ζάεφ, σημειώνοντας πως αυτές εξασφαλίστηκαν με απειλές και δωροδοκίες. «Τρεις από τους 8, είχαν συλληφθεί και αφέθηκαν ελεύθεροι, εντελώς τυχαία, την ημέρα της ψηφοφορίας, άλλοι δύο που κρατούνταν στο γραφείο του εισαγγελέα επίσης αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ οι υπόλοιποι πήραν οικονομικά ανταλλάγματα για τη θετική τους ψήφο», σημείωσε η ανακοίνωση.

Έγινε ακόμη, αναφορά για κλείδωμα των βουλευτών στα γραφεία και για κατάσχεση των κινητών τους τηλεφώνων «στο πνεύμα των ευρωπαϊκών δημοκρατικών πρακτικών», όπως τονίζει σκωπτικά η ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται πως ο Αμερικανός πρέσβης ήταν στο Κοινοβούλιο ως το τέλος της συνεδρίασης γεγονός που, σύμφωνα με τη Μόσχα «δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το ποιος ενορχήστρωσε τη διαδικασία».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει το περιστατικό ως κατάφορη παραβίαση όλων των κανόνων, όχι μόνο από νομικής άποψης, αλλά και από ηθικής.

«Τέτοιες βρώμικες πρακτικές χειραγώγησης δεν μπορούν να θεωρηθούν ως βούληση των βουλευτών. Η γνώμη των δύο τρίτων των πολιτών της χώρας, που αρνήθηκαν να στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου αγνοήθηκε επιδεικτικά», σημειώνει ακόμη η ανακοίνωση και καταλήγει: «Η λύση στη διαμάχη Αθήνας και Σκοπίων θα έπρεπε να βασίζεται σε νομικά θεμέλια, με την ευρεία στήριξη του κόσμου και όχι να διχάζει την κοινωνία».

Είχε προηγηθεί ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας στα Σκόπια στο Twitter με την οποία ξεκαθαριζόταν η θέση της για το ονοματολογικό της γείτονος. «Η Ρωσία αναγνώρισε τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» με το συνταγματικό της όνομα πριν από περισσότερα από 26 χρόνια και δεν αλλάζει τη θέση της», αναφέρει στην ανάρτησή της. 

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να δείξουν έμπρακτα τη στήριξή τους στη Συμφωνία των Πρεσπών, έστειλαν σήμερα στα Σκόπια τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ, για μια επίσκεψη που κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη για την εκτόνωση της έντασης. Σύμφωνα με tweet της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια, ο κ. Πάλμερ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα διεμήνυε πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πέραν της Συμφωνίας των Πρεσπών, «έρχεται για να υποστηρίξει τη συμφωνία και τη σημασία της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της χώρας».

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here