Τι να κάνετε όταν δεν αντέχετε να κοιμηθείτε με τον σύντροφό σας


Όσο πιο πολύ μεγαλώνουμε τόσο πιο πολύ εκτιμούμε την ώρα που θα ξαπλώσουμε στο κρεβάτι μας και θα παραδοθούμε στην αγκαλιά του Μορφέα, δίπλα στον αγαπημένο ή στην αγαπημένη μας. Ομως ο ύπνος με τον/τη σύντροφό μας μπορεί να μετατραπεί από όνειρο σε εφιάλτη όταν υπάρχουν ενοχλητικές ή πολύ διαφορετικές συνήθειες ανάμεσα στο ζευγάρι.

Μάλιστα, οι έρευνες δείχνουν ότι τουλάχιστον τα μισά ζευγάρια έχουν προβλήματα που έχουν να κάνουν με τον πόλεμο των παπλωμάτων… Επειδή όμως ο ύπνος είναι ιερός και χρειάζεται να τον περιφρουρούμε, ας δούμε μερικούς τρόπους για να μπορέσουμε να απολαύσουμε έναν ευχάριστο και ήρεμο ύπνο, χωρίς απρόοπτα, θορύβους και άλλες ενοχλητικές συνήθειες.

Μήπως είστε πολύ υποχωρητικοί στον ύπνο σας;

Οι μισοί από εμάς τείνουμε να κάνουμε υποχωρήσεις στον ύπνο ώστε να βολεύεται ο/η σύντροφός μας και έτσι ο 1 στους 4 από εμάς πηγαίνει για ύπνο νωρίτερα από ό,τι θα ήθελε και περίπου ο 1 στους 5 να κοιμάται μαζεμένος στη γωνιά του ώστε να μην ενοχλήσει τον ύπνο του συντρόφου του. Μάλιστα από ό,τι φαίνεται τις περισσότερες υποχωρήσεις τις κάνουν οι γυναίκες, οι οποίες ούτως ή άλλως κοιμούνται 5 ώρες λιγότερες την εβδομάδα σε σχέση με τους συντρόφους τους, σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού πανεπιστημίου του Surrey.

Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι τα προβλήματα στον ύπνο δεν αντικατοπτρίζουν το είδος ή την ποιότητα της σχέσης. Ένα ζευγάρι μπορεί να έχει πολύ καλή σχέση μεταξύ του, να μην έχει άλλα προβλήματα στο κρεβάτι, αλλά να δυσκολεύεται στον… ύπνο. Παρ’ όλα αυτά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε αυτού του είδους τα προβλήματα καθώς η έλλειψη ύπνου μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα την επόμενη μέρα, να μας κάνει ευερέθιστους, κουρασμένους, να μην μπορούμε να λειτουργήσουμε, να δουλέψουμε κ.λπ.

Τα άβολα αγκαλιάσματα

Ακόμη και όσοι από εμάς βρίσκουμε ευχάριστο και ρομαντικό το να κοιμόμαστε αγκαλιασμένοι παραδεχόμαστε ότι η αγκαλιά του συντρόφου μας μπορεί να μας προκαλέσει προβλήματα στο να μας πάρει ο ύπνος. Κατ’ αρχάς θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το να εκφράσουμε στον σύντροφό μας το γεγονός ότι μας ενοχλεί να κοιμόμαστε αγκαλιά δεν σημαίνει ότι τον/την απορρίπτουμε.

Αν από την άλλη πλευρά είναι κάτι που επιθυμούμε και οι δύο αλλά στο βάθος μας δυσκολεύει και μας ξεβολεύει θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε τη νύχτα μας αγκαλιά και όταν πάρει ο ύπνος τον έναν από τους δύο ο άλλος να «γλιστρήσει» και χωρίς να τον ξυπνήσει να κοιμηθεί στην πλευρά του.

Το ενοχλητικό ροχαλητό

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες τείνουν να χάνουν χρόνια ύπνου εξαιτίας του ροχαλητού του συντρόφου τους. Εκτός από την προφανή λύση, που ακολουθούν πολλά ζευγάρια, που είναι το να κοιμούνται σε χωριστά δωμάτια ή το να σκουντάει αυτός που μένει ξύπνιος τον άλλον που ροχαλίζει, ας έχουμε υπόψη μας ότι υπάρχουν κι άλλες εναλλακτικές. Σε κάποιες θέσεις ύπνου οι άνθρωποι τείνουν να ροχαλίζουν λιγότερο ενώ επίσης μία καλή λύση για εκείνον που μένει ξύπνιος μπορεί να είναι οι ωτασπίδες.

Μία άλλη εναλλακτική είναι ένας ήχος που θα καλύπτει το ροχαλητό, κάποιοι επιλέγουν τον λευκό θόρυβο, που αφήνουν να παίζει στη διάρκεια της νύχτας ή ο ήχος από τα ξύλα που καίγονται στο τζάκι, που επίσης μπορούμε να τον βρούμε μαγνητοφωνημένο. Το καλοκαίρι μία καλή λύση είναι ο ανοιχτός ανεμιστήρας, του οποίου ο θόρυβος καλύπτει το ροχαλητό.

Ας έχουμε επίσης υπόψη μας ότι το ροχαλητό μπορεί να υποκρύπτει κάποιο πρόβλημα υπνικής άπνοιας, γι’ αυτό και είναι σκόπιμο να βάλουμε τον σύντροφό μας, αν ροχαλίζει, να κάνει μία μελέτη ύπνου ώστε να διερευνηθεί αυτό το ενδεχόμενο. Στην περίπτωση που διαγνωστεί υπνική άπνοια υπάρχουν πολλές πιθανές «θεραπείες» και παρεμβάσεις που μπορούν να ελέγξουν το πρόβλημα.

Χωριστές κρεβατοκάμαρες;

Για τα ζευγάρια η κρεβατοκάμαρα είναι ένας ιερός χώρος, σύμβολο της σχέσης και της οικειότητας και γι’ αυτό φοβούνται να μιλήσουν για τα όποια προβλήματα, ώστε να μην τη χάσουν. Παρ’ όλα αυτά μερικές φορές – αν δεν μπορούν να κοιμηθούν μαζί, να απολαύσουν τον ύπνο και να ξεκουραστούν – είναι ίσως προτιμότερο, αν δεν βρίσκεται άλλη λύση, να κοιμούνται χωριστά προκειμένου να αποφεύγονται οι τριβές. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα περνάνε χρόνο μαζί με οικειότητα και επαφή αλλά ότι θα ξεχωρίζουν τον ύπνο από την επαφή τους ως ζευγάρι.

Κάποιοι το προτιμούν καυτό

Μία πολύ συνηθισμένη διαφωνία των ζευγαριών έχει να κάνει με τα σκεπάσματα. Αλλοι θέλουν ζέστη, άλλοι κρύο, άλλοι μόνο σεντόνι, άλλοι χοντρό πάπλωμα και πάει λέγοντας. Αυτό όμως αποτελεί πρόβλημα όταν το κρεβάτι είναι διπλό και τα σκεπάσματα κοινά.

Η λύση; Την έχουν δώσει οι Σκανδιναβοί που χρησιμοποιούν ξεχωριστά σκεπάσματα για τον κάθε σύντροφο στο διπλό κρεβάτι. Αν υιοθετήσουμε την ιδέα τους δεν χρειάζεται να τσακωνόμαστε με τον / τη σύντροφό μας. Ο καθένας θα μπορεί να επιλέγει ό,τι προτιμά.

Στρώσε το στρώμα σου για δυο;

Ειδικά αν έχουμε συνηθίσει να κοιμόμαστε μόνοι μας είναι πιθανώς δύσκολο το να μάθουμε να κοιμόμαστε με κάποιον άλλον, ακόμη και αν δεν ανήκουμε σε όσους «απλώνονται» στο κρεβάτι. Σε κάθε περίπτωση είναι σκόπιμο να αγοράσουμε ένα μεγάλο κρεβάτι, το μεγαλύτερο που χωράει στην κρεβατοκάμαρά μας. Είναι βέβαιο ότι ένα king size κρεβάτι θα κάνει τον ύπνο μας καλύτερο και ευκολότερο.

Οι ειδικοί λένε ότι χρειάζεται να έχουμε 10 εκατοστά ελεύθερα γύρω μας για να κοιμόμαστε σαφώς καλύτερα. Αν το κρεβάτι δεν είναι αρκετά μεγάλο και αναγκαζόμαστε να είμαστε στην άκρη του κρεβατιού κινδυνεύουμε να νιώθουμε συνέχεια ότι θα πέσουμε, με αποτέλεσμα να κοιμόμαστε άστατα και άβολα.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον δρα Αναστάσιο Σπαντιδέα, παθολόγο, κλ. φαρμακολόγο.

ΠΗΓΗ

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ