«Μαμά να πάρουμε παγωτό;»: πώς να περιορίσετε τα γλυκά των παιδιών το καλοκαίρι


Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και σε λιγότερο από δύο εβδομάδες θα χτυπήσει το τελευταίο κουδούνι της σχολικής χρονιάς. Τα παιδιά επιτέλους θα ξεκουραστούν και θα απολαύσουν τις διακοπές τους-αλίμονο σε εμάς!

Ωστόσο, διακοπή των σχολικών και μη υποχρεώσεων, οι πολλές ώρες καθισιού στο σπίτι, τα πήγαινε-έλα στους παππούδες-που ως γνωστόν δεν χαλούν χατίρια, τα κάνουν να ζητούν περισσότερα γλυκά και κυρίως παγωτά.

«Μαμά να πάρουμε παγωτό;»: πώς να περιορίσετε τα γλυκά των παιδιών το καλοκαίρι

Το σωστό πρόγραμμα διατροφής που παλέψαμε με νύχια και με δόντια να διατηρήσουμε τον χειμώνα, απορρυθμίζεται, όταν καθημερινά το παιδί μας ζητάει παγωτό, αλλά και κάθε λογής γλυκό. Eκτός όμως από τον κίνδυνο να αυξηθεί το βάρος τους, η υπερβολική κατανάλωση γλυκών προκαλεί και σοβαρά θέματα υγείας, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και παιδικό διαβήτη. Γι’ αυτό θα πρέπει να χειριστούμε το θέμα σωστά και να δώσουμε τις κατάλληλες κατευθύνσεις στο παιδί.

Άλλο περιορίζω, άλλο απαγορεύω
Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε προσοχή στις έννοιες «περιορισμός» και «απαγόρευση». Όταν απαγορεύουμε στα παιδιά να φάνε γλυκά, αυτόματα τους φυτεύουμε την επιθυμία να καταναλώσουν ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες από το συνηθισμένο. Γι’ αυτό η λύση του περιορισμού είναι πιο αποτελεσματική. Προσπαθήστε να κρατήσετε ένα διατροφικό πρόγραμμα όπως τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου. Φτιάξτε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα στο οποίο δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα θα επιτρέπετε στο παιδί να τρώει γλυκά. Για παράδειγμα μπορείτε να μετατρέψετε μια απλή Τρίτη σε «Σοκολατένια Τρίτη» και να απολαύσετε μαζί με το παιδί ένα χωνάκι παγωτό σοκολάτα.

Μην κρύβετε τα γλυκά
Το να κρύβετε τα γλυκά στο πιο ψηλό ράφι της κουζίνας ή να τα καταχωνιάζετε σ’ ένα ντουλάπι, εξιτάρει ακόμα περισσότερο τα παιδιά. Τα γλυκά γίνονται…ακόμη πιο γλυκά στα μάτια τους και θα δοκιμάσουν οποιοδήποτε μέσο (κλάματα-φωνές-παρακάλια) προκειμένου να τους δώσετε αυτό που επιθυμούν. Σε καμία περίπτωση δεν εννοούμε να τα έχετε σε κοινή θέα, αλλά μην τα κρύβετε ως κάτι «απαγορευμένο». Τα παγωτά για παράδειγμα μπορείτε να τα τοποθετήσετε πίσω από τα καταψυγμένα τρόφιμα ή τα γλυκά στην τροφοθήκη.

Φτιάξτε τα δικά σας σπιτικά γλυκά
Tα γλυκά αποτελούν μέρος της ζωής μας και δεν μπορούμε ούτε να τα αποφύγουμε, ούτε να τα απαρνηθούμε-πόσο μάλλον να τα στερήσουμε σ’ ένα παιδί! Αντίθετα, μπορούμε να παρασκευάσουμε σπιτικά γλυκά με βάση το γάλα, το γιαούρτι ή το ταχίνι που προσφέρουν ασβέστιο, πρωτεΐνη και πολλά θρεπτικά στοιχεία απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξη του παιδιού. Μία λύση ακόμη είναι να του δώσετε κάποιο φρούτο ή να φτιάξετε ένα πολύχρωμο smoothie χωρίς ζάχαρη, στολίζοντας το με ομπρελίτσες.

Το πότε τρώνε γλυκά έχει σημασία
Προτρέψτε τα παιδιά να τρώνε πρωινό μόλις ξυπνήσουν και μετά φτιάξτε υγιεινά σνακ (φρούτα, μπάρες βρώμες, γιαούρτι, ρυζόγαλο) και αφήστε τα να τα καταναλώνουν κάθε τρεις ώρες. Με αυτόν τον τρόπο μειώνονται οι υπογλυκαιμίες.

Μην τους δίνετε γλυκό ως ανταμοιβή

Eίναι πολύ σημαντικό να λέμε «μπράβο» στα παιδιά και να αναγνωρίζουμε τα κατορθώματα και τις προσπάθειές τους, όχι όμως με την μορφή δωροδοκίας. Η «γλυκιά» επιβράβευση θα οδηγήσει μελλοντικά το παιδί να επιβραβεύει τον εαυτό με κάτι γλυκό, μια συνήθεια που είναι πολύ πιθανό να το ακολουθήσει στην ενήλικη ζωή του. Μια αγκαλιά, ένα φιλί ή ένα συμβολικό δωράκι θα τονώσει περισσότερο την αυτοπεποίθησή τους, απ’ ότι ένα κομμάτι σοκολάτας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ