Στα «σχοινιά» η Ιταλία: Η Κομισιόν απέρριψε τον προϋπολογισμό της Ιταλίας – Έχει «Plan B» η Ρώμη;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απέρριψε, όπως αναμενόταν, τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2019, ζητώντας από τη Ρώμη να παρουσιάσει έναν νέο προϋπολογισμό μέσα σε τρεις εβδομάδες.

Η Επιτροπή θα δώσει συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα (23/10) για να ανακοινώσει επισήμως την απόφαση, μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων AGI επικαλούμενο πηγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ευρωπαϊκή πηγή υπενθύμισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως αυτό γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ και πως στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που θα δοθεί το απόγευμα, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί θα ζητήσει από την Ιταλία «να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό της».

Έχει τελικά η Ιταλία σχέδιο Β;

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο, είχε δηλώσει ότι η Ρώμη γνωρίζει πολύ καλά πως η απόρριψη του προϋπολογισμού της ερχόταν κι έτσι δεν χρειαζόταν να περιμένει την επίσημη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εξέφρασε, πάντως, την ελπίδα ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση θα ακούσει όλες τις πλευρές, αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσει.

Τα περί ύπαρξης «Plan B» όσον αφορά στον προϋπολογισμό του 2019 απέρριψε πάντως ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησής του αναφορικά με την αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Δεν έχουμε κανένα σχέδιο Β. Το ιταλικό σπρεντ δεν θα φτάσει τις 400 μονάδες διότι επαναλάβαμε ότι η Ιταλία δεν θα βγει από το Ευρώ», τόνισε ο Κόντε.

Πρόσθεσε, δε, ότι «το 2,4% είναι το ανώτατο όριο της σχέσης ελλείμματος-ΑΕΠ. Αν η οικονομική ανάπτυξη θα είναι ισχυρή, το ποσοστό θα είναι χαμηλότερο. Διαφορετικά, θα υπάρξει μείωση των δημοσίων δαπανών». «Δεν παίζουμε σε ρωσική ρουλέτα, δεν παίζουμε με το μέλλον των παιδιών μας», υπογράμμισε επίσης ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι «μόνο το ιταλικό κοινοβούλιο μπορεί να βελτιώσει τον δημόσιο προϋπολογισμό της χώρας».

«Είναι μέτρα που στοχεύουν στην ανάπτυξη, στην εργασία και στο δικαίωμα στην σύνταξη και στην υγεία», πρόσθεσε ο γραμματέας της Λέγκα, προσθέτοντας: «Ακούμε την γνώμη όλων, αλλά δεν γυρνάμε πίσω», ολοκλήρωσε ο Σαλβίνι.

Σε αντίθεση, πάντως, με όσα υποστηρίζει η ιταλική κυβέρνηση σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2019 και τη διαμάχη με τις Βρυξέλλες, η ιταλική εφημερίδα «Il Messaggero» υποστηρίζει πως υπάρχει Plan B.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η ιταλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσαρμόσει τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό, εάν οι αγορές αντιδράσουν αρνητικά στα σχέδιά της και το spread εκτοξευθεί.

Πρόκειται, δηλαδή, για ένα εναλλακτικό σχέδιο, που περιλαμβάνει τον επαναπροσδιορισμό των μέτρων για τις συντάξεις και το βασικό εισόδημα, τα οποία θα μπορούσαν να αναβληθούν ή και να ακυρωθούν. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης με την Κομισιόν.

Τέλος, η ιταλική κυβέρνηση ελπίζει και στην παρέμβαση της ΕΚΤ, σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη. Σύμφωνα με πληροφορίες της La Stampa, η Ρώμη ελπίζει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αγοράσει ιταλικά assets, εάν χρειαστεί.

Αμέσως μετά τα ιταλικά δημοσιεύματα, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων υποχώρησαν, μετά το άλμα που έκαναν στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης. Η διαφορά της απόδοσης (spread) του ιταλικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού μειώθηκε κατά δέκα μονάδες βάσης από τα υψηλά επίπεδα της ημέρας στις 303,7 μονάδες βάσης και οι τιμές των ιταλικών ομολόγων (που κινούνται αντίστροφα από τις αποδόσεις τους) αντέστρεψαν τις αρχικές απώλειες.

Οι αποδόσεις των διετών ομολόγων υποχώρησαν έξι μονάδες βάσης στο 1,399%, έχοντας αυξηθεί προηγουμένως κατά δέκα μονάδες βάσης, ενώ η απόδοση του πενταετούς ομολόγου μειώθηκε κατά τέσσερις μονάδες βάσης, στο 2,75%.


ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here