Οι απλοί κανόνες για να χρησιμοποιείς τα chopsticks


Είναι πολλοί εκείνοι που ισχυρίζονται ότι η χρήση των chopsticks είναι τρομερά εύκολη, σε σημείο μάλιστα που τη συγκρίνουν με αυτή του μαχαιροπίρουνου. Ok, δεν είναι και πυρηνική φυσική το να χρησιμοποιήσεις σωστά τα ξυλάκια, αλλά μια συστηματική εκπαίδευση (λέγε με επίσκεψη σε ασιατικό εστιατόριο) επιβάλλεται. Πώς όμως χρησιμοποιούνται σωστά τα chopsticks; Υπάρχει ένας απλός τρόπος. Υπάρχουν όμως και τρεις διαφορετικές αντιλήψεις πάνω στο θέμα: η κινέζικη, η ιαπωνική και η κορεάτικη.

Ο απλός τρόπος
Στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι κάτι δύσκολο, αλλά μια πράξη που χρειάζεται συνεχή εξάσκηση. Υπάρχει ένας τρόπος για να τα κρατάς εδώ και χιλιάδες χρόνια και είναι αρκετά κομψός. Κρατάς λοιπόν το ένα στο “καλό” σου χέρι ανάμεσα στον δείκτη, το μεσαίο δάχτυλο και τον αντίχειρα και όταν το μετακινείς πάνω-κάτω, ο αντίχειρας πρέπει να είναι πάντοτε ακίνητος. Το άλλο τοποθετείται ανάμεσα στον αντίχειρα και την παλάμη, στηρίζεται στον παράμεσο και παραμένει ακίνητο.

Στην Κίνα
Οι απλοί κανόνες για να χρησιμοποιείς τα chopsticks
Κάποτε, στην Κίνα, ο βασικός κανόνας πρόβλεπε την ταυτόχρονη χρήση chopsticks και κουταλιού. Σήμερα, η γαστρονομική κουλτούρα έχει διαφοροποιηθεί και έχει επικρατήσει η χρήση των πρώτων. Τα chopsticks χρησιμοποιούνται για κάθε φαγητό εκτός από σούπα (τρώγεται με κουτάλι), πάπια (με τα χέρια) και γλυκά (επίσης με κουτάλι). Μία σημαντική λεπτομέρεια για τα κινέζικα chopsticks είναι το μεγαλύτερο μέγεθος σε σχέση με τα ιαπωνικά και τα κορεάτικα.

Στην Ιαπωνία
ΤΣΟΠΣΤΙΚ ΙΑΠΩΝΙΑ
Υπάρχουν πάρα πολλές διαφορετικές λέξεις για τα chopsticks στην Ιαπωνία και από αυτό καταλαβαίνει κάποιος τη σημασία που έχουν στην γευστική παράδοση στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου: ονομάζονται namidahashi όταν πρόκειται να πάρεις φαγητό από το τραπέζι, saguribashi όταν σκάβεις μέσα στο πιάτο ή το μπολ, mayoibashi όταν χρησιμοποιείς δύο διαφορετικά ξυλάκια από διαφορετικά σετ. Και η λίστα μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη. Σύμφωνα με την ιαπωνική παράδοση, όταν τελειώσεις το φαγητό σου ή κάνεις ένα διάλειμμα από αυτό, δεν αφήνεις τα chopsticks σου μέσα στο πιάτο, αλλά τα τοποθετείς στο μικρό στήριγμα – διαφορετικά θα θεωρηθεί αγένεια. Επίσης, δεν χρησιμοποιείς ποτέ τα ξυλάκια σου για να πάρεις κάτι από κοινόχρηστο πιάτο (όπως ας πούμε μια σαλάτα).

Στην Κορέα
ΤΣΟΠΣΤΙΚ ΚΟΡΕΑ
Cheotgarak, έτσι ονομάζονται τα κορεάτικα chopsticks που διαφέρουν με τα κινέζικα και τα ιαπωνικά, αρχικά ως προς το υλικό με το οποίο είναι φτιαγμένα: από μέταλλο και όχι από ξύλο, πόσο μάλλον από μπαμπού. Ακόμη, αλλάζει και το σχήμα, είναι πιο επίπεδα και γωνιώδη, σαν ιδιόμορφες πυραμίδες με τετραγωνική βάση.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ