Ο Τσίπρας «ακυρώνει» Κοτζιά: Θα επεκτείνω την αιγιαλίτιδα με νομοσχέδιο

Αποστάσεις από τις «βόμβες» Κοτζιά για την διαδικασία επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, φέρεται να παίρνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, στην σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός – και υπουργός Εξωτερικών πλέον – το μεσημέρι κατέστησε σαφές ότι:

1. Επιμένει στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της Ελλάδας για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, αλλά μετά από ενημέρωση και διάλογο με τα κόμματα. Μάλιστα συζητά και την σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) με διευρυμένη σύνθεση.

2. Εδωσε σαφή εντολή η διαδικασία να μην προχωρήσει με Προεδρικά Διατάγματα (όπως είχε προαναγγείλει στην παράδοση του ΥΠΕΞ ο Ν. Κοτζιάς αλλά με κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, οι προκλήσεις της Τουρκίας και οι αρμοδιότητες μπήκαν στο τραπέζι της σύσκεψης Τσίπρα στο υπουργείο Εξωτερικών με την ηγεσία του υπουργείου και συνεργάτες του.

Συζητήθηκε το θέμα της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, αρχής γενομένης από το Ιόνιο. Αποφασίστηκε να εξεταστεί πως θα γίνει ενημέρωση και διάλογος με τα πολιτικά κόμματα για τη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει συντεταγμένα στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας. Θα εξεταστεί η σύγκληση του ΕΣΕΠ, ενδεχομένως και σε διευρυμένη σύνθεση. Ενώ ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή η διαδικασία να μη προχωρήσει με προεδρικό διάταγμα, αλλά με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Ο Πρωθυπουργός αποφάσισε επίσης τη σύγκληση του Επιστημονικού Συμβουλίου του Υπουργείου εξωτερικών προκειμένου να συζητηθούν οι πτυχές του θέματος.

 
ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here