Βασικά στάδια γευσιγνωσίας για αρχάριους


Μπορείτε κι εσείς να γευτείτε ένα κρασί σαν επαγγελματίας, αρκεί να ξεκινήσετε από τα βασικά! Έτσι, θα είστε ένας οινόφιλος με αυτοπεποίθηση όπου κι αν πίνετε κρασί. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μια γευστική δοκιμή σε τρία βήματα αλλά πριν ξεκινήσετε πρέπει να μάθετε τον σωστό τρόπο για να κρατάτε ένα ποτήρι κρασιού. Είναι σημαντικό να κρατάτε το ποτήρι κρασιού από το πόδι του. Όταν κρατάμε το ποτήρι από το μπολ, ζεσταίνουμε το γυαλί με τη θερμοκρασία του σώματος. Επειδή θέλουμε να απολαμβάνουμε κάθε κρασί στη βέλτιστη θερμοκρασία του, η ακούσια θέρμανση είναι ανεπιθύμητη.

 

Δοκιμή κρασιού σε 3 βήματα

Η επαγγελματική γευστική δοκιμή μπορεί να αποτυπωθεί σε 3 εύκολα βήματα: Παρατήρηση, Οσμή και Γεύση.

Εμφάνιση
Αρχικά, γείρετε το ποτήρι σας με γωνία 45° έτσι ώστε να μπορείτε να ρίξετε μια καλή ματιά στο χρώμα του κρασιού που είναι στο εσωτερικό του καθώς και στο χρώμα που έχει το κρασί στο χείλος. Μπορείτε να το κάνετε αυτό απέναντι σε ένα λευκό φόντο για να πάρετε μια αντικειμενική άποψη. Κάνοντάς το αυτό ψάχνουμε σαφήνεια και χρώμα. Είναι το κρασί καθαρό; Η ασάφεια ή η θολούρα μπορεί να υποδεικνύει μια ανεπιθύμητη ζύμωση που εμφανίζεται στο μπουκάλι, επομένως ένα ελαττωματικό κρασί.

Επίσης πολύ σημαντικό είναι το τι χρώμα έχει το κρασί; Είναι λεμονοπράσινο, λεμόνι ή χρυσό; Είναι μοβ, ρουμπίνι ή καφέ; Ένα νεαρό κόκκινο κρασί πρέπει να είναι πορφυρό ή ρουμπίνι στο χρώμα. Ένα λευκό κρασί θα έχει νότες πράσινου. Αν είναι ξηρός οίνος έχει χρώμα καφέ να είστε προσεκτικοί όταν δοκιμάζετε. Πχ μπορείτε από το χρώμα του να καταλάβετε ότι είναι οξειδωμένο.

 

Μπορείτε να δείτε τα πόδια ή τα δάκρυα του κρασιού που τρέχουν στα τοιχώματα του ποτηριού; Παρά το τι πιστεύουν πολλοί, τα πόδια δεν αποτελούν δείκτη ποιότητας. Είναι ένα φαινόμενο που προκαλείται από την εξάτμιση του αλκοόλ με ταχύτερο ρυθμό και με χαμηλότερη επιφανειακή τάση από το νερό. Τα πόδια μένουν στο γυαλί από την αυξημένη επιφανειακή τάση πριν τραβηχτούν πίσω από τη βαρύτητα.

Αν αναρωτιέστε τι είναι τα πόδια του κρασιού διαβάστε εδώ: Τι είναι τα δάκρυα ή πόδια του κρασιού;

Υπάρχουν ιζήματα, σκοτεινά υπολείμματα στο γυαλί; Τα ιζήματα είναι πολύ κοινά σε ένα εξελισόμενο ή ώριμο κρασί. Καθώς το κόκκινο κρασί παλαιώνει, αποκόπτει το χρώμα με τη μορφή χρωματισμένων ιζημάτων. Ενώ είναι ασφαλές για κατανάλωση, οι περισσότεροι sommeliers και οι λάτρεις του κρασιού προτιμούν να μεταγγίζουν το κρασί για να φιλτράρουν τα ιζήματα.

Εάν είναι αφρώδες κρασί ή σαμπάνια, παρατηρήστε τις φυσαλίδες στο ποτήρι. Είναι αυτές οι μικροσκοπικές χάντρες ή οι μεγάλες φυσαλίδες; Έχουν μια σταθερή απόκλιση; Μια καλή ποιότητα αφρώδους τείνει να έχει μικροσκοπικές χάντρες (dot-like) και συνεχή αφρισμό.

 

Άρωμα
Στροβιλίστε το ποτήρι σας (μπορείτε να το κάνετε με κυκλική κίνηση και να κολλήσετε προς μία κατεύθυνση για να αποφύγετε να χύσετε το κρασί. Η περιστροφή του ποτηριού αυξάνει την αλληλεπίδραση του οίνου με το οξυγόνο, γεγονός το οποίο θα απελευθερώσει αρωματικά μόρια και θα εμπλουτίσει την εμπειρία γευσιγνωσίας.

Ψάξτε για καθαρότητα στο άρωμα. Πιείτε μια μικρή γουλιά και προσδιορίστε εάν η φιάλη είναι καλή. Πχ μπορεί να έχει μυρωδιά φελλού(TCA)-δείτε περισσότερα εδώ:

Μυρίζει φρουτώδη αρώματα και φρεσκάδα; Αν ναι, αυτό είναι σημάδι για καλό κρασί. Υπάρχει κάποιο σημάδι ενός αρώματος sherry που θα μπορούσε να δείξει ένα οξειδωμένο (κακό) κρασί;

Εάν το κρασί είναι καλό (όχι ελαττωματικό), οσφρηστείτε βαθιά για να πάρετε μια καλή αίσθηση του χαρακτήρα του αρώματος.

Οι κοινές κατηγορίες αρωμάτων είναι φρούτα, άνθη, βότανα, φυτά και δρυς. Για παράδειγμα μπορεί να μυρίζετε μούρα από φρούτα, τριαντάφυλλο από άνθη και μοσχοκάρυδο από την επίδραση της βελανιδιάς.

 

Γεύση
Πιείτε μια γενναιόδωρη γουλιά και στροβιλίστε το κρασί γύρω από τη γλώσσα σας. Είναι σημαντικό να στροβιλίζουμε καθώς οι αισθητήρες μας για το πικρό, το ξινό, το αλμυρό και το γλυκό βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές της γλώσσας μας. Μόνο μέσω στροβιλισμού του κρασιού στο στόμα μας μπορούμε να καταλάβουμε πλήρως το διαφορετικό προφίλ γεύσης του.

(Υπάρχει και το ουμάμι! Δείτε εδώ: )

Ουμάμι, η πέμπτη γεύση και στο κρασί

Οι επαγγελματίες δοκιμαστές κρασιού θα σουρώσουν τα χείλη τους και θα βάλουν και λίγο αέρα στο στόμα για να αφήσουν το κρασί να αλληλεπιδράσει με το οξυγόνο στο στόμα τους. Η ανάληψη του αέρα επιτρέπει στο άρωμα να χτυπήσει τον οσφρητικό υποδοχέα που βρίσκεται στο πίσω μέρος της μύτης, ενισχύοντας την εμπειρία γευσιγνωσίας.

Ποιο είναι το βάρος του κρασιού στον ουρανίσκο σας; Αυτό υποδεικνύει αν έχει ελαφρύ, μεσαίο ή γεμάτο σώμα. Ένας πολύ εύκολος τρόπος για να το καταλάβετε αυτό είναι να βάλετε στο μυαλό σας ότι πίνετε γάλα. Τα κρασιά με ελαφρύ σώμα έχουν την ίδια αίσθηση με το αποβουτυρωμένο γάλα είναι λίγο νερουλά και ελαφριά στη γεύση. Τα κρασιά με μεσαίο σώμα είναι σαν να πίνουμε πλήρες γάλα. Και τα κρασιά με πλήρες, γεμάτο σώμα είναι σαν να πίνουμε κρέμα γάλακτος, πλούσια με μια συμπαγή αίσθηση βάρους.

 

Ένα άλλο πράγμα που ψάχνουμε στη γεύση είναι η γλυκύτητα: Η λέξη ξηρό στον κόσμο του κρασιού σημαίνει απλώς ότι δεν είναι γλυκό. Τα περισσότερα ερυθρά κρασιά είναι ξηρά.

Επίσης, ψάχνουμε πόσο αλκοόλ περιέχει το κρασί. Μπορείτε να αισθανθείτε τη θερμότητα στο πίσω μέρος του λαιμού σας; Οι οίνοι που παρασκευάζονται σε ένα ζεστό κλίμα έχουν γενικά υψηλότερο αλκοόλ από τους οίνους που παρασκευάζονται σε ένα δροσερό κλίμα.

Τανίνες: Υπάρχει μια αίσθηση ότι τα χείλη σας είναι κολλημένα σαν κόλλα και ότι το στόμα σου ξηραίνεται; Αυτά είναι τα συναισθήματα ενός εξαιρετικά ταννικού κρασιού. Οι τανίνες προέρχονται από τα δέρματα σταφυλιών, μίσχους, σπόρους, καθώς και από την έκθεση σε δρυ. Δίνουν δομή σε ένα κόκκινο κρασί. Χρησιμεύουν επίσης ως φυσικό συντηρητικό στα κρασιά, βοηθώντας τα να παλαιώνουν. Οι ποικιλίες σταφυλιών έχουν διαφορετικό επίπεδο τανινών. Το Pinot Noir, για παράδειγμα, είναι λιγότερο ταννικό από το Cabernet Sauvignon. Τα περισσότερα λευκά κρασιά έχουν ελάχιστη επαφή με δέρματα / μίσχους σταφυλιών, δεν έχουν πολλές τανίνες. Τα μεγάλα λευκά που έχουν υποβληθεί σε ωρίμανση σε νέα δρύινα (π.χ. Λευκό Βουργουνδίας Grand Cru) για να έχουν ελάχιστες τανίνες.

 

Οξύτητα: Μπορείτε να νιώσετε ένα μικρό τσίμπημα στο στόμα σας; Η καλή οξύτητα δίνει στο κρασί μια καλή δομή καθώς και τα συναισθήματα της τραγανότητας και της φρεσκάδας.

Γεύση: Τι γεύσεις μπορείτε να καταλάβετε στο κρασί; Έρχονται με τη μια στο στόμα σας ή σε διάφορα επίπεδα.

Επίγευση κρασιού: Πόσο καιρό κρατά η γεύση ενός κρασιού στο στόμα σας αφού το καταπιείτε; Ένα καλό κρασί θα διαρκέσει 10 δευτερόλεπτα. Ένα υπέροχο κρασί μπορεί να διαρκέσει 30+ δευτερόλεπτα! Το τελείωμα του κρασιού περιγράφει αυτό που λέμε επίγευση.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ