«Ξεπούλησε» από την πρώτη μέρα η κάνναβη στα μαγαζιά του Καναδά

Η εθνική αγορά κάνναβης άνοιξε το βράδυ της Τετάρτης, εν μέσω ερωτημάτων σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία, τον νόμο και τη δημόσια ασφάλεια.

Πριν καν περάσει το πρώτο 24ωρο από τη νομιμοποίηση της κάνναβης στον Καναδά, πολλά μαγαζιά «ξέμειναν» από εμπόρευμα. Ο Καναδάς έγινε η δεύτερη χώρα στον κόσμο, μετά την Ουρουγουάη, που νομιμοποιεί την κατοχή και χρήση μαριχουάνας για ψυχαγωγική χρήση.

Η εθνική αγορά κάνναβης άνοιξε το βράδυ της Τετάρτης, εν μέσω ερωτημάτων σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία, τον νόμο και τη δημόσια ασφάλεια. Παρ’ όλα αυτά, το γεγονός αυτό δεν εμπόδισε πολλούς Καναδούς να δημιουργήσουν ατελείωτες ουρές έξω από τα μαγαζιά όπου υπήρχε κάνναβη προς πώληση.

Ο Μπιλ Μπλερ, πρώην αρχηγός αστυνομίας του Τορόντο, ο οποίος ηγείται του προγράμματος νομιμοποίησης της κάνναβης στη χώρα, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό CBS ότι η χώρα δεν μπόρεσε να καλύψει τη ζήτηση. «Γνωρίζαμε ότι ορισμένα ήδη μπορεί να εξαντληθούν και ότι θα υπάρξουν δυσκολίες στον εφοδιασμό. Όμως υπάρχει υποδομή και είμαι αισιόδοξος ότι όλα θα πάνε καλά», επεσήμανε.

«Τα νέα για μένα είναι πολύ κακά, άνοιξα στις 12 τα μεσάνυχτα το μαγαζί και στις 4:20 είχα ήδη ξεμείνει από κάνναβη, είτε το πιστεύετε είτε όχι», δήλωσε ένας από τους νόμιμους πωλητές κάνναβης στο CBC News, τονίζοντας ότι δεν μπορούσε με τίποτα να προβλέψει την τεράστια απήχηση του ναρκωτικού αυτού στους πολίτες. «Είμαι λίγο σοκαρισμένος που ξέμεινα τόσο γρήγορα, αλλά και πολύ αναστατωμένος που δεν έχω προϊόν για όλους. Έχω απογοητεύσει πολλούς ανθρώπους. Με είχαν διαβεβαιώσει ότι εφόσον πλήρωνα για το προϊόν από την αρχή θα το είχα και διαθέσιμο προς πώληση». Και ο συγκεκριμένος πωλητής δεν ήταν ο μόνος που δεν είχε προβλέψει την τεράστια επιτυχία της κάνναβης, καθώς πολλά μαγαζιά έβγαλαν ανακοίνωση στην πόρτα τους ότι «ξέμειναν από κάνναβη», μέσα σε λίγες ώρες.

Η Ουρουγουάη ήταν η πρώτη χώρα που νομιμοποίησε τη χρήση μαριχουάνας για διασκέδαση, αν και η Πορτογαλία και η Ολλανδία την έχουν επίσης αποποινικοποιήσει.

Οι επαρχίες και οι δήμοι του Καναδά ετοιμάζονταν εδώ και μήνες για το τέλος της απαγόρευσης. Σημειώνεται πως η αυτοδιοίκηση είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για τις λεπτομέρειες ως προς την αγορά, πώληση και χρήση κάνναβης εντός των δικαιοδοσιών επαρχιών, δήμων κ.α. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα «ψηφιδωτό» κανονισμών ανά τη χώρα.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, οι πολίτες δικαιούνται να έχουν πάνω τους μέχρι και 30 γραμμάρια κάνναβης και κάθε νοικοκυριό μπορεί να καλλιεργεί έως τέσσερα δενδρύλλια. Σύμφωνα με τις στατιστικές, 5,4 εκατομμύρια Καναδοί θα αγοράσουν νόμιμα κάνναβη το 2018, περίπου το 15 % του πληθυσμού, ενώ η παραγωγή θα φθάσει 400 με 500 χιλιάδες κιλά ετησίως. Η κάνναβη μπορεί να είναι νόμιμη στον Καναδά, αλλά η αγορά της μέσω του Διαδικτύου εξακολουθεί να μην είναι ασφαλής, προειδοποιούν οι αρχές.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here