Σημάδια ότι είσαι ανασφαλής και πως αυτό μπορεί να κάνει κακό στη σχέση σου;


Το έχουμε ξαναπεί: οι άντρες γοητεύονται από τις γυναίκες με αυτοπεποίθηση. Κι εμείς. Κι εμείς από τους άντρες με αυτοπεποίθηση γοητευόμαστε. Γιατί η ανασφάλεια δημιουργεί ενοχλητικές και κουραστικές συμπεριφορές. Και για τις δύο πλευρές η αλήθεια είναι. Σήμερα λοιπόν η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα γράφει για τα χαρακτηριστικά και τις συμπεριφορές που δημιουργεί η ανασφάλεια. Αν λοιπόν έχεις τα περισσότερα από τα παρακάτω, φρόντισε να το διορθώσεις, να το αλλάξεις, γιατί αργά ή γρήγορα θα καταστρέψει τη σχέση σου.

Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν αισθάνεται ανασφάλεια έστω και λίγο. Mάλιστα ανησυχώ όταν ακούω κάποιον να λέει πως δεν έχει καμία απολύτως ανασφάλεια! Σημαίνει πως δεν έχει επίγνωση του τι του συμβαίνει ή απλά θέλει να το κρύψει, λόγω …ανασφάλειας! Πότε γίνεται όμως επικίνδυνη; Μα όταν αρχίζει και επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητα και μας εμποδίζει να λειτουργήσουμε, καθώς επαναλαμβάνουμε τα μοτίβα της. Τι μπορεί να ευθύνεται;

Συνηθίζουμε να θεωρούμε το παρελθόν και τον τρόπο που μεγαλώσαμε ή μας μεγάλωσαν τους κύριους ενόχους για όλα τα δεινά που μας συμβαίνουν. Μέχρι κάποιο σημείο, ισχύει αυτό. Για παράδειγμα, αν ο γονιός δεν αφήνει το παιδί του να δοκιμάσει, να πειραματιστεί και ας «χτυπήσει», αν είναι από πάνω του διαρκώς με τις φτερούγες της υπερπροστασίας, τότε ναι, το παιδί του δεν θα εμπιστεύεται τον εαυτό του στο ότι μπορεί να τα καταφέρει. Αν αντίθετα, ο γονιός είναι αδιάφορος, μη εκδηλωτικός ή δεν δίνει την απαραίτητη αγάπη και σιγουριά στο παιδί του ή αν είναι επικριτικός, τότε και πάλι το παιδί μαζεύεται και μαθαίνει πως κάνει τα πάντα λάθος και η ανασφάλειά του καταλαμβάνει την αίσθηση σιγουριάς. Διάφορες τραυματικές εμπειρίες επίσης μπορούν να «τραυματίσουν» την αίσθηση ασφάλειας… Όπως καταλαβαίνουμε λοιπόν, είναι αρκετές οι αιτίες που μπορεί να ευθύνονται. Το θέμα όμως είναι τι κάνουμε εμείς στο «τώρα».

Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να την αναγνωρίσουμε τουλάχιστον ως προς τη σχέση μας!

-Ανησυχία και ένταση: κάθε φορά που δεν βρίσκεις το σύντροφό σου ή δεν σου απαντά σε μηνύματα, τηλέφωνα κλπ.

-Σενάρια: κάνεις διάφορα σενάρια γιατί άργησε για παράδειγμα, ενώ ψάχνεις να βρεις τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις του όταν σου λέει πως είσαστε καλά μαζί.

-Ζητάς διαρκώς επιβεβαίωση: τον ρωτάς ξανά και ξανά αν σε αγαπάει…

-Ζηλεύεις όποια τον πλησιάσει ή ακόμα και φίλους του πιστεύοντας πως εφόσον προτιμά να είναι μαζί τους, σημαίνει πως δεν σε θέλει.

-Αρνητικές σκέψεις: γεμίζουν το μυαλό σου, ενώ δύσκολα καταλαβαίνεις πως υπερβάλλεις.

-Δεν ενδιαφέρεται για εσένα: προσπαθείς μάλιστα να το αποδείξεις «κάθε τρεις και λίγο».

-Συναισθηματική αστάθεια: χωρίζεις κάθε λίγο και μετά ξαναγυρνάς γιατί δεν μπορείς τη μοναξιά.

-Λανθασμένες επιλογές: επιλέγεις με λάθος κριτήρια τους συντρόφους σου, σαν να προσπαθείς να αποδείξεις πως είναι όλοι σκάρτοι, στην ουσία όμως δεν αξιολογείς σωστά.

-Απολογείσαι διαρκώς: χωρίς να σου ζητήσει εκείνος μπαίνεις στη διαδικασία να απολογηθείς χωρίς λόγο.

-Ανευθυνότητα: αποφεύγεις να αναλάβεις ευθύνες, ενώ νιώθεις πως κρίνεσαι για ό,τι κάνεις.

Τα παραπάνω είναι κάποια από τα σημάδια που θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν να αντιληφθείς πως δεν φταίει πάντα ο άλλος αλλά το πώς εσύ αισθάνεσαι και πως αντιμετωπίζεις καταστάσεις.

Το θέμα είναι πως ο σύντροφός σου αργά ή γρήγορα θα κουραστεί και θα φύγει, αφήνοντας εσένα πίσω να υποστηρίζεις για άλλη μία φορά πως όλοι είναι ίδιοι! Σκέψου μήπως τελικά, εσύ φέρεσαι με τον ίδιο ανασφαλή τρόπο, τους κουράζεις και τους …διώχνεις!

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ