Μάλαξη για σωματική και ψυχική υγεία


Ο όρος μάλαξη προέρχεται από την ελληνική λέξη «μάσσω», δηλαδή μαλάσσω, και περιλαμβάνει ένα σύνολο εξειδικευμένων επιστημονικών χειρισμών που χρησιμοποιεί η επιστήμη της Φυσικοθεραπείας για ανακούφιση από τον πόνο, αποκατάσταση, πρόληψη, χαλάρωση και ευεξία.

Οι χειρισμοί βασίζονται στις αρχές της ανατομίας, της φυσιολογίας, της παθολογίας και εφαρμόζονται στους μαλακούς ιστούς του ανθρώπινου σώματος. Το “εργαλείο” της μάλαξης είναι το ανθρώπινο χέρι, το οποίο έχει πολλές και μοναδικές ιδιότητες, όπως το να προσφέρει ψυχική και σωματική ευεξία. Απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες, όλων των ηλικιών και όλων των κοινωνικοοικονομικών πληθυσμιακών στρωμάτων.

Η ιστορική αναδρομή έχει αποδείξει ότι η μάλαξη, από αρχαιοτάτων χρόνων, είναι πολύτιμο θεραπευτικό και προληπτικό μέσο, συμβαδίζοντας με τη διανοητική και ψυχοσωματική εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Η χρονική αφετηρία της τεχνικής της μάλαξης είναι απροσδιόριστη και χάνεται μέσα στους αιώνες. Ανήκει στις έμφυτες, αυθόρμητες και ενστικτώδεις αντιδράσεις του ανθρώπου, με τη φύση να διεκδικεί επάξια την πατρότητά της.

Σαν θεραπευτική μέθοδος η μάλαξη αναπτύχθηκε σταδιακά, συμβαδίζοντας με τη διανοητική και ψυχοσωματική εξέλιξη του ανθρώπινου γένους. Αρχαίοι λαοί, όπως οι Κινέζοι (3.000 π.Χ.), οι Αιγύπτιοι και οι Ινδοί (γύρω στο 1.800 π.Χ.). παρουσίαζαν τη μάλαξη ως θεϊκή αποκάλυψη. Στην Ελλάδα, ο σπουδαιότερος ιατρός της αρχαιότητας, ο Ιπποκράτης (460-380 π.Χ.), έθεσε τις επιστημονικές βάσεις πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η μάλαξη έως και σήμερα.

Στις μέρες μας, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η εξάρτηση από τα υλικά αγαθά και την τεχνολογία, οδηγούν τον άνθρωπο στην απομόνωση, τη μειωμένη σωματική και ψυχική υγεία και τη μειωμένη επαφή με τον ίδιο του τον εαυτό. Ίσως, η μάλαξη, με το άγγιγμα και την επαφή που δημιουργεί, μπορεί να οδηγήσει τον σύγχρονο άνθρωπο έξω από το τούνελ της μοναξιάς και της απομόνωσης, προσφέροντάς του σωματική και ψυχική ευεξία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών των τελευταίων 5 ετών, η μάλαξη με τα χέρια διεγείρει τους αισθητικούς υποδοχείς ανάλογα με τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται. Επιδρά στο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, βοηθώντας στη χαλάρωση και τη μείωση του ψυχολογικού στρες, χαμηλώνοντας τα επίπεδα της κορτιζόλης.

Βοηθάει στη μείωση του πόνου μέσω της απελευθέρωσης προφλεγμονώδων κυτταροκινών, σεροτονίνης, ντοπαμίνης και ενδορφινών. Άρα μπορεί να εφαρμοστεί σε μυοσκελετικούς πόνους, αυξημένο μυϊκό σπασμό, χρόνιους πόνους, trigger points, μειωμένη κινητικότητα αρθρώσεων, πρησμένα άκρα, άγχος, stress, κατάθλιψη, πονοκεφάλους, αϋπνίες, ταχυκαρδίες, δυσκοιλιότητα και ημικρανίες, με άμεσα αποτελέσματα.

Συμπεραίνουμε ότι η μάλαξη έχει οφέλη σε άτομα που υποφέρουν από σωματικά και ψυχικά νοσήματα, αλλά και σε όσους θέλουν να έχουν ένα υγιές σώμα και πνεύμα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ