Mαρίνα Γιώτη: «Η βασική μας διαφωνία με τον Κώστα είναι αισθητική εναντίον πρακτικότητας»


Το 2014 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο της Μαρίνας Γιώτη, για παιδιά.

Η ίδια, σε συνέντευξή της αποκάλυψε ποια ήταν η αφορμή για να το γράψει, ποιος είναι ο αγαπημένος της παιδικός ήρωας και για το αν είναι δύσκολη η συμβίωση με κάποιον που ακολουθεί το ίδιο επάγγελμα (σ.σ ο σύζυγός της Κώστας Κρομμύδας είναι επίσης συγγραφέας).

Ποια ήταν η αφορμή για το πρώτο σού παιδικό βιβλίο;

«Γράφω ιστορίες από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, αν και έχω σπουδάσει οπτική επικοινωνίας και εικονογράφηση σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του είδους στην Αμερική. Τα παιδικά βιβλία έχουν υπάρξει η μεγάλη μου αγάπη, αλλά πριν να κάνω την κόρη μου δεν τολμούσα να πιστέψω ότι θα μπορούσαν οι ιστορίες μου να σταθούν εκεί έξω. Εκείνη μου έδωσε το θάρρος να ακολουθήσω ένα μεγάλο μου όνειρο. Το πρώτο μου βιβλίο για παιδιά, που εκδόθηκε το 2014, ήταν η Στιγμούλα και από τότε ακολούθησαν ακόμη οκτώ εικονογραφημένα βιβλία, που είχα την τύχη να αγαπηθούν πολύ από παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς».

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου παιδικός ήρωας;

«Σε πολλά μέσα μου νιώθω ακόμη παιδί και διαβάζω μανιωδώς παιδικά βιβλία. Αγαπώ πολύ τις ιστορίες του Harry Potter, τις οποίες διαβάζω από το πρωτότυπο. Ο κόσμος που έχει δημιουργήσει με τόση λεπτομέρεια η J.K. Rowling με ενθουσιάζει. Είναι σαν να υπήρχε πραγματικά δίπλα μας».

Γράφοντας κάποιος παιδικά βιβλία μένει και ο ίδιος κατά κάποιον τρόπο παιδί;

«Είναι μαγικό να ζεις στον κόσμο των παιδιών. Όλα είναι πιθανά και υπάρχει πάντα αίσιο τέλος. Όσο ασχολείσαι με τα παιδιά, αυτός ο κόσμος σε σαγηνεύει και δεν μπορείς να αντισταθείς στη γοητεία της ανεμελιάς. Όμως, για να μπορέσεις να προσεγγίσεις αυτό τον παιδικό κόσμο, πρέπει ένα κομμάτι σου να μπορεί να παραμένει παιδί, να μαθαίνει συνέχεια, να ανανεώνεται, να εξελίσσεται και να είναι αισιόδοξο μπροστά σε κάθε δυσκολία Συνεπώς, ναι!»

Ισχύει αυτό που λένε ότι τα παιδιά είναι το πιο απαιτητικό κοινό;

«Βέβαια! Θέλει τέχνη να ισορροπείς ανάμεσα στους δύο κόσμους, των ενηλίκων και των παιδιών. Αν δεν καταφέρεις να τα πείσεις για τις προθέσεις σου, σε απορρίπτουν χωρίς προσχήματα Για τον χαρακτήρα μου αυτό είναι καλό, γιατί δεν τα πάω καθόλου καλά με την υποκρισία, και οι αντιδράσεις των παιδιών, αν και συχνά αφοπλιστικές, πάντα με κάνουν καλύτερη».

Ποια είναι η πιο δύσκολη ερώτηση που σου έχει κάνει ένα παιδί-αναγνώστης.

«Συνήθως δεν δυσκολεύομαι να απαντήσω στα παιδιά, αλλά μια φορά σε παρουσίαση του Τι Τρέχει με τον Αϊ-Βασίλη ένα 5χρονο παιδί με ρώτησε γιατί δεν πήγε ο Αϊ-Βασίλης στο σπίτι του φέτος. Αναρωτιόταν αν ήταν κακό παιδί. Γύρισα να ψάξω τη μαμά ή τον μπαμπά, αλλά ήταν και οι δύο ουσιαστικά απόντες…

Είναι δυσκολότερη η συμβίωση με κάποιον που ακολουθεί το ίδιο επάγγελμα/ενασχόληση με σένα;

«Ακούω πως ναι, αλλά στη δική μας περίπτωση δεν ισχύει. Λειτουργούμε πολύ συμβιωτικά. Συμπληρώνουμε ο ένας τον άλλο σε πολλά».

Μέσα στο σπίτι ποια είναι η βασική σας διαφωνία και πού τα βρίσκετε απόλυτα;

«Η βασική μας διαφωνία είναι αισθητική εναντίον πρακτικότητας. Ο Κώστας είναι πρακτικός, εμένα μου αρέσει να είναι όμορφα τα πράγματα, θυσιάζοντας καμιά φορά την πρακτικότητα. Τα βρίσκουμε απόλυτα σε θέματα αξιών. Πώς αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της καθημερινότητας, πώς επιλέγουμε να μεγαλώσουμε την κόρη μας, τι είδους ανθρώπους θέλουμε να έχουμε δίπλα μας».

Τι ετοιμάζεις αυτή την περίοδο;

«Μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Διόπτρα τα εικονογραφημένα βιβλία μου Μια Στιγμή για μαμάδες και γιους και Μια Αγκαλιά για μπαμπάδες και κόρες. Επίσης, η σειρά Παραμύθια Αλλιώς, που αγαπήθηκε τόσο πολύ από μικρούς και μεγάλους, η οποία έφτασε πια τους τέσσερις τίτλους. Νιώθω ότι μετά και το χριστουγεννιάτικο έχει ολοκληρωθεί ως έναν βαθμό η θεματολογία τους. Έτσι, τον Οκτώβριο ξεκινάω μια νέα σειρά παιδικών εικονογραφημένων βιβλίων, που πιστεύω ότι θα θέσει τις βάσεις για μια άλλου είδους συζήτηση με τα παιδιά μας», λέει στο people.

Πηγή: www.gossip-tv.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ