Απλές και έξυπνες δραστηριότητες για μωρά 9-12 μηνών


Στην ηλικία των 9-12 μηνών το μωρό έχει αποκτήσει αρκετές ικανότητες, οι κινήσεις του είναι πλέον αρκετά συντονισμένες και ελεγχόμενες. Κρατώντας το από τα χεράκια μπορεί να περπατήσει γύρω στο 10ο μήνα, ενώ του αρέσει να μιμείται. Κατανοεί σε σημαντικό βαθμό τη γλώσσα και είναι σε θέση να ακολουθεί απλές εντολές.

Μιλάτε στο παιδί σας όσο περισσότερο μπορείτε, για να είναι σε συνεχή επαφή με τη γλώσσα και να ενισχύετε έτσι τις γλωσσικές του ικανότητες. Περιγράφετε με απλές λεξούλες τις δραστηριότητές σας μέσα στο σπίτι, τα παιχνίδια που παίζετε, τις δουλειές που κάνετε, κ.λπ. Να το κοιτάτε πάντα στα μάτια, όταν του απευθύνεστε και να περιμένετε αντιδράσεις του.

Πάρτε ένα κουτί μεσαίου μεγέθους, τοποθετήστε μέσα κάποια από τα αγαπημένα του παιχνιδάκια και στη συνέχεια δείξτε του πως μπορεί να τα βγάζει ένα, ένα έξω και να τα ξαναβάζει μέσα, επαναλαμβάνοντας συχνά τις λέξεις “μέσα” – “έξω”.

Διαβάζετε στο μωρό ιστοριούλες και παραμύθια, για να το φέρετε σε επαφή με τη γλώσσα, να ακούει τη φωνή σας και να αγαπήσει σιγά, σιγά τα βιβλία. Όσο είναι ακόμα μικρό να συνοδεύετε την ανάγνωσή σας με εικόνες, για να εξοικειωθεί με όσα βλέπει και ακούει. Μπορείτε να μιμήστε τους ήχους των ζώων που πρωταγωνιστούν στις ιστορίες σας και θα δείτε ότι σιγά, σιγά θα κάνει και εκείνο το ίδιο. Μέχρι να πάρει την πρωτοβουλία, μπορείτε απλώς να του ζητήσετε να τους επαναλαμβάνει μετά από εσάς.
Στην ηλικία αυτή αρέσει στα μωρά να μιμούνται αυτό που βλέπουν. Είναι μια καλή ευκαιρία λοιπόν, βλέποντας εσάς να υιοθετούν ρόλους. Είναι και αυτός ένας πολύ καλός τρόπος να εκδηλώνουν τα συναισθήματά τους. Π.χ. σταθείτε στα τέσσερα και κάντε το σκυλάκι, ανοίξτε τα χέρια και κάντε ότι πετάτε σαν πουλί, δώστε του να μιλήσει σε ένα ψεύτικο κινητό τηλέφωνο, όπως κάνετε και εσείς, κ.ά.

Φτιάξτε μουσικά όργανα με σκεύη της κουζίνας, π.χ. ξύλινες κουτάλες και καπάκια από κατσαρολάκια για τύμπανα και παίξτε μαζί του σε γρήγορους και αργούς ρυθμούς, παράγοντας πιο απαλούς ή έντονους ήχους.

Χρησιμοποιείστε ένα μακρύ λάστιχο (μπορείτε να βρείτε σε είδη ραπτικής) ή ένα σκοινάκι, δέστε στη μια άκρη ένα μαλακό παιχνιδάκι και την άλλη άκρη δέστε τη στο χέρι της ψηλής καρέκλας φαγητού του μωρού σας. Δείξτε του, πως μπορεί να ρίχνει προς τα κάτω το παιχνίδι και να το τραβάει πάλι πίσω με το χεράκι του χρησιμοποιώντας το σκοινί ή το λάστιχο.

Προσοχή! Να είστε πάντα παρόντες, για να αποφύγετε οποιοδήποτε ατύχημα μπορεί να προκαλέσει το σκοινί ή το λάστιχο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ