Από τι κινδυνεύεις όταν γυμνάζεσαι και έχεις νεύρα;


H γυμναστική και τα νεύρα είναι δυο πράγματα που δεν πάνε μαζί σε καμία περίπτωση σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσίευσε πρόσφατα το αμερικανικό περιοδικό «Circulation».

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, οι άνθρωποι που ασκούνται σε καθημερινή βάση, μπορούν να καταπολεμήσουν τα θέματα άγχους και να προλάβουν τυχόν καρδιακά προβλήματα, ωστόσο τίποτε από τα παραπάνω δεν μπορεί να συμβεί αν είναι από πριν εκνευρισμένοι ή αναστατωμένοι για κάποιον λόγο.

Έχει παρατηρηθεί πως τα νεύρα, ο θυμός και γενικότερα τα αρνητικά συναισθήματα, συνδέονται συχνά με τον κίνδυνο να πάθει κάποιος έμφραγμα του μυοκαρδίου, ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας και φύλου.

Σώμα και μυαλό
Σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα, η σχέση σώματος και μυαλού είναι πιο στενή από όσο νομίζουμε. Όταν είστε οργισμένοι, σίγουρα δεν είναι το κατάλληλο timing για να βγείτε έξω και να κόψετε ξύλα για το τζάκι σας, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ψυχολόγος, Barry Jacobs, που εργάζεται σε γνωστή κλινική στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

Για τα ίδιο θέμα πραγματοποίησαν έρευνα μέλη της επιστημονικής ομάδας του πανεπιστημίου του McMaster οι οποίοι ρώτησαν 12.500 ανθρώπους από 52 χώρες ποια ήταν η συναισθηματική και σωματική τους κατάσταση λίγο πριν πάθουν έμφραγμα.

Το 13.6% απάντησε πως είχε προηγηθεί έντονη σωματική δραστηριότητα και το 14.4% απάντησε ότι ήταν έντονα εκνευρισμένοι πριν τους συμβεί το επεισόδιο. Ο συνδυασμός σωματικής άσκησης και έντονου θυμού τριπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακού προβλήματος μέσα σε μια ώρα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας.

Το απόγευμα χειρότερα
Ειδικότερα, ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακού επεισοδίου, παρατηρήθηκε πως ήταν μεγαλύτερος από τις 6:00 μμ. ως τα μεσάνυχτα και ήταν ανεξάρτητος από παράγοντες όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Επίσης τα αποτελέσματα δεν έδειξαν καμία διαφοροποίηση ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή των ατόμων.

Ένα μειονέκτημα της έρευνας έχει να κάνει με το γεγονός πως οι ειδικοί δεν έδωσαν μια ακριβή ερμηνεία της «έντονης σωματικής άσκησης» και της «συναισθηματικής φόρτισης», καθώς αυτές οι καταστάσεις διαφέρουν από άτομο σε άτομο, ενώ όταν προϋπάρχουν θέματα υγείας, σαφώς ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακού επεισοδίου είναι αυξημένος.

Το μόνο σίγουρο είναι πως τα άτομα που είναι επιρρεπή σε καρδιακές παθήσεις, θα πρέπει να αποφεύγουν τα ακραία συναισθήματα και την ψυχολογική φόρτιση. Μια καλή λύση θα ήταν να συνομιλήσουν με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το ίδιο θέμα και να μπορέσουν να πάρουν από αυτούς χρήσιμες συμβουλές για την διαχείριση του θυμού και γενικότερα των συναισθημάτων τους.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ