10 απλά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το γαλλικό κρασί


Η Γαλλία είναι σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής κρασιού στον κόσμο, παράγοντας περίπου 5-7 δισεκατομμύρια φιάλες κάθε χρόνο.

1.Πώς να αποκρυπτογραφήσετε την ετικέτα

Οι περισσότερες γαλλικές φιάλες κρασιού αναγράφουν στην ετικέτα την περιοχή ή την ονομασία όπου παράχθηκαν πριν από τις ποικιλίες σταφυλιών. Για παράδειγμα, ένα κρασί που ονομάζεται “Chablis” είναι ένα Chardonnay, αλλά φέρει το όνομα της περιοχής όπου παράγεται. Πριν από αιώνες, ο μέσος άνθρωπος δεν γνώριζε πολλά για τις διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή κρασιού, αλλά γνώριζαν ότι οι οίνοι από διαφορετικές περιοχές είχαν διαφορετικές γεύσεις. Έτσι, όταν κοιτάζετε μια γαλλική ετικέτα κρασιού, το πρώτο πράγμα που θα δείτε είναι η περιοχή όπου έγινε το κρασί – αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσδιορίσετε ποια σταφύλια βρίσκονται στο μπουκάλι.

2.Πολλά γαλλικά κρασιά είναι blends

To γεγονός ότι οι Γάλλοι ονοματίζουν τα κρασιά τους με βάση την περιοχή λειτουργεί επίσης καλά επειδή τα περισσότερα γαλλικά κρασιά είναι μίγματα παρά μονοποικιλιακά. Για παράδειγμα, τα κόκκινα κρασιά Bordeaux είναι μείγματα Merlot και Cabernet (και σε πολύ μικρές ποσότητες Cabernet Franc, Petit Verdot και Malbec). Η Νότια Γαλλία παράγει επίσης πολλά κόκκινα blends, κυρίως στην περιοχή Languedoc- μείγματα σταφυλιών όπως Grenache, Syrah, Mourvèdre (γνωστά και ως GSM) και Carignan.

3. Η Γαλλία είναι η χώρα προέλευσης για πολλά από τα σταφύλια που γνωρίζετε και αγαπάτε

Μπορεί τα σταφύλια όπως το Chardonnay και το Cabernet να είναι πολύ γνωστά και συνηθισμένα σε όλο τον κόσμο αλλά προήλθαν από τη Γαλλία. Άλλα γνωστά σταφύλια που προέρχονται από τη Γαλλία είναι το Malbec, το οποίο βρίσκεται στο Μπορντό, το Cahors και το Languedoc. Το Cinsault το βρίσκουμε στο Languedoc, το νότιο Ροδανό και την Προβηγκία και το Merlot, καλλιεργείται στο Languedoc, Bordeaux και σε περιοχές της Νοτιοδυτικής Γαλλίας.

4.Από αυτή τη χώρα κατάγονται επίσης κάποια σταφύλια που πιθανώς δεν ξέρετε…

Το Carignan και το Piquepoul είναι δύο παραδείγματα σταφυλιών που ίσως δεν γνωρίζετε αλλά θα πρέπει να αναζητήσετε και να δοκιμάσετε! Τα σταφύλια Carignan παράγουν μετρίου σώματος κόκκινο κρασί με υπαινιγμούς αποξηραμένων βακκίνιων, γλυκόριζας και μπαχαρικών. Το πιο γνωστό – άγνωστο κρασί είναι το Piquepoul, ένα φρέσκο λευκό κρασί που χαρακτηρίζεται από έντονες γεύσεις εσπεριδοειδών σε συνδυασμό με οξύτητα.

5. Το Languedoc είναι η μεγαλύτερη αμπελουργική περιοχή στη Γαλλία

Το Languedoc είναι η μεγαλύτερη αμπελουργική περιοχή στη Γαλλία, τόσο από σε έκταση όσο και σε όγκο οίνου που παράγεται. Εκτείνεται σε περίπου 560.000 στρέμματα κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου από την Ισπανία στο νότο μέχρι την Προβηγκία στα ανατολικά. Η περιοχή παράγει 14,3 εκατομμύρια κιβώτια κρασιού ετησίως. Η μεγάλη έκταση της περιοχής επιτρέπει μια μεγάλη ποικιλία κρασιών και στυλ, ενώ η εγγύτητα προς τη Μεσόγειο Θάλασσα σημαίνει δυνατότητα παλαίωσης, πλούσια προφίλ γεύσης και αφθονία παραγωγής βιολογικών κρασιών.

6 … και παράγει υψηλής ποιότητας κρασιά που είναι πραγματικά προσιτά

Επειδή οι καταναλωτές είναι λιγότερο εξοικειωμένοι με την περιοχή Languedoc απ ‘ό, τι με άλλους, όπως η κοντινή Προβηγκία, τα κρασιά της προσφέρονται σε εξαιρετικές τιμές (χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα). Πολλοί παράγοντες καθορίζουν την τιμή ενός κρασιού, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών γης και παραγωγής. Υπάρχουν πολλά μέρη στο Languedoc, όπου αυτοί οι συγκεκριμένοι παράγοντες κοστίζουν λιγότερο από ό, τι πχ στην Καλιφόρνια. Και αυτό μας επιτρέπει να αγοράσουμε ένα πραγματικά υψηλής ποιότητας κρασί σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

7. Το ροζέ μπορεί να είναι το πιο δημοφιλές κρασί που εξάγει η Γαλλία αυτή τη στιγμή

Το στυλ ροζέ που προέρχεται από την περιοχή Provence, μια περιοχή κρασιού στα νότια της Γαλλίας είναι εξαιρετικά δημοφιλές στην Αμερική. Αυτά τα χλωμά κρασιά με χρώμα ροζέ του σολομού είναι μείγματα Syrah, Grenache, Cinsault, και μίγματα από άλλες κόκκινες ποικιλίες σταφυλιών. Η γειτονική περιοχή Languedoc παράγει επίσης κορυφαία ροζέ σ ‘αυτό το στυλ, συχνά σε πιο προσιτές τιμές.

6. Η σαμπάνια είναι και περιοχή στη Γαλλία και στυλ κρασιού

Η λέξη Champagne χαρακτήριζε μια περιοχή, πολύ πριν ταυτιστεί με την τέχνη της παραγωγής αφρώδους οίνου. Αλλά και άλλες περιοχές στη Γαλλία παράγουν επίσης αφρώδη οίνο με τον ίδιο τρόπο. Γνωστό παράδειγμα είναι τα κρασιά “Crémant” – που αποτελούν μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για την Champagne (και πολύ πιο οικονομική). Δοκιμάστε ένα μπουκάλι Crémant de Limoux και θα ξετρελαθείτε.

9. Το γαλλικό κρασί απολαμβάνεται καλύτερα με το φαγητό!

Παραδοσιακά, το γαλλικό κρασί σερβίρεται πάντα με φαγητό. Η συνήθεια του να πίνουμε το κρασί σκέτο είναι σχετικά πρόσφατη. Τα γαλλικά κρασιά παράγονται σε μεγάλη ποικιλία γι’ αυτό υπάρχει ένα τέλειο κρασί για κάθε γεύμα, ανεξάρτητα από το τι θα μαγειρεύετε. Εάν χρειάζεστε κάποιες ιδέες για συνδυασμό φαγητού-κρασιού, μπορείτε να παρακολουθείτε το krasiagr.com.

10. Eίναι αποδεκτό να ρωτήσετε τον πωλητή της κάβας για τα γαλλικά κρασιά

Μην σκέφτεστε ότι πρέπει να καταλάβετε μόνοι σας τα γαλλικά κρασιά. Ρωτήστε τον πωλητή στην αγαπημένη σας κάβα για περισσότερες πληροφορίες.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ