Λιποαναρρόφηση: Ποια διατροφή ακολουθείς μετά;


Τα τελευταία χρόνια οι κοσμητικές επεμβάσεις είναι κάτι σύνηθες, αφού η ιατρική έχει προχωρήσει αρκετά και ο χρόνος ανάρρωσης είναι πολύ μικρότερος.

Τι εννούμε με τον όρο λιποαναρρόφηση;
Η λιποαναρρόφηση λοιπόν είναι μια χειρουργική διαδικασία που έχει ως στόχο την αφαίρεση λίπους από επιλεγμένες περιοχές του σώματος. Συνήθως αφαιρείτε λίπος από την κοιλιακή χώρα, τους μηρούς, τους βραχίονες, τους γλουτούς και τους γοφούς. Αν και η λιποαναρρόφηση δεν είναι μια λύση απώλειας βάρους, είναι μια επιλογή για την αφαίρεση συγκεντρωμένου λίπους από περιοχές που μπορεί να μην ανταποκρίνονται στη διατροφή και την άσκηση.

Ποτε η αύξηση βάρους και ποσοτού λίπους αυξάνεται;
Πολλές φορές μια τέτοια αύξηση βάρους και συγκέντρωση ποσοστού λίπους μπορεί να παρατηρηθεί όταν υπάρχουν διάφορα προβλήματα υγείας, όπως είναι:

η μη σωστή λειτουργία του θυροειδούς αδένα,η γήρανση που οδηγεί έτσι και αλλιώς σε μια μεγαλύτερη αποθήκευση λίπους και βάρους,όταν υπάρχει χορήγηση αντισυλληπτικών χαπιών και γενικά ορμονών,η χορήγηση αντιψυχωσικών, κορτικοστεροειδών και διαφόρων άλλων φαρμάκων τα οποία δυσκολεύουν την απώλεια βάρους και λίπους.
Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι αυτό που θα έπρεπε να ενδιαφέρει περισσότερο απ’ όλα ένα άτομο που μπαίνει στην διαδικασία της λιποαναρρόφησης είναι η μείωση του σπλαχνικού λίπους.

Σπλαχνικό λίπος: Τι είναι;
Είναι το σωματικό λίπος που αποθηκεύεται στην περίμετρο της μέσης και περιβάλλει τα ζωτικά όργανα, όπως το πάγκρεας, το συκώτι και το έντερο.

Τι κινδύνους εγκυμονεί το αυξημένο σπλαχνικό λίπος;
Τα υψηλά επίπεδα σπλαχνικού λίπους σχετίζονται άμεσα με το λεγόμενο μεταβολικό σύνδρομο. Δηλαδή αυξημένες τιμές χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων, σακχάρου, αυξημένη αρτηριακή πίεση και γενικά όλα τα παραπάνω μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Το σπλαχνικό λίπος δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, καθώς ακόμη και όσοι έχουν φυσιολογικό βάρος, μπορούν να έχουν τη συγκεκριμένη μορφή λίπους. Έτσι η λιποαναρρόφηση μπορεί να περιορίσει σημαντικά το σπλαχνικό λίπος και να περιορίσει τον κίνδυνο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτό δεν θα επανεμφανιστεί ξανά εάν η διατροφή έπειτα από την επέμβαση δεν είναι προσεγμένη.

Υπάρχει κίνδυνος εμφάνισής του μετά από την επέμβαση;
Μετά από μια λιποαναρρόφηση δίνονται διάφορες συστάσεις, έτσι ώστε το άτομο που έχει υποβληθεί σε αυτή την διαδικασία να μην ξαναπάρει βάρος και λίπος. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η λιποαναρρόφηση δεν έχει μόνιμα αποτελέσματα, εάν το άτομο δεν προσέξει την διατροφή του και γυρίσει στις παλιές διατροφικές του συνήθειες που το οδήγησαν στην αύξηση βάρους και στην αποθήκευση λίπους.

Υπάρχει κάποια ειδική διατροφή που πρέπει να ακολουθήσουν;
Συνήθως, οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε λιποαναρρόφηση ρωτούν εάν υπάρχει κάποια ειδική διατροφή που πρέπει να ακολουθήσουν. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποια μαγική διατροφή. Ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει μια ισορροπημένη και σωστή μεσογειακή διατροφή, αποφεύγοντας κάποιες ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες του παρελθόντος, προκειμένου να διατηρήσει τα καλά αποτελέσματα μετά την λιποαναρρόφηση.

Η διατροφή του θα πρέπει να είναι πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, πλούσια σε ολικής αλέσεως προϊόντα, να περιλαμβάνει πρωτεΐνες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως άπαχα κρέατα, ψάρια και όσπρια, μειώνοντας παράλληλα την πρόσληψη σακχάρων, απλών υδατανθράκων και κορεσμένων λιπών. Η κατανάλωση αρκετών μικρών γευμάτων καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας θα βοηθήσει στη διατήρηση ενός ιδανικού βάρους, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει τον ασθενή να νιώθει κορεσμό μεταξύ των γευμάτων.

Παράλληλα όμως με όλα τα παραπάνω ο ασθενής θα πρέπει να δώσει και μεγάλη προσοχή στην συχνή ενυδάτωση που είναι επίσης σημαντική.

Συμβουλές διατροφής
Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής αλέσεως
Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, ίσως είναι και ο νούμερο ένας κανόνας, αφού θα σας βοηθήσουν να νιώσετε κορεσμό, όπως επίσης θα σας βοηθήσουν και στην ενυδάτωση σας, ενώ παράλληλα θα σας τροφοδοτήσουν με τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Επίσης καλό είναι οι υδατάνθρακες που προσλαμβάνουμε από τροφές όπως είναι τα μακαρόνια, το ψωμί, το ρύζι, τα δημητριακά και οι μπάρες δημητριακών, να προέρχονται από προϊόντα ολικής αλέσεως.

Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής αλέσεως, επειδή είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, θα βοηθήσουν και στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου που είναι πολύ βασικός παράγοντας, ειδικά μετά από μια επέμβαση.

Η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών
Η κατανάλωση μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά αμέσως μετά τη λιποαναρρόφηση δεν συνιστάται. Μεγάλες ποσότητες αυτού του τύπου λίπους εμπεριέχονται συνήθως στο γρήγορο φαγητό, τα τηγανητά τρόφιμα, τα λιπαρά κρέατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα πλήρη σε λιπαρά. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία περιέχουν τρανς-λιπαρά. Έτσι θα πρέπει να καταναλώνει κανείς περισσότερα ψάρια και πουλερικά, ενώ το κόκκινο κρέας θα πρέπει να είναι πιο αραιό στην διατροφή.

Αλάτι
Η υψηλή κατανάλωση αλατιού, δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της μετεγχειρητικής ανάκαμψης. Τα υψηλά επίπεδα νατρίου μπορούν να προωθήσουν τη φλεγμονή στο σώμα σας και να επιβραδύνουν τη διαδικασία επούλωσης. Έτσι καλό είναι να περιοριστεί το αλάτι για τουλάχιστον 2 έως 4 μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση λιποαναρρόφησης. Αντί να χρησιμοποιείτε λοιπόν αλάτι, δοκιμάστε να προσθέσετε βότανα και μπαχαρικά, όπως κρεμμύδια, σκελίδες σκόρδου, κανέλα, αποξηραμένο βασιλικό, ρίγανη και μαϊντανό.

Τα γλυκά
Τα γλυκά θα πρέπει να είναι περιορισμένα. Η κατανάλωση γλυκών μετά από αυτή τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να οδηγήσει σε περιττή αύξηση βάρους, ενώ δεν προσφέρουν τίποτα περισσότερο από περιττές θερμίδες, αφού είναι τρόφιμα με χαμηλές ποσότητες βιταμινών, μετάλλων και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Το αλκοόλ και το νερό
Η κατανάλωση του αλκοόλ θα πρέπει να είναι περιορισμένη, αφού το αλκοόλ αποδίδει αρκετές θερμίδες.

Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας βοηθά στον έλεγχο της πείνας και στην διατήρηση ενός υγιούς μεταβολισμού, καθώς επίσης βοηθά και στην διαδικασία της πέψης. Έτσι συνιστάτε να πίνετε πολύ νερό, φρέσκους φυσικούς χυμούς φρούτων και τσάι βοτάνων.

Η άσκηση
Τέλος μην ξεχνάμε ότι εκτός από την διατροφή, πολύ βασικό ρόλο παίζει και η άσκηση. Έτσι συστήνετε παράλληλα με την διατροφή ο ασθενής να αυξήσει την φυσική του δραστηριότητα, ώστε να καταφέρει να διατηρήσει και μέσω της άσκησης τα αποτελέσματα της λιποαναρρόφησης.

Συμπερασματικά
Έαν ο ασθενής αλλάξει διατροφικές συνήθειες και προσαρμοστεί σε ένα πιο υγιεινό μοντέλο ζωής, κάνοντας μια πιο σωστή και ισορροπημένη διατροφή και εντάσσοντας και την άσκηση στην ζωή του, τότε σίγουρα τα αποτελέσματα της λιποαναρρόφησης θα είναι θεαματικά και μακροχρόνια.

Μαίρη Σελανικλή, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ