Μούχλα: Σε ποια απίθανα σημεία κρύβεται μέσα στο σπίτι σας και πως να την εξαφανίσετε


Πριν από περίπου δύο χρόνια η Αμερική συνταράχτηκε με την αποκάλυψη, ότι φρικτή μούχλα κρυβόταν μέσα σε μασητικό παιγνίδι για τα τα δόντια των βρεφών. Η μούχλα είναι ύπουλη, λένε οι ειδικοί, ενώ εάν ξέρετε που να την αναζητήσετε, μπορείτε να την εξαφανίσετε από τη ζωή σας.
Με φρίκη διαπίστωσαν εκατοντάδες γονείς στην Αμερική ότι το εσωτερικό παιχνιδιού που είχαν προμηθευθεί από το Amazon, ήταν γεμάτο μούχλα και μάλιστα, παρ’ότι καθάριζαν πάντα – όπως έλεγαν – το παιχνίδι, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, δηλαδή με σφουγγάρι, ζεστό νερό και σαπούνι και χωρίς να το βυθίζουν σε νερό.

Η αλλεργιολόγος Janna Tuck, MD, εκπρόσωπος του Αμερικανικού Κολεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας, λέει ότι δεν εκπλήσσεται: “Η μούχλα μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν σε οποιαδήποτε επιφάνεια, αρκεί να υπάρχει αρκετή υγρασία”, όπως λέει.

Το παρήγορο είναι ότι – όσο κι αν ακούγεται παράξενο – ένα μουχλιασμένο παιγνίδι δεν αποτελεί και έναν τόσο μεγάλο κίνδυνο, όσο υποθέτει κανείς: “Αν και είναι αρκετά αηδιαστικό, η ποσότητα της μούχλας που υπάρχει μέσα σε ένα παιχνίδι δεν είναι πιθανόν να προκαλέσει κάποια σοβαρή βλάβη στην υγεία, εκτός εάν το παιδί πάσχει από κάποια ανοσολογική ανεπάρκεια ή κάποιας μορφής αλλεργία στη μούχλα”, υποστηρίζει η αλλεργιολόγος.

Μούχλα: Τα κακά νέα
Τα παιχνίδια δεν είναι τα μόνα αντικείμενα που μπορεί να κρύβουν μούχλα και μύκητες (η μούχλα είναι ένα είδος μύκητα).

Η μούχλα μπορεί να παραμονεύει:

στο πλυντήριο πιάτων και ρούχων, στο μπλέντερ, στον αποχυμωτή ή στο ψυγείο
στα φυτά της βεράντας στο πάτωμα κάτω από τις γλάστρες,
στους ανεμιστήρες οροφής, καθώς και στις μονάδες των aircondition.
στο μπάνιο σας, η μούχλα μπορεί να αναπτύσσεται στην τουαλέτα, στο νεροχύτη, στις τρίχες της οδοντόβουρτσας σας, ή ακόμα και στην ηλεκτρική οδοντόβουρτσα.
Όταν η μούχλα αναπτύσσεται σε απόκρυφα σημεία – που δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν και να καθαριστούν – μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε κάποιους ανθρώπους που υποφέρουν από αλλεργίες: “Αυτοί οι άνθρωποι, μπορει να υποφέρουν από σοβαρά συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας”, υποστηρίζει η Dr. Tuck, “όπως φαγούρα στα μάτια, μπούκωμα, ρινική καταρροή, φτέρνισμα κα”. Ή η μούχλα, επίσης, μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα προϋπάρχοντος άσθματος .

Τι μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε το σπίτι σας καθαρό από μύκητες;
Τί μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε για την οδοντόβουρτσά σας, το πλυντήριο πιάτων, το μπλέντερ, το πλυντήριο ρούχων και τις υπόλοιπες εστίες της μούχλας, σύμφωνα με την αλλεργιολόγο;

“Για να εμποδίσετε την ανάπτυξη μούχλας στο πλυντήριο ρούχων και το πλυντήριο πιάτων σας, μπορείτε να εκτελέσετε κανονικά μια πλύση (χωρίς περιεχόμενο ρούχων ή πιάτων) με αραιωμένη χλωρίνη. Οι περισσότεροι κατασκευαστές συνιστούν το μηνιαίο καθαρισμό, ή κάθε φορά που το εσωτερικό του πλυντηρίου αρχίζει να μυρίζει “κλεισούρα”, λέει ηDr. Tuck. Ελέγξτε τις οδηγίες χρήσης του πλυντηρίου, ώστε να βάλετε τη σωστή ποσότητα αραιωμένης χλωρίνης πριν από τη χρήση. Αν κάποιος (και δικαίως) δεν θέλει τη χρήση χημικών: “Το ξίδι είναι ένα πολύ καλό υποκατάστατο”, προσθέτει η αλλεργιολόγος: “Εγώ προσωπικά χρησιμοποιοώ ξύδι στο πλυντήριο πιάτων μου, αλλά και στο ψυγείο”, συμπληρώνει.

Κάθε φορά που κάνετε μπάνιο ή ντους, να χρησιμοποιείτε τον εξαερισμό του μπάνιου σας, ώστε να μειώνεται η υγρασία του περιβάλλοντος. Επίσης, φροντίστε να ενεργοποιείτε τον απορροφητήρα ή τον εξαερισμό εάν έχετε στην κουζίνα σας, κάθε φορά που μαγειρεύετε ή πλένετε τα πιάτα, λέει η αλλεργιολόγος.

Υγρασία: Η καλύτερη φίλη της μούχλας
“Μετά τη χρήση οποιασδήποτε ηλεκτρικής συσκευής στην κουζίνα σας (όπως π.χ. το μπλέντερ ή τον αποχυμωτή), να την καθαρίζετε αμέσως πριν την αποθηκεύσετε. Βεβαιωθείτε ότι έχει στεγνώσει πλήρως κι ότι δεν υπάρχουν κατάλοιπα υγρασίας. Να αντικαθιστάτε, επίσης, την οδοντόβουρτσά σας κάθε τρεις μήνες”, λέει η Janna Tuck.

Κάπου αλλού που αρέσει στην μούχλα να κρύβεται, είναι στα “κρύα” σημεία του σπιτού σας, δηλαδή στα μέρη, όπου δεν θερμαίνονται. Αν λοιπόν, έχετε δωμάτια ή ντουλάπες που είναι πιο κρύα από το υπόλοιπο σπίτι σας, για να προλάβετε την ανάπτυξη της μούχλας, να αφήνετε τακτικά τις πόρτες ανοιχτές, ώστε να ανανεώνεται ο αέρας. Να αφήνετε, επίσης, ανοιχτό κατά τακτά χρονικά διαστήματα τον ανεμιστήρα του aircondition, κάτι που επίσης, μπορεί να βοηθήσει. “Η μούχλα χρειάζεται υγρασία για να αναπτυχθεί. Οτιδήποτε μπορείτε να κάνετε στο σπίτι σας για εμποδίσετε ή να μειώσετε την υγρασία είναι χρήσιμο, ώστε να σταματήσετε την ανάπτυξη της μούχλας”, υποστηρίζει η αλλεργιολόγος Janna Tuck.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ