Ώρα να μάθεις να στρώνεις το κρεβάτι σου


Γιατί είναι τόσο σημαντικό να υιοθετήσεις αυτή την καλή συνήθεια.

Αν είχες δηλώσει ότι το 2019 ήθελες να είναι η καλύτερη χρονιά σου, τότε δεν έχεις παρά να υιοθετήσεις ακόμα μία καλή συνήθεια: να μάθεις να στρώνεις το κρεβάτι σου. Η Rachel Hoffman, συγγραφέας του Unf*ck Your Habitat: You’re Better Than Your Mess σκοπεύει να σε βοηθήσει να ξεκαθαρίσεις τον χαμό στην καθημερινότητα και κατ’επέκταση στη ζωή σου.

Το στρώσιμο του κρεβατιού σου αποτελεί ίσως τον πιο γρήγορο κι εύκολο τρόπο για να δείχνει το δωμάτιό σου καθαρό και τακτοποιημένο. Οι περισσότεροι όμως από εμάς αρνούμαστε να το κάνουμε. Θεωρούμε πώς δεν έχει νόημα αφού θα ξανακοιμηθούμε σε πιο μετά. Ή επαναστατούμε γιατί σαν παιδιά μάς υποχρέωναν να το στρώσουμε. Ή πιστεύεις ότι αν το αφήσεις έτσι, το βοηθάς να “αναπνεύσει” καλύτερα. Υπάρχουν πολλές δικαιολογίες και λίγο πολύ τις έχουμε πει όλες.

Εστίασε όμως σε ένα πιθανό θετικό: Αφιερώνοντας λίγα λεπτά να στρώσεις το κρεβάτι σου, δημιουργείς ένα τακτοποιημένο σημείο εστίασης εκεί που πριν υπήρχε χάος. Και μπορεί ένα στρωμένο κρεβάτι να μην τακτοποιεί μαγικά και το υπόλοιπο δωμάτιο αλλά σε βοηθά να συνεχίσεις στο ίδιο μοτίβο, και σου δίνει τη βάση να ξεκινήσεις από κάπου.

Ένα στρωμένο κρεβάτι μπορεί να λειτουργήσει επίσης ως διαβεβαίωση ότι το χάος δεν είναι μόνιμο: μπορεί να αλλάξει και είναι ελεγχόμενο. Δείχνοντας ότι μπορείς να ελέγξεις ένα μικρό κομμάτι του χάους, στρώνοντας απλά το κρεβάτι σου, τονίζεις την αυτοπεποίθησή σου σχετικά με το τι είσαι ικανή να κάνεις προσπαθώντας ελάχιστα. Υπάρχουν μάλιστα επιστημονικές ενδείξεις γιατί είναι σημαντικό να στρώνεις το κρεβάτι σου, τόσο για σένα όσο και για τις συνθήκες του ύπνου σου. Μια μελέτη από το National Sleep Foundation έδειξε ότι όσοι φτιάχνουν το κρεβάτι τους καθημερινά ή τις περισσότερες ημέρες, αναφέρουν καλύτερο ύπνο σε σχέση με εκείνους που δεν το κάνουν. Κι αν χρειάζεσαι μία επιπλέον ώθηση για να αλλάζεις πιο συχνά τα σεντόνια, η πλειοψηφία δηλώνει ότι κοιμάται πολύ καλύτερα σε καθαρά σεντόνια.

Ο λόγος που τα περισσότερα κρεβάτια μένουν ξέστρωτα είναι γιατί θεωρείται μία διαδικασία πιο δύσκολη από όσο είναι στην πραγματικότητα. Το στρώσιμο του κρεβατιού σημαίνει να ισιώσεις το σεντόνι, να βάλεις τα μαξιλάρια στη θέση τους και να στρώσεις το πάπλωμα. Δεν θα πρέπει να είναι κάτι πιο δύσκολο και χρονοβόρο. Αν τώρα συνεχίζεις να θεωρείς το στρώσιμο του κρεβατιού μία καταναγκαστική εργασία από την παιδική σου ηλικία, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσεις και να το δεις ως μία ευκαιρία να ομορφύνεις το περιβάλλον που κοιμάσαι.

Αν πάλι ανήκεις στην κατηγορία αυτών που πιστεύουν ότι ένα ξέστρωτο κρεβάτι “αναπνέει” καλύτερα, δεν πρόκειται παρά για έναν μύθο. Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρείς καθαρή την περιοχή είναι να αλλάζεις τακτικά σεντόνια και να πλένεις το κάλυμμα του στρώματος, καθώς επίσης και να σκουπίζεις συχνά την περιοχή. Για να “αναπνεύσει” το κρεβάτι θα πρέπει να αφαιρέσεις τα πάντα, να τα τινάξεις και να τα αερήσεις – γεγονός που θα σου πάρει περισσότερο χρόνο από το να το στρώσεις απλά.

Τέλος, αν επιμένεις στο να μην φτιάχνεις το κρεβάτι σου επειδή θα κοιμηθείς ξανά, η αλήθεια είναι ότι συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε τα περισσότερα πράγματα αφού τα καθαρίσουμε. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα ξαπλώσεις πιο ευχάριστα σε ένα στρωμένο κρεβάτι και ίσως να κοιμηθείς ακόμα καλύτερα!

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ