Ιράν: Κατά των πυρηνικών όπλων λόγω θρησκείας δηλώνει ο Ιρανός ΥΠΕΞ


Το Ιράν δεν πρόκειται να επιδιώξει ποτέ την απόκτηση πυρηνικού όπλου δήλωσε ο ιρανός ΥΠΕΞ, Τζαβάντ Ζαρίφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRIB.

Ο κ. Ζαρίφ αναφέρθηκε στα πυρηνικά όπλα που έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν οι ΗΠΑ καθώς και σε πρόσφατα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ πώς ακύρωσε επίθεση στο Ιράν γιατί θα μπορούσαν να σκοτώσουν 150 ανθρώπους.

«Ανησυχούσατε πραγματικά για τους 150 ανθρώπους; Πόσους ανθρώπους έχετε σκοτώσει με ένα πυρηνικό όπλο; Πόσες γενιές έχετε διαγράψει με αυτά τα όπλα;» είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν και πρόσθεσε οτι «είμαστε εμείς που, λόγω των θρησκευτικών απόψεών μας, δεν θα επιδιώξουμε ποτέ την απόκτηση πυρηνικού όπλου».

Από κει και πέρα το Ιράν θα μειώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με την πυρηνική συμφωνία που υπέγραψε με τις παγκόσμιες δυνάμεις στις 7 Ιουλίου, δήλωσε ο γραμματέας του Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Αλί Σαμχανί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Ο Σαμχανί είπε πως οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υπογράψει την πυρηνική συμφωνία δεν έχουν κάνει αρκετά για να τη σώσουν. Η συμφωνία του 2015 απαιτεί από το Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του σε αντάλλαγμα για την άρση των κυρώσεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρθηκαν από τη συμφωνία πέρυσι και επέβαλαν εκ νέου κυρώσεις. Το Ιράν λέει ότι σκοπεύει να συνεχίσει να τηρεί τη συμφωνία, αλλά δεν μπορεί να το κάνει επ΄αόριστον εκτός κι αν οι ευρωπαϊκές χώρες βρουν τρόπους να το προστατεύσουν από τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ Ιρανοί ψαράδες βρήκαν τμήματα του drone των ΗΠΑ που καταρρίφθηκε από το Ιράν την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο Ιρανός πρεσβευτής στη Βρετανία, Χαμίντ Μπαεϊντινετζάντ.

Μάλιστα ανάρτησε στο twitter και μια φωτογραφία ενός άνδρα που στέκεται δίπλα σε ένα αλιευτικό σκάφος και κάτι που φαίνεται να είναι ένα μεταλλικό κομμάτι με τον λογότυπο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Το Ιράν είπε πως το drone καταρρίφθηκε στα χωρικά ύδατά του ενώ αξιωματούχοι των ΗΠΑ είπαν πως το drone βρισκόταν σε διεθνή ύδατα.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ