Συντάξεις χηρείας: Γιατί δεν δόθηκαν οι αυξήσεις;


Συντάξεις: Καμία αύξηση των συντάξιμων αποδοχών τους δεν είδαν στα ΑΤΜ όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν σύνταξη χηρείας (θανάτου).

Εκτιμάται ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας αφορούν περίπου 47.000 δικαιούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πίστωση στο λογαριασμό των δικαιούχων, δεν έγινε λόγω τεχνικού προβλήματος, που αφορά στον τρόπο επανυπολογισμού των συντάξεων από τον ΕΦΚΑ.

Οι αλλαγές

Με τις νέες ρυθμίσεις του νόμου 4611/2019, ο οποίος ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο, καταργείται το ηλικιακό όριο των 55 ετών και οι συντάξεις λόγω θανάτου του συνταξιούχου ή ασφαλισμένου θα χορηγούνται στο εξής στους επιζώντες συζύγους ανεξάρτητα από την ηλικία τους, ακόμα και εάν έχουν περάσει τρία χρόνια από την ημερομηνία θανάτου.

Αυξάνεται το ποσοστό σύνταξης χηρείας από το 50% (επί της σύνταξης του θανόντος) που ισχύει μέχρι σήμερα σε ποσοστό 70%. Αυτή η αύξηση αφορά όλες τις συντάξεις που εκδόθηκαν με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, αλλά δεν προβλέπεται η καταβολή αναδρομικών ποσών.

Μετά την πάροδο της τριετίας από τον θάνατο, εάν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή, τότε καταβάλλεται το 50% της σύνταξης, η οποία όμως δεν μπορεί να υπολείπεται από τα κατώτατα όρια των 364 έως 384 ευρώ που αντιστοιχούν σε διάστημα ασφάλισης από 15 έτη έως και 20 έτη.

Σε περίπτωση που ο θάνατος του συνταξιούχου επήλθε μετά τις 13 Μαΐου 2016, η σύνταξή του επανυπολογίζεται και αποδίδεται στον επιζώντα σύζυγο το ποσοστό που δικαιούται χωρίς προσωπική διαφορά. Επίσης, διατηρείται η σύνταξη λόγω θανάτου που δικαιούνται τα άγαμα παιδιά μέχρι την ηλικία των 24 ετών.

Με πληροφορίες από την “Ναυτεμπορική”

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ