Πρόκληση από τους Times: Έβγαλαν χάρτη και αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος στην Κύπρο


Δηλώσεις και την επιστολή του πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Νίκου Ρολάνδη προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, πριν από δυο χρόνια, αναφορικά με τα επόμενα βήματα των Τούρκων σε ΑΟΖ επικαλείται η βρετανική Τhe Times σε άρθρο με τίτλο «Tussle for oil and gas beneath the Mediterranean».

Η εφημερίδα δημοσιεύει και χάρτη με διεκδικήσεις της Άγκυρας και της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου», όπως προκλητικά ονομάζει το ψευδοκράτος.

«Δυστυχώς, μέχρι στιγμής η διεθνής κοινότητα, αγνοώντας την ύπαρξη ενός από τους συνιδιοκτήτες αυτού του νησιού, δεν βοηθά να διευκολύνει την κατάσταση», δήλωσε στους βρετανικούς Times ο «Πρόεδρος Akinci της βόρειας Κύπρου», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Εάν η [Κυπριακή Δημοκρατία] επιμένει να συνεχίσει μονομερώς την εξερεύνηση και εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου που ανήκει στις δύο κοινότητες, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή, αλλά θα διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας», πρόσθεσε.

Στην επιστολή του, ο Νίκος Ρολάνδης προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη της Δημοκρατίας πριν από δύο χρόνια τον προειδοποίησε να «παρακολουθήσει προσεκτικά τα μελλοντικά σας βήματα» και να εξετάσει το ενδεχόμενο να μοιραστεί τα έσοδα του φυσικού αερίου με τους Τουρκοκύπριους.

Μέχρι στιγμής, οι συμβουλές του δεν έχουν ληφθεί υπόψη, σημειώνει το άρθρο. «Αυτό μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο, επειδή ο Ερντογάν δεν είναι εύκολο άτομο. Χειραγωγεί, κινείται μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Δεν νομίζω ότι θα λάβει υπ’ όψιν οποιεσδήποτε κυρώσεις», δήλωσε ο κ. Ρολάνδης στους The Times.

«Οι υδρογονάνθρακες πρέπει να είναι ένας τρόπος για την επίλυση του προβλήματος, μια ευλογία. Αλλά, αν δεν το χειριστούμε σωστά, θα μετατραπεί σε κρίση», είπε.

sigmalive.com

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ