Οι πολιτικοί και οι τεχνοκράτες που ακούγονται για την κυβέρνηση Μητσοτάκη – Δείτε τα ονόματα


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε το μάτι σε αρκετούς, αλλά τα τηλεφωνήματα με τις τελικές αποφάσεις του θα αρχίσει να τα κάνει από το βράδυ της 7ης Ιουλίου.

Σε εννέα ημέρες γίνονται οι εκλογές και εφόσον τις κερδίσει η ΝΔ με αυτοδυναμία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει στη συγκρότηση κυβέρνησης στην οποία θα συμμετέχουν πολιτικοί και τεχνοκράτες, όπως προανήγγειλε ο ίδιος.

«Η ψήφος στη ΝΔ είναι προσωπική ψήφος εμπιστοσύνης σε εμένα» δήλωσε στον Βασίλη Χιώτη και τον Παύλο Τσίμα στον ΣΚΑΪ 100,4. «Θα έχω την αποκλειστική ευθύνη να διαλέξω το υπουργικό συμβούλιο και να επιλέξω τους ανθρώπους που θα στελεχώσουν το κράτος».

Αν δεν έχει αυτοδυναμία και χρειαστεί να συνεργαστεί με το Κίνημα Αλλαγής -εφόσον βέβαια εκείνο ανταποκριθεί- εννοείται ότι θα είναι διαφορετική η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου και των προσώπων που θα τοποθετηθούν σε θέσεις – κλειδιά. Αν έχει λυμένα τα χέρια και δεν έχει οριακή αυτοδυναμία 151 εδρών, δεν θα ρίξει νερό στο κρασί του και θα προχωρήσει στις επιλογές των προσώπων της λίστας που σβήνει και ξαναγράφει είτε για άμεση αξιοποίηση είτε για αργότερα, αφού έχει μπροστά του έναν καθαρό πολιτικό χρόνο τεσσάρων ετών, χωρίς ενδιάμεση εκλογική αναμέτρηση.

«Εχω καταλήξει σε πολλά πρόσωπα, άνω του 50%» δήλωσε. «Θα είναι ένα υπουργικό συμβούλιο ούτε μικρό, ούτε μεγάλο» τόνισε. «Θα υπάρχουναρκετά εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα και σε επίπεδο υπουργών και σε υφυπουργών» συνέχισε. «Θα υπάρχουν όμως σίγουρα αναγνωρισμένοι τεχνοκράτες, κάποιοι εκτός Ελλάδος που θα εγκαταλείψουν την καριέρα τους και θα έρθουν να βοηθήσουν στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας.»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε το μάτι σε αρκετούς, αλλά τα τηλεφωνήματα με τις τελικές αποφάσεις του θα αρχίσει να τα κάνει από το βράδυ της 7ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφορούν και τα οποία συχνά αλλάζουν, πάντως, υπάρχουν οι παρακάτω υποψηφιότητες για το υπουργικό συμβούλιο:

*Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, το πλέον πιθανό είναι να αναλάβει το Ανάπτυξηςκαθώς θεωρείται ότι το συγκεκριμένο υπουργείο χρειάζεται κάποιος των fast track διαδικασιών. Ακούγεται το όνομα του και για το Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αν και εκεί παίζει το όνομα και του τεχνοκράτη Ευθύμιου Βιδάλη.

*Ο έτερος αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, θεωρείται μπαλαντέρ. Στην παρούσα φάση παίζει για το υπουργείο Παιδείας όπου θα κληθεί να αλλάξει τους νόμους Γαβρόγλου κ.α και να καταργήσει και το άσυλο. Το σενάριο για την προεδρία της Βουλής υποχωρεί.

*Για το υπουργείο Παιδείας σε θέση υφυπουργού ακούγεται το όνομα της Νίκης Κεραμέως, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνεται από όλες τις πλευρές, καθώς παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο και της υπουργοποίησης της.

*Για πρόεδρος της Βουλής ακούγεται έντονα τα τελευταία 24ωρα ο Κώστας Τασούλας. Έχουν πέσει στο τραπέζι και τα ονόματα του Νικήτα Κακλαμάνη, του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και του Κώστα Τσιάρα.

*Στο υπουργείο Εξωτερικών ακούγεται έντονα το όνομα του Νίκου Δένδια. Η αξιοποίηση του εκπροσώπου της Κομισιόν και στενού συνεργάτη του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, Μαργαρίτη Σχοινά, μάλλον αναβάλλεται για μετά τη λήξη της θητείας της παρούσας Επιτροπής στις 31 Οκτωβρίου του 2019 που μπορεί να πάρει και παράταση. Ο Άγγελος Συρίγος ακούγεται για υφυπουργός Εξωτερικών.

Κώστας Καραμανλής, βουλευτής Σερρών φαίνεται ότι έχει κλειδώσει για το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.

Ολγα Κεφαλογιάννη θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οδεύει προς το υπουργείο Πολιτισμού το οποίο πιθανόν να ενοποιηθεί με το Τουρισμού.

*Για το υπουργείο Οικονομικών φαβορί θεωρείται ο Χρήστος Σταϊκούρας, με αναπληρωτή τον νυν διευθυντή του πολιτικού γραφείου του προέδρου της ΝΔ, Στέλιο Πέτσα, ο οποίος θα έχει την ευθύνη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

*Παραμένει πολύ ισχυρή η υποψηφιότητα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Φαίνεται ότι η πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να μεταφερθούν εκεί η μετανάστευση, που σήμερα υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών και το λιμενικό που ανήκει στο υπουργείο Ναυτιλίας.

*Στο νέο υπουργείο Επικρατείας στο οποίο θα υπάγεται η ψηφιακή πολιτική στην οποία προσδίδει ιδιαίτερη σημασία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ακούγεται έντονα το όνομα του Κυριάκου Πιερρακάκη που επίσης προέρχεται από τον χώρο της κεντροαριστεράς.

*Ο γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης,μετά τις εκλογές αποχωρεί από το κόμμα και υπουργοποιείται. Συζητείται για το υπουργείο Εσωτερικών που φαίνεται ότι θα ενοποιηθεί με το Διοικητικής Μεταρρύθμισης αλλά και για το Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Για το τελευταίο ακούγεται και ο Γιάννης Βρούτσης.

*Για το Υγείας ακούγονται τα ονόματα του Βασίλη Οικονόμου και του Κώστα Τσιάρα. Ο τελευταίος ακούγεται και για το Αγροτικής Ανάπτυξης.

Βασίλης Κικίλιας φαίνεται ότι οδεύει προς το υπουργείο Άμυνας.

Νίκος Παναγιωτόπουλος είναι κοντά στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Γιώργος Κουμουτσάκος συζητείται για το υπουργείο Ναυτιλίας.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ