Αντιχολινεργικά φάρμακα συνδέονται με την άνοια


Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νότινγκαμ βρήκαν ότι τα άτομα που έχουν πάρει για τρία ή περισσότερα χρόνια αντιχολινεργικά φάρμακα έχουν σχεδόν 50% αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια.

Τα αντιχολινεργικά φάρμακα μπλοκάρουν την ακετυλοχολίνη, μια χημική ουσία που μεταδίδει μηνύματα στο νευρικό σύστημα. Συνταγογραφούνται για διάφορες παθήσεις, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ουρολογικές παθήσεις, αλλεργίες, γαστρεντερικές διαταραχές και τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον.

Μεταξύ των συχνότερων μεσοπρόθεσμων παρενεργειών των αντιχολινεργικών φαρμάκων είναι η σύγχυση και η απώλεια μνήμης, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν η μακροχρόνια χρήση συντελεί σε αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Ο αυξημένος κίνδυνος που απορρέει από τα αντιχολινεργικά φάρμακα δείχνει πως αν η σχέση είναι αιτιολογική, το 10% των διαγνώσεων άνοιας μπορεί να αποδοθεί στην έκθεση στα αντιχολινεργικά φάρμακα, γεγονός που ισούται με περίπου 20.000 – 209.000 νέες περιπτώσεις άνοιας ετησίως, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το ποσοστό είναι αξιοσέβαστο και συγκρίσιμο με αυτό που αποδίδεται σε τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για την άνοια. Το 5% θεωρείται ότι έχει αιτία την υπέρταση της μέσης ηλικίας, το 3% το διαβήτη, το 14% το κάπνισμα και στο 6,5% τη σωματική αδράνεια.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο JAMA Internal Medicine από την καθηγήτρια Carol Coupland του Πανεπιστημίου του Νότινγκαμ, αναλύθηκαν οι ιατρικοί φάκελοι 58.769 ασθενών με άνοια και 225.574 χωρίς άνοια. Όλοι ήταν πάνω από 55 ετών και είχαν εγγραφεί στην βάση δεδομένων των Γενικών Γιατρών του Ηνωμένου Βασιλείου, από την 1η Ιανουαρίου 2004 έως την 31η Ιανουαρίου 2016.

Από την επεξεργασία των στοιχείων -και μετά τη συνεκτίμηση άλλων παραγόντων κινδύνου για άνοια -προέκυψε αυξημένος κίνδυνος άνοιας από τα αντιχολινεργικά φάρμακα συνολικά και ειδικότερα από τα αντιχολινεργικά αντικαταθλιπτικά, τα αντιψυχωσικά φάρμακα, τα αντιπαρκινσονικά, αυτά για το ουροποιητικό και τα αντιεπιληπτικά. Δεν παρατηρήθηκε αύξηση του κινδύνου από άλλα είδη αντιχολινεργικών φαρμάκων, όπως τα αντισταμινικά και αυτά για το γαστρεντερικό σύστημα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Tom Dening, επικεφαλής του Κέντρου Άνοιας στο Πανεπιστήμιο του Νότινγκαμ «η μελέτη παρέχει περισσότερα στοιχεία στους κλινικούς γιατρούς ώστε να είναι προσεκτικοί στη συνταγογράφηση συγκεκριμένων φαρμάκων που έχουν αντιχολινεργικές ιδιότητες. Είναι σημαντικό οι ασθενείς να λαμβάνουν την φαρμακευτική τους αγωγή και να μην την διακόπτουν κατά βούληση. Αν όμως έχουν την οποιαδήποτε απορία ή ανησυχία ας συζητούν με τον θεράποντα ιατρό τους».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ