Πώς να γίνετε πιο γενναιόδωροι


Σύμφωνα με την επιστήμη όταν βοηθάμε τους άλλους και προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας ή τη βοήθειά μας, κάνοντας μια εξυπηρέτηση ή διευκόλυνση, ερχόμαστε ένα βήμα ακόμα πιο κοντά στη βέλτιστη εκδοχή του εαυτού μας. Όσοι προσφέρουν γενικά, βελτιώνουν την ευεξία, τις σχέσεις τους και έτσι τη συνολικότερη υγεία τους. Η προσφορά συνδέεται άμεσα με τη γενναιοδωρία λένε πάλι οι επιστήμονες, αλλά πώς μπορούμε να γίνουμε πιο γενναιόδωροι στην καθημερινότητά μας;

Προσπαθούμε να βοηθάμε έστω έναν άνθρωπο κάθε μέρα

Δε χρειάζεται να κάνουμε κάτι μεγαλειώδες. Αρκεί να προσφέρουμε τη βοήθειά μας σε έναν συνάδελφο που δυσκολεύεται στη δουλειά, να κάνουμε μια εξυπηρέτηση στον γείτονά μας, να δώσουμε τη θέση μας σε έναν συνεπιβάτη, να απαντήσουμε σε κάποιον που ζητάει από μας πληροφορίες. Αν θέλουμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα μπορούμε να ασχοληθούμε με τον εθελοντισμό ή να προσφέρουμε οικονομική βοήθεια, αν έχουμε τη δυνατότητα, εκεί που υπάρχει ανάγκη.

Στηρίζουμε φίλους και οικογένεια με κάθε τρόπο

Είναι κι αυτό μια μορφή γενναιοδωρίας. Τους υπενθυμίζουμε και τονίζουμε τα δυνατά τους σημεία ιδιαίτερα σε στιγμές που το έχουν ανάγκη, ώστε να πάρουν κουράγιο να πάνε παρακάτω.

Είμαστε καλοί ακροατές

Δεν αρκεί να μιλάμε, πρέπει και να ακούμε. Δίνουμε προσοχή όταν μας μιλάνε σε ό,τι μας λένε, γιατί αλλιώς δεν μπορούμε να έχουμε ουσιαστική επικοινωνία μαζί τους. Ένα γενναιόδωρο άτομο δεν μπορεί να μη δίνει σημασία στις ανάγκες και τα συναισθήματα αυτών που τον ενδιαφέρουν.

Σεβόμαστε τις γνώμες και τις επιθυμίες των άλλων, ακόμα κι αν δε συμφωνούμε με αυτές

Το τι θέλει ο καθένας είναι προσωπική υπόθεση. Αν θέλουμε να θεωρούμαστε γενναιόδωροι, οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψη μας τα άτομα που μας περιβάλλουν ώστε να αναπτύξουμε πιο υγιείς σχέσεις μαζί τους. Επίσης, αποφασίζουμε από κοινού όταν χρειαστεί και συνεργαζόμαστε μαζί τους.

Παραδειγματιζόμαστε από τους γύρω μας

Σκεφτόμαστε αυτούς που μας έχουν προσφέρει βοήθεια στο παρελθόν. Τι έκαναν, πώς το έκαναν, γιατί το έκαναν, πώς τα κατάφεραν τόσο καλά; Δε χρειάζεται να είναι κάτι μεγάλο. Μια τέτοια κίνηση μας παροτρύνει να ενεργήσουμε ανάλογα ή να ανταποδώσουμε την προσφορά. Αν παρατηρήσουμε πώς ζουν, αν είναι ευτυχισμένοι, αν νιώθουν ολοκληρωμένοι, είναι πολύ εύκολο να βρούμε τι κάνουν και έχουν έρθει σε αυτήν την κατάσταση.

Φροντίζουμε τους εαυτούς μας

Η γενναιοδωρία ξεκινάει από εμάς. Αν παραμελούμε τον εαυτό μας και δεν είμαστε γενναιόδωροι μαζί του με το να ακούμε τις ανάγκες μας για ξεκούραση, ηρεμία, «κανάκεμα», ανασύνταξη δυνάμεων, πώς είναι δυνατόν να είμαστε γενναιόδωροι με τους άλλους;

Επιμέλεια: Βάνα Νικολαΐδου

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ