ΑΑΔΕ: Στο «μικροσκόπιο» οι καταθέσεις στο εξωτερικό – Ποιοι θα ελεγχθούν

«Σαφάρι» για καταθέσεις στο εξωτερικό ξεκινά η ΑΑΔΕ.

Όσοι φορολογούμενοι έχουν «ξεχάσει» να δηλώσουν καταθέσεις και εισοδήματα στο εξωτερικό και δεν έχουν φορολογηθεί στην Ελλάδα θα πρέπει να ανησυχούν καθώς οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων παρέλαβαν τον Σεπτέμβριο τις λίστες από περισσότερες από 80 χώρες, με στοιχεία, που αφορούν στο έτος 2017, για φορολογουμένους με καταθέσεις και χρηματοοικονομικά προϊόντα στο εξωτερικό, τα οποία έστειλαν στην Ελλάδα χώρες της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών.

Με τα στοιχεία αυτά στα χέρια τους θα ξεκινήσουν οι διασταυρώσεις των φορολογικών δεδομένων ώστε να εντοπιστούν όσοι φυγάδευσαν στο εξωτερικό καταθέσεις που είχαν κρύψει από την Εφορία.

Στο στόχαστρο των ελεγκτών είναι: 

  • Λογαριασμοί Θεματοφυλακής, δηλαδή μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια.
  • Καταθετικοί λογαριασμοί
  • Ασφαλιστήρια συμβόλαια με αξία εξαγοράς ή ασφαλιστήρια συμβόλαια προσόδων.
  • Ακαθάριστα ποσά τόκων, μερισμάτων και λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον Δηλωτέο Λογαριασμό.
  • Ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον Δηλωτέο Λογαριασμό κατά το έτος αναφοράς.

Το σύστημα αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών, το οποίο έχει ήδη ενεργοποιηθεί στη χώρα μας από το 2017, επιτρέπει στις φορολογικές αρχές να λαμβάνει πληροφορίες από 100 χώρες για τις κινήσεις των χρηματοοικονομικών λογαριασμών Ελλήνων φορολογουμένων στις τράπεζες των χωρών αυτών.

Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να στέλνει στις φορολογικές αρχές των 100 αυτών χωρών στοιχεία και πληροφορίες για τους λογαριασμούς που έχουν στη χώρα μας οι δικοί τους φορολογούμενοι.

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ μόλις λάβουν τα στοιχεία κάνουν ταυτοποίηση των καταθετών εξωτερικού για να συνταχθεί μια λίστα με τους ΑΦΜ που θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα.

Για τις υποθέσεις που κρίνονται ύποπτες ακολουθεί το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στην Ελλάδα και έλεγχος και σύγκριση με τα ποσά εισοδήματος που δήλωσαν στις φορολογικές τους δηλώσεις. Αν τα ποσά δεν δικαιολογούνται τότε θα πέσουν καμπάνες με τη μορφή φόρων και προστίμων.  Από την πλευρά τους οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν κατά 40% τα πρόστιμα με το να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, να δηλώσουν τα ποσά που δεν έχουν «κρύψει» και να πληρώσουν το φόρο εντός 30 ημερών.


ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here