«Ενθαρρύνετε την καλοσύνη, καθίστε στο τραπέζι και φάτε όλοι μαζί»: Λίστα των διακοπών μιας δασκάλας


Η Betsy Eggart είναι δασκάλα Α΄ Δημοτικού στο Lipscomb Elementary School, ένα δημόσιο σχολείο στην Φλόριντα των Η.Π.Α. Πριν μερικές ημέρες κοινοποίησε ένα post στη σελίδα της στο Facebook, απευθυνόμενη με αυτό σε όλους τους γονείς που έχουν παιδιά σε σχολική ηλικία, εν όψει τους τέλους της σχολικής χρόνιας. Αξίζει όλοι να το διαβάσουμε γιατί… μιλάει στην καρδιά μας!

«Ένας γονιός με ρώτησε τις προάλλες: “Θα μας στείλετε στο σπίτι κάποιο πακέτο εργασιών για το καλοκαίρι;” Σάστισα και ένιωσα μισο-ένοχη καθώς απαντούσα.. “Όχι…”

Βλέπετε, κάποιοι δάσκαλοι ετοιμάζουν ένα πακέτο εργασιών για τις καλοκαιρινές διακοπές, ώστε να έχουν να απασχολούνται και να προετοιμάζονται τα παιδιά για την επόμενη χρονιά.

Αυτό ακούγεται εξαιρετικό –στη θεωρία. Και ίσως μια μέρα να το κάνω κι εγώ. Αν και, όσο περισσότερο το σκέφτομαι, τόσο περισσότερο καταλήγω στο ότι η λίστα του φετινού καλοκαιριού πρέπει να περιλαμβάνει λιγότερες εργασίες και ασκήσεις και περισσότερη… ΖΩΗ.

Έτσι -δείτε την ή αγνοήστε την- η δική μου λίστα για τις καλοκαιρινές διακοπές είναι η εξής:

-Μάθετε στο παιδί σας να δένει τα κορδόνια του. Βρείτε ένα κόλπο ή δείτε ένα βίντεο (εδώ). Δώστε τους κίνητρο! Επιμείνετε! Απλά βεβαιωθείτε, ότι το παιδί σας δεν σέρνει τα κορδόνια του από το ένα δωμάτιο στο άλλο, ζητώντας από όποιον βρει μπροστά του να του τα δέσει.

-Διατηρήστε ένα πρόγραμμα στην ώρα του ύπνου. Μπορεί να είναι λίγο αργότερα από το συνηθισμένο και σίγουρα θα υπάρχουν βράδια που θα ξενυχτάτε αρκετά. Αλλά γενικά, διατηρώντας σε ένα πρόγραμμα τον οργανισμό τους όλο το καλοκαίρι, ο Σεπτέμβριος δεν θα τους πέσει τόσο…  βαρύς.

-Επιλέξτε ορισμένους φίλους και συγγενείς και γράψτε τους με το παιδί ένα γράμμα φέτος το καλοκαίρι.Ζητήστε από το παιδί σας να γράψει ολόκληρες προτάσεις, να κάνει ερωτήσεις και δώσει λεπτομέρειες. Γράφοντας με σκοπό βοηθά το παιδί να έχει πιο συγκροτημένες και ρεαλιστικές σκέψεις. Ίσως, μάλιστα, κάποιος από αυτούς να απαντήσει γραπτώς. Μάλιστα, για να τον ενθαρρύνετε, μπορείτε στο γράμμα σας να συμπεριλάβετε έναν φάκελο έτοιμο, με γραμμένη τη διεύθυνση και γραμματόσημο.

-Καθίστε στο τραπέζι και φάτε όλοι μαζί. Παρακολουθήστε το παιδί σας. Μήπως τρώει άτσαλα; Μήπως δεν κάθεται σωστά στην καρέκλα; Έτσι ακριβώς, να ξέρετε, τρώει και στο σχολείο. Βοηθήστε το, λοιπόν, να μάθει να τρώει σωστά.

-Ενθαρρύνετε την καλοσύνη. Βρείτε κάποιον ή κάποιους, για τους οποίους το παιδί σας μπορεί να κάνει κάτι απλό που θα φέρει, όμως, το χαμόγελο στα χείλη τους. Φτιάξτε και χαρίστε μαζί κουλουράκια, ζητήστε του να ζωγραφίσει μια κάρτα, να δώσει λουλούδια, να κάνει μια εξυπηρέτηση, να πει ένα τραγούδι –κάτι τόσο απλό μπορεί να κάνει κάποιον πολύ χαρούμενο.

-Μην “τρέχετε” κάθε τόσο να το βοηθάτε. Ακούστε με. Τα παιδιά μας μάς χρειάζονται. Αλλά χρειάζονται και να τα αφήνουμε να μαθαίνουν να λύνουν μόνα τους τα προβλήματά τους. Αν το παιδί σας βρίσκεται σε μία δυσάρεστη –αλλά όχι επικίνδυνη- κατάσταση (για παράδειγμα, δεν μπορεί να συναρμολογήσει ένα νέο παιχνίδι, δεν μπορεί να ανοίξει ένα τάπερ, δεν μπορεί να αποφασίσει τι ρούχο να φορέσει) αφήστε το να προσπαθήσει μόνο του! Το να το κάνετε εσείς για εκείνο θα σας γλυτώσει χρόνο και πιθανώς την ψυχική σας ηρεμία. Αλλά μακροπρόθεσμα, καθιστά το παιδί ανίκανο να διαχειρίζεται και να λύνει βασικά προβλήματα μόνο του. Κάντε, λοιπόν, λίγη υπομονή… το παιδί σας θα είναι μια χαρά!

-Διαβάστε στο παιδί σας. Όσο περισσότερο μπορείτε –δεν υπάρχει όριο! Επισκεφθείτε την δανειστική βιβλιοθήκη της περιοχής σας και κάντε τα βιβλία μέρος της καλοκαιρινής σας ζωής. Κυρίως, όμως, αφήστε τα παιδιά σας να βλέπουν εσάς να διαβάζετε –και σε εκείνα και στον αυτό σας. Αφήστε τα να ακούνε τη φωνή σας να γίνεται αστεία. Αφήστε τα να σας πουν το αγαπημένο τους σημείο στο παραμύθι και πώς πιστεύουν ότι θα τελειώσει. Τους λέμε όλη την ώρα να διαβάζουν –εμείς τους δείχνουμε, όμως, πώς να διαβάζουν;

-Αφήστε κάτω το κινητό σας. Για την Γιορτή της Μητέρας, δημιουργήσαμε ένα μικρό βιβλιαράκι με τους μαθητές μου. Απάντησαν σε διάφορες ερωτήσεις για τις μαμάδες τους, έγραψαν προτάσεις και ζωγράφισαν εικόνες. Σε μία σελίδα έλεγε: Τα αγαπημένα πράγματα της μαμάς. Ξέρετε ποιο ήταν πρώτο στη λίστα τους; Το iPhone.

Πρέπει να κοιτάξουμε πάνω από τις οθόνες και προς τα παιδιά μας. Μεγαλώνουν απίστευτα γρήγορα. Μπορούμε να περάσουμε, λοιπόν, το καλοκαίρι μας χαζεύοντας στο Facebook φωτογραφίες άλλων από τις δικές τους καλοκαιρινές διακοπές, ευχόμενοι να είχαμε τη ζωή τους, ή μπορούμε να ζήσουμε στο έπακρο τις δικές μας διακοπές με τα παιδιά, όπου κι αν είμαστε!

-Ξεκουραστείτε. Συμβιβαστείτε με την ιδέα, ότι δεν χρειάζεται διαρκώς να πηγαίνετε κάπου. Η κοινωνία, τα media, το Facebook μας κάνουν συνεχώς να πιστεύουμε, ότι πρέπει να αδράξουμε τη μέρα και να τα κάνουμε όλα. Τα παιδιά μας δούλεψαν σκληρά όλη τη χρονιά και χρειάζονται ξεκούραση. Αν τα έχουμε συνεχώς, σε διαρκή κίνηση όλο το καλοκαίρι, θα νιώθουμε ότι όλο το χάος του χειμώνα συνεχίζεται, απλά χωρίς διαβάσματα. Φροντίστε να διασκεδάσει το παιδί σας, αλλά δώστε του και χρόνο για ξεκούραση. Η βαρεμάρα ανοίγει δρόμο στην δημιουργικότητα. Η ξεκούραση ανανεώνει το σώμα μας και το μυαλό μας και μας προετοιμάζει για όλα όσα έχει να φέρει η νέα σεζόν.

Κυρία Eggart »

Πηγή: infokids.com.cy


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ