Κατά πλειοψηφία ψηφιστηκε το διυπουργικό στις επιτροπές: Τι ζήτησαν οι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (από τη ΝΔ) επί της αρχής του από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές το διυπουργικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διατάξεις για τη κυβερνησιμότητα σε δήμους και περιφέρειες και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Η συζήτηση του συνεχίζεται επί των άρθρων.

Με θετικές απόψεις, αλλά και με ενστάσεις και παρατηρήσεις, εμφανίστηκαν οι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς που είχαν κληθεί στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές να τοποθετηθούν επί του νομοσχεδίου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργος Πατούλης, έκανε λόγο για «ένα θετικό νομοσχέδιο που κινείται στη σωστή κατεύθυνση και δείχνει ότι η νέα κυβέρνηση έχει γρήγορα αντανακλαστικά».

Παράλληλα, χαρακτήρισε θετική τη σύμπραξη παρατάξεων και στο ότι ο δήμαρχος θα προέρχεται από την πλειοψηφία των τοπικών κοινωνιών τονίζοντας ότι οι όποιες αποφάσεις των Δ.Σ. θα στηρίζονται σε καθαρούς και διαφανείς όρους. «Είναι πράξη δημοκρατίας και σεβασμός της λαϊκής βούλησης, η πρόβλεψη ότι σε περίπτωση που μια θέση δημάρχου μείνει κενή, θα ορίζεται ο νέος δήμαρχος μεταξύ των δημοτικών συμβούλων της ίδιας παράταξης και όχι από άλλο συνδυασμό», ανέφερε ο κ. Πατούλης.

Μίλησε όμως και για εκκρεμότητες που πρέπει σύντομα να διευθετηθούν, όπως η μείωση της γραφειοκρατίας και η διευκόλυνση των πολιτών. Για «σημαντικό νομοσχέδιο απαραίτητο για τη κυβερνησιμότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που δίνει το μήνυμα συνεργασίας και συνέργειας», έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός.

«Η χώρα χρειάζεται η περιφερειακή διοίκηση να μετατραπεί σε περιφερειακή διακυβέρνηση με όρους διαφάνειας. Μόνο έτσι θα χτυπήσουμε το πολυνομικό κράτος και τη γραφειοκρατία», επεσήμανε. Ενστάσεις για το άρθρο 5 παρ. 10, εξέφρασε ο πρόεδρος του Δικτύου Συμβούλων Κοινοτήτων Αλεξανδρούπολης Παύλος Γεωργιάδης, ζητώντας να αποσυρθεί η επίμαχη διάταξη και να παραμείνουν οι αποφασιστικές αρμοδιότητες των κοινοτικών συμβουλίων.

Όπως είπε δεν πρέπει να γίνει αλλοίωση του πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος και τόνισε οι αρμοδιότητες των κοινοτήτων ενισχύουν την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, κάτι που έκανε το σχέδιο Κλεισθένης.

Τον έντονο προβληματισμό του για την αναστολή του άρθρου του ποινικού κώδικα που αφορά την παροχή κοινωφελούς εργασίας, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ολομέλειας των δικηγορικών Συλλόγων Γεώργιος Σταματογιάννης τονίζοντας ότι η πρόβλεψη αυτή είναι πολιτικός πολιτισμός. «Τουλάχιστον ας υπάρξει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αν δεν είναι έτοιμες οι υποδομές. Γιατί αν ανασταλεί αορίστως θα επανέλθουμε στο προηγούμενο καθεστώς της καταβολής πληρωμής», τόνισε.

Η Μαρίλυ Χριστοφή, εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, μίλησε για βελτιωτικές ρυθμίσεις, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να διασφαλιστεί η προσβασιμότητα τους σε παιδικούς σταθμούς, να υποστηριχθεί ο προσβάσιμος τουρισμός και να ενισχυθεί η χορήγηση φαρμάκων σε χρόνια πάσχοντες.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ