Συνάντηση κορυφής για τη Συρία: Μέρκελ, Πούτιν, Μακρόν και Ερντογάν ζητούν κατάπαυση πυρός διαρκείας

Η τετραμερής διάσκεψη έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη.

Οι ηγέτες Ρωσίας, Γερμανίας, Γαλλίας και Τουρκίας υπογράμμισαν την σημασία της παύσης πυρός στη Συρία. Άνγκελα Μέρκελ, Βλαντιμίρ Πούτιν, Εμανουέλ Μακρόν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν στην Τουρκία έτσι ώστε να συζητήσουν για την επικρατούσα κατάσταση στην εμπόλεμη Συρία.

Η Άγκυρα, η οποία στηρίζει τις ομάδες ανταρτών σε μία προσπάθεια να ανατρέψει την εξουσία του Μπασάρ αλ Άσαντ, και η Μόσχα, ο κύριος σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης, κατέληξαν σε συμφωνία τον περασμένο μήνα για τη δημιουργία μίας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στα βορειοδυτικά της επαρχίας Ιντλίμπ.

Οι αντάρτες διατηρούν τον έλεγχο της Ιντλίμπ, στην οποία προ της έναρξης του πολέμου διέμεναν 3 εκατομμύρια άνθρωποι, οι μισοί εκ των οποίων έχουν «αποδράσει» από την περιοχή.

«Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν συζητήσει μία συμφωνία που πρέπει να εφαρμοστεί αυστηρώς. Λάβαμε διαβεβαιώσεις. Όλοι, θα είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί ώστε να διασφαλίσουμε πως αυτές οι διαβεβαιώσεις εκπληρώνονται και η κατάπαυση πυρός είναι βιώσιμη», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν σε δημοσιογράφους.

«Στηριζόμαστε στη Ρωσία ώστε να ασκήσει πίεση στο καθεστώς της Συρίας», συμπλήρωσε.

Μόσχα και Άγκυρα συμφώνησαν για τη δημιουργία μίας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης 15-20 χιλιομέτρων εντός εδαφών των ανταρτών, που έχουν εκκενωθεί.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σημείωσε πως η Τουρκία τηρούσε τους όρους της συμφωνίας. Όπως τόνισε, η διαδικασία δεν ήταν εύκολη, όμως, όπως δεσμεύτηκε, η Ρωσία θα συνεχίσει να συνεργάζεται.

Πηγή φωτογραφίας: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here