ΗΠΑ και Αίγυπτος συμφώνησαν στην ανάγκη να εξευρεθεί «πολιτική λύση» για τη σύρραξη στη Λιβύη


Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο εξέφρασε τη Δευτέρα (19/8) την ανησυχία της Ουάσινγκτον για τις παρατεινόμενες εχθροπραξίες στη Λιβύη κατά τη διάρκεια συνδιάλεξης με τον ομόλογό του της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι και συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να εξευρεθεί πολιτική λύση, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Πομπέο συζήτησε επίσης με τον Σούκρι για τη διμερή συνεργασία στις προσπάθειες να αντιμετωπιστούν οι εξτρεμιστικές οργανώσεις Ισλαμικό Κράτος και Αλ Κάιντα, κατά το δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Οι επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ και της Αιγύπτου «μοιράζονται», αναφέρει η ανακοίνωση, «την ανησυχία για την παρατεταμένη βία και την αστάθεια στη Λιβύη», ενώ «συμφωνούν» ότι είναι «ανάγκη να επιτευχθεί πολιτική λύση στη σύρραξη».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου ανέφεραν πως Πομπέο και Σούκρι συζήτησαν επίσης για την ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη και για τις κρίσεις στη Συρία και στην Υεμένη. Σε ότι αφορά το Μεσανατολικό, ο Σούκρι «τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συνολική λύση», σύμφωνα με το Κάιρο.

Η Αίγυπτος, όπως και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υποστηρίζουν τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και τις δυνάμεις του, τον αυτοαποκαλούμενο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ). Ο ΛΕΣ διεξάγει εδώ και μήνες επιχείρηση ευρείας κλίμακας με στόχο να κυριεύσει την πρωτεύουσα, έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).

Η Τουρκία προμήθευσε πρόσφατα όπλα σε παραστρατιωτικές οργανώσεις πιστές στην ΚΕΕ, για τις βοηθήσει να σταματήσουν την επίθεση των δυνάμεων του Χάφταρ, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, ο Γασάν Σαλάμε, απηύθυνε τον περασμένο μήνα έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και προειδοποίησε ότι η μαζική εισροή όπλων και πυρομαχικών από ξένους υποστηρικτές των αντιμαχόμενων πλευρών — κατά παραβίαση του διεθνούς εμπάργκο όπλων — επιδεινώνει τη σύρραξη.

Η κατάσταση στη Λιβύη παραμένει χαοτική από το 2011 και την εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ