Αθήνα Κοΐνη: Από τους στίβους στις πασαρέλες: Η καταπληκτική ζωή της πρωταθλήτριας (photos)


H Αθήνα Κοΐνη έχει μια πορεία ενδιαφέρουσα που αξίζει να μάθουμε μέσα από τα λεγόμενά της.

Αδιαμφισβήτητα είναι από τις πιο ωραίες γυναίκες στον χώρο του κλασικού αθλητισμού, ενώ έχει ανέβει στο βάθρο των νικητριών ουκ ολίγες φορές. Το καλαίσθητο κορμί της σε συνδυασμό με την υπομονή και την επιμονή που την χαρακτηρίζουν ως αθλήτρια την έκαναν να ξεχωρίσει, ενώ της έδωσαν την ευκαιρία για νέους επαγγελματικούς ορίζοντες.

Πολλοί θεωρούσαν πως η ομορφιά της δεν θα της επέτρεπε να κάνει καριέρα στον αθλητισμό, πως εκεί γύρω στα 17 θα τα παρατήσει. Για την Αθηνά, όμως, τίποτε δεν τελειώνει αν δεν το έχει αποφασίσει πρώτα εκείνη.

Γεννήθηκε στον Καναδά, όμως μέσα σε λίγους μήνες εγκαταστάθηκε μόνιμα με τους γονείς της στην Ελλάδα.

«Η μητέρα μου έχει καταγωγή από την Αιθιοπία και ο πατέρας μου από την ορεινή Ναυπακτία. Εκείνη στα 13 της πήγε στον Καναδά μαζί με την αδελφή της για μια καλύτερη ζωή. Ο μπαμπάς μου αντίστοιχα είχε πάει για δουλειά και γνωρίστηκαν εκεί. Λίγο μετά τη γέννηση μου ήρθαμε στην Ελλάδα.

Η αλήθεια είναι ότι θεωρώ πως αν ζούσα στον Καναδά, θα είχα περιοσότερες ευκαιρίες στον αθλητισμό» είπε στο People. Μεγαλώνοντας στην Ελλάδα, της ζητείται να πει αν βίωσε ποτέ ρατσισμό λόγω της καταγωγής της μητέρας της.

«Σε μεγάλο βαθμό όχι, αλλά υπήρξαν γεγονότα που με πείραξαν όταν ήμουν μικρή. Δεν μπορούσα όμως να κατηγορήσω τα άλλα παιδάκια γιατί λόγω της ηλικίας δεν καταλάβαιναν. Η μητέρα μου, ωστόσο, έχει βιώσει διάφορα περιστατικά. Συνήθως τα συμβάντα γίνονταν σε τράπεζες λόγω του ότι δεν μπορούσε να μιλήσει καλά ελληνικά. Της μιλούσαν πολύ άσχημα. Της έλεγαν «Τι ήρθες να κάνεις εδώ; Πήγαινε στη χώρα» σου…». Πάντα την υποστήριζα και κάποιες φορές η αλήθεια είναι ότι εκνευριζόμουν τόσο πολύ που έχανα τον έλεγχο.

Θυμάμαι με είχε πάρει τηλέφωνο μια φορά να μου το πει στενοχωρημένη και δεν άντεξα. Πήγα στην τράπεζα, έπιασα τη συγκεκριμένη κυρία και της μίλησα λίγο άσχημα. Θα μπορούσα να έχω αντιδράσει διαφορετικά, αλλά δεν γινόταν να συγκρατήσω τα νεύρα μου. Δεν κρατήθηκα».

Αθήνα ΚοΐνηΑθήνα Κοΐνη

Αντιλήφθηκε την κλίση της στο τρέξιμο από πολύ μικρή ηλικία.

«Με θυμάμαι να παίζω με τα άλλα παιδάκια και να είμαι πραγματικά πολύ γρήγορη. Με αφορμή μάλιστα μια νίκη μου σε κάτι αγώνες στο χωριό, ζήτησα από τους γονείς μου να με πάνε στον στίβο. Ξεκίνησα στα 8 μου ερασιτεχνικά, ενώ πιο πριν είχα δοκιμάσει να κάνω κολύμπι και μπαλέτο αλλά δεν είχα ενθουσιαστεί» εξηγεί και συνεχίζει: «Στα 13 περίπου ξεκίνησε ο πρωταθλητισμός. Είναι η ηλικία που τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν στα πανελλήνια πρωταθλήματα. Αυτό βεβαία πρέπει να γίνεται με σωστή προπόνηση γιατί μπορεί να σου βγει σε κακό. Θέλει πολλή προσοχή».

Για ένα κορίτσι στην εφηβεία η επαγγελματική ενασχόληση με τον αθλητισμό δεν είναι εύκολη υπόθεση.

«Είναι πολύ αυστηρά τα πράγματα. Πρέπει να έχεις πάθος γι» αυτό που κάνεις. Εγώ ήθελα να το κυνηγήσω, οπότε δεν με ενδιέφερε να κάνω άλλα πράγματα σαν παιδάκι, ούτε όμως και μεγαλώνοντας -όταν έβλεπα τους συνομηλίκους μου να βγαίνουν. Δεν θυμάμαι ποτέ να γκρινιάζω. «Ισα ίσα, που, αν για κάποιο λόγο δεν πήγαινα στην προπόνηση, δεν ήμουν χαρούμενη.

Έκανα προπόνηση πρωί απόγευμα. Οι τραυματισμοί, όταν στοχεύεις ψηλά, είναι σχεδόν πάντα μέσα στο παιχνίδι. «Ο αθλητισμός θέλει και τύχη» εξομολογείται, ενώ θυμάται τις δικές της δύσκολες στιγμές στο γήπεδο.

«Οι χαρές είναι λιγότερες από τις λύπες. Πρέπει να περιμένεις πάντα έναν τραυματισμό, κάποια αποτυχία αλλά πρέπει συγχρόνως να είσαι δυνατός για να το ξεπεράσεις. Ο πρώτος μου τραυματισμός ήρθε σε ηλικία 17 ετών. Έπαθα ρήξη χιαστού. Αυτό με πήγε πίσω. Μετά βιάστηκα να μπω στις προπονήσεις, με αποτέλεσμα να τρέξω καλά για δύο χρόνια αλλά το πόδι μου να μην αντέξει… Τραυματίστηκα και δεύτερη φορά στα 20. Εκεί φοβήθηκα.

Μου έλεγαν ότι πρέπει να σταματήσω οριστικά τον στίβο γιατί όταν κάνω παιδιά δεν θα μπορώ να τα πάρω καν στην αγκαλιά μου λόγω της ζημιάς στο πόδι…Ήταν σκληρά αυτά τα λόγια και εγώ είχα μπερδευτεί. Δεν μπορούσα να πιστέψω τότε ότι θα αφήσω τον αθλητισμό για να κάνω κάτι άλλο στη ζωή μου».

Η ελπίδα επέστρεψε μετά από παρότρυνση της θείας της, Μεσερέτ Ντεφάρ (χρυσή Ολυμπιονίκης), να επισκεφτεί έναν κορυφαίο γιατρό στο Μόναχο της Γερμανίας.

«Πήγα μαζί με την οικογένεια μου, με παρακολούθησε και μου έδωσε το ΟΚ για να συνεχίσω.Έκανα όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, ηρέμησα ψυχικά και επέστρεψα στον αθλητισμό. Δεν σταμάτησα ποτέ να το παλεύω».

Η εξωτερική της εμφάνιση αποτέλεσε συχνά αντικείμενο σχολιασμού. «Στον στίβο υπάρχουν πολλές όμορφες κοπέλες και σχεδόν πάντα έλεγαν «Σιγά μη συγκεντρωθεί, θα παρασυρθεί, θα βγαίνει έξω…». Το έλεγαν και για εμένα. Συνήθως αυτά συζητιούνται πίσω από την πλάτη σου και στην πορεία τα μαθαίνεις. Το θέμα είναι να μη δίνεις σημασία. Αρνητικά σχόλια υπήρχαν και όταν τραυματίστηκα. Ελεγαν «Δεν θα ξανατρέξει, πάει, τελείωσε». Με έριχναν λίγο, αλλά μετά πείσμωνα. Είναι ό,τι χειρότερο να είσαι στο κρεβάτι και να τα ακούς αυτά».

Αθήνα ΚοΐνηΑθήνα Κοΐνη

Το πλεονέκτημα όμως της ομορφιάς, που συχνά γινόταν μειονέκτημα στο γήπεδο, το εκμεταλλεύτηκε την κατάλληλη στιγμή.

«Σταμάτησα τον αθλητισμό πριν από πέντε μήνες. Μου έφυγε λίγο η όρεξη να κάνω προπονήσεις και να το κυνηγάω. Για να πω την αλήθεια, με κούρασε ο χώρος του στίβου και ήθελα να δοκιμάσω και κάτι άλλο. Μου έλεγαν ότι έχω δυνατότητες στο μόντελινγκ και είπα να το προσπαθήσω. Χαίρομαι που πήρα αυτή την απόφαση όταν ήμουν καλά και δεν ήμουν τραυματισμένη. Απλά δεν μπορούσα να το παλέψω άλλο. Η αλήθεια είναι ότι η Ομοσπονδία δεν βοηθάει αρκετά τους αθλητές και τους πρωταθλητές. Επίσης, μου είχε φύγει η τρέλα που είχα στο παρελθόν.

Με κούρασε και η τόση προσπάθεια που έκανα τα περασμένα χρόνια για να επανέλθω. Δεν είναι ένα πράγμα, είναι πολλά μαζί.Ήρθε μια μέρα που έκανα το «μπαμ» και είπα «δεν αντέχω άλλο». Το σκεφτόμουν καιρό και κάποια στιγμή είπα «Τέλος, δεν ξαναπηγαίνω στο γήπεδο»». Ξεκινώντας τη νέα της καριέρα, είναι γεμάτη όνειρα και στόχους. «Έχω κάνει φωτογραφίσεις. Είμαι στη φάση που χτίζω το bοοκ μου και προσπαθώ να το κυνηγήσω στο εξωτερικό. Είμαι σε ένα πολύ καλό πρακτορείο που πραγματικά με βοηθάει και με στηρίζει». Κλείνοντας την κουβέντα μας, παραδέχεται ότι όταν παρακολουθεί αγώνες, νιώθει μια νοσταλγία, αλλά αυτό είναι στιγμιαίο: «Σκέφτομαι πάντα τις ωραίες στιγμές, τις νίκες και τις καλές επιδόσεις» είπε στο περιοδικό People.

Πηγή: www.gossip-tv.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ