Βουλή: Κατανόηση αλλά και ενστάσεις για την διαδικασία του κατεπείγοντος για τα Δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα


Με κατανόηση μεν, αλλά με διαφωνία δε, της αντιπολίτευσης σχετικά με την διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τα Δεδομένα Προσωπικού Χαρακτήρα με την διαδικασία του «κατεπείγοντος» ξεκίνησε η επεξεργασία του από την αρμόδια επιτροπή με στόχο να εισαχθεί και να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την ερχόμενη Δευτέρα.

Η νομοθέτηση με την διαδικασία του «κατεπείγοντος» εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία μόνο με τις θετικές ψήφους της ΚΟ της ΝΔ ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση διαφώνησε ζητώντας να ακολουθηθούν οι κανονικές διαδικασίες προκειμένου να υπάρχει χρόνος συζήτησης στη Βουλή καθώς το περιεχόμενο είναι πολύ ευαίσθητο και πολύπλοκο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, δήλωσε ότι και ο ίδιος δεν θα ήθελε να φέρει το πρώτο του νομοσχέδιο στην Βουλή με την διαδικασία του «κατεπείγοντος», αναγνωρίζει τις ενστάσεις που υπάρχουν σε αυτό τον τρόπο νομοθέτησης αλλά είναι αναγκασμένος να ακολουθήσει αυτή την «εξπρές «διαδικασίας καθώς η χώρα μας έχει παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με πρόταση να της επιβληθεί πρόστιμο ύψους 1.300.000 ευρώ, και ημερήσιο πρόστιμο 5.700 που μπορεί να φτάσει και τις 22.169 ευρώ ημερησίως, επειδή δεν έχουμε ενσωματώσει στη εθνική μας νομοθεσίας τις δύο κοινοτικές Κυρώσεις από το 2018.

Παράλληλα ο υπουργός επισήμανε ότι είναι και θέμα αξιοπιστίας και της εικόνας της χώρας, επισήμανε ότι το υπουργείο στο λίγο χρόνο που είχε, έσπευσε να υιοθετήσει πολλές από τις παρατηρήσεις που υπήρξαν στην διαβούλευση και είπε ότι είναι στην διάθεση του Σώματος να υιοθετήσει προτάσεις και βελτιώσεις που θα γίνουν μέχρι την Δευτέρα που θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια καθώς σε αυτά τα θέμα αλλά και γενικά σε όλα που αφορούν το υπουργείο Δικαιοσύνης θα πρέπει να είναι επιδίωξη η συναίνεση.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος αναγνώρισε τους λόγους για να συζητηθεί το νομοσχέδιο με την διαδικασία του κατεπείγοντος προκειμένου να μην καταδικαστούμε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, υποστήριξε ότι η καθυστέρηση που υπήρξε δεν ήταν μια αδράνεια της χώρας μας, αλλά υπήρχαν αντιρρήσεις και από άλλες χώρες σε σχέση με τους δύο Κανονισμούς.

Ανέφερε επίσης, ότι είχε εξηγηθεί στην ΕΕ ότι αυτές οι δύο Κυρώσεις θα γινόταν αμέσως μετά την ψήφιση των Κωδίκων του Ποινικού Δικαίου αλλά λόγω των εκλογών αυτό δεν κατέστη εφικτό. Σε κάθε όμως περίπτωση είπε ότι δεν συμφωνούμε ως κόμμα με την διαδικασία του κατεπείγοντος θα μπορούσε η κυβέρνηση της ΝΔ να το είχε φέρει νωρίτερα μαζί με τα τρία πρώτα νομοσχέδια που ψήφισε στη Βουλή.

Η εισηγήτρια του ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου ανάφερε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει βαριές ευθύνες για αυτή την καθυστέρηση ενσωμάτωσης των δύο Κυρώσεων, αλλά διαφώνησε με την διαδικασία του κατεπείγοντος.

Στο ίδιο πλαίσιο και η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ που μίλησε για «φακέλωμα των λαών», ο κ. Βασίλειος Βιλιάρδος από την Ελληνική Λύση επισημαίνοντας ότι δεν υπήρξε χρόνος για να μελετηθεί το νομοσχέδιο αφού αυτό κατατέθηκε χθες το βράδυ αλλά και η κυρία Φωτεινή Μπακαδήμα από το ΜέΡΑ 25 που επισήμανε ότι παρά τις ενσωματώσεις που έχουν γίνει από τις παρατηρήσεις της διαβούλευσης υπάρχουν ακόμα πολλά θολά σημεία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, δίνοντας το περίγραμμα του νομοσχεδίου ανέφερε ότι «δεν τρέφω αυταπάτες, στο άναρχο περιβάλλον μας, αυτό το νομοσχέδιο δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις , είναι όμως μεγάλη ευκαιρία να κόψουμε έναν γόρδιο θεσμό που έκανε το πεδίο το θέμα των Προσωπικών Δεδομένων να είναι ένα πεδίο μεγάλης αντιπαράθεσης.

Αξιοποιήσαμε δημιουργικά πάνω από 250 σχόλια που υποβλήθηκα στην διαβούλευση και κάναμε δεκτά τα περισσότερα… σας καλώ με ειλικρίνεια και ευθύνη να μην μετατρέψουμε το νομοθέτημα σε μικροκομματική αντιπαράθεση να μην γίνει κύκλος αντιπαραθέσεων και να βολέψουμε αυτούς που δεν θέλουν να εκτίθεται η χώρα μας και να μην λύνονται τα προβλήματα…» και τόνισε πως «δεσμεύομαι να ακούσω με προσοχή παρατηρήσεις και με πνεύμα συνεννόησης να δεχτώ όλα τις βελτιωτικές τροποποιήσεις… πιστεύω ότι γενικά στα θέματα ειδικά του υπουργείου Δικαιοσύνης θα πρέπει να επιδιώκουμε την μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση και συναίνεση…»

Από τη συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής, δύο από τα θέματα που μπαίνουν ψηλά από την αντιπολίτευση είναι το άρθρο 29 του νομοσχεδίου που αφορά την πρόσβαση σε Προσωπικά δεδομένα των εργαζομένων από τους εργοδότες αλλά και τα στοιχεία που κρατούν οι τράπεζες.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ